Det är ljuvligt. Sötningen och det som ger kakan sin konsistens är dadlar. En ljuvligt god och söt frukt som liknar ett russin i konsistens. Jag bakar denna med mandelmjöl och valnötter vilket ger en härlig smak och fin textur på kakan.
TIPS:
* Om du önskar en mer stabil frosting – tillsätt 50-75 g rumsvarmt mjölkfritt margarin.
* För extra smak – tillsätt 0.5 tsk malen ingefära.
* Nötterna kan bytas mot annan sort.
* För mer syra i kakan – tillsätt rivet citrusskal.
* Kakan kan frysas både med- och utan frosting.
* Förvara kakan inplastad (eller i tårtkupa) i kylskåp om den inte ska frysas.
No bake morotskaka, 10-12 bitar:
Kaka:
20 stora färska dadlar (4.5 dl urkärnade)
4 dl valnötter
4.5 dl dl grovt rivna morötter
1 tsk vaniljpulver
2 tsk malen kanel
1 nypa salt
3 dl mandelmjöl (går att byta mot t.ex kokosmjöl)
Frosting:
200 g växtbaserad färskost (jag använder på mackan)
1 dl växtbaserad vispgrädde
1 dl florsocker
Garnering:
1 dl finhackade valnötter
rivet skal från 1 limefrukt
Gör så här:
Kakan: 1. Börja med att mixa dadlarna i din matberedare. Mixa till de bildar som en ”boll”. Lägg dadelbollen åt sidan.
2. Mixa valnötterna till ett smul. Tillsätt mixade dadlarna och arbeta ihop i din matberedare.
3. Tillsätt sedan morot och kryddorna, mixa ihop.
4. Stjälp ner smeten i en skål och arbeta in mandelmjölet med en slickepott.
5. Klä en springform med löstagbar kant (20 cm) med bakplåtspapper i botten och runtom kanten. Tryck sedan ut smeten i formen till ett jämnt lager och ställ i frysen i 2 timmar så att kakan får sätta sig ordentligt. Tag bort kanten och bakplåtspapperet samt lyft över kakan på sitt serveringsfat.. Förvara i kylskåp.
6. Frosting: 1. Vispa ihop ”färskost” med grädde och florsocker. Vispa med elvisp eller i din assistens på högsta hastighet i ett par minuter – till ett styvt fluff bildats.
2. Spritsa eller bred frostingen på kakan. Toppa med finhackade nötter och lite rivet limeskal.