Småkakor med kola och chokladganache

smakakor_med_kola_choklad1
Småkakor med kola och chokladganache. Ja! Detta fick det bli idag när jag var lite sötsugen. Min pappa sade att dessa kakor var bland det godaste jag bakat. Och då smakar han nästan på allt jag bakar, så ni förstår det betyget.. :-)

smakakor_med_kola_choklad
Kakorna kom till genom att jag bakade en halv sats av mina dumlesnittar (utan dumle) som en hel kaka i en brödform. Jag tänkte bara provbaka inför ett jobb, men det blev en så god kaka att jag bakade en till! Och sedan hällde jag på en kola och gjorde en smarrig chokladganahce. Ja, ni förstår ju. Det spårar ur ibland! Men så bra det kan bli ändå. Och så lite flingsalt på eftersom att jag älskar salt, kola och choklad i kombination! :-)

Småkakor med kola och choklad, 30 st:

Kakdeg:
75 g smör, rumsvarmt
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap, ljus
1.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kola:
50 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Chokladganahce:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (55%)

Gör så här:
Kakdeg: 1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform (2l) med bakplåtspapper, låt stå.
2. Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck sedan ut den i formen.
3. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Kola: 1. Koka ihop samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
2. Låt koka tills kolan har nått en temperatur om 124°c eller klarar kultestet (det ska bli en mjuk kula).
3. Häll kolan över kakan och låt sedan stelna helt.
Chokladganache: 1. Hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme. 2. Tillsätt sedan chokladen och rör om tills all choklad smält.
3. Låt svalna en aning och häll den sedan över kolan. Låt svalna helt innan du lyfter kakan ur formen och skär den i bitar.
Toppa eventuellt med flingsalt. 

smakakor_med_kola_choklad2
Hoppas att det ska smaka! ♥

 1. Jonna skriver:

  Hej! Jag provbakade denna igår och skulle skära upp den idag. Nog för att jag skulle låtit den mjuka till sig lite, men min fråga är om kolan ska vara som knäck? Eller har den då gått för länge på spisen?
  Skulle gärna velat ha en lite mjukare kola nämligen?

  För övrigt var den kalasgod 😀

 2. Anja skriver:

  Undrar också om det går att frysa och hur man ska tina den i så fall?
  Varför tror du att Annas kakor rann ut i kylen?

 3. Bianka skriver:

  Hej Frida!

  Går det att frysa dessa? :)
  Eller hur länge kan de förvars i kylskåp?

 4. Anna skriver:

  Hej!
  Bakade dom här och dom blev verkligen skult goda! Men, en fråga? När jag skurit upp dom i bitar såg dom så där raka och prydliga ut men bara en timme senare (i kyl) så hade kolan säckat ihop helt 😔 Vad kan jag göra för att dom ska hålla sig raka och fina?

 5. Ska dessa förvaras i kylen?? Kan dom frysas?😍

  1. Undrar samma sak… vill servera dem till gäster på fredag men vill gärna baka i förväg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..