Chokladbollstårta – Recept

chokladbollstarta2
Chokladbollstårta. Ja, kanske världens enklaste tårta. Som en enda stor chokladboll. Denna tårta gör storsuccé på varje kalas för både stora och små. Tårtan bakas utan ugn och kräver ytterst lite arbete. Den går även att frysa eller kan förvaras i kylskåp i över en vecka.

Missa inte Chokladbollens dag imorgon lördag 11/5! ♥

chokladbollstarta1
Jag har tidigare bakat en chokladbollstårta extra allt – och idag blev det en mer ”less is more- tårta” vilket jag älskar. Den är så himla god! Den består endast av chokladbollssmet och en mjölkchokladganache. Sedan toppade jag med lite vispgrädde och så små chokladbollar som jag gjorde av lite smet som jag sparade när jag bakade själva tårtan. Visst ser den god ut?

Chokladbollstårtan bakas efter samma recept som till mina klassiska chokladbollar. Jag dubblar bara receptet. 

TIPS:
* Frys kakan inplastad – utan garnering.
* Kakan håller i upp till 1.5 vecka i kylskåp – utan vispgrädden.
* Kakan håller i 3 dagar med vispgrädden på.
* Serveras gärna lite ljummen – tag fram ca. 15 minuter innan servering.
* Serveras gärna med lite färska eller frysta bär för lite syra.

Chokladbollstårta, 10 bitar:

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
8 dl havregryn
1 dl kokt kaffe (kallt)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Mjölkchokladganache:
100 g mjölkchoklad
0.5 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl pärlsocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Chokladboll:
1. 
Blanda alla ingredienser i en bunke, gärna den till din assistent om du har en sådan. Annars funkar det lika bra med en annan bunke.
2. Vispa på hög hastighet i assistenten eller med elvisp i ett par minuter, till en kladdig med ändå fast smet. Tag ut 3 msk med smet och lägg åt sidan.
3. Tryck ut smeten i en klädd (med plastfolie) form med löstagbar kant, 18 cm. Packa väl.
4. Ställ kakan i frysen i 30 minuter.
Rulla små chokladbollar till dekoration av de 3 msk smet som du sparade.
Chokladganache:
1. 
Börja med att hetta upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
2. Tillsätt chokladen och rör om tills all choklad smält. Låt sedan stå och svalna.
Garnering:
1. Tag bort formen och plasten om kakan. Rulla sedan kanten i pärlsocker och lägg på ett serveringsfat.
2. Bred på ganachen och spritsa sedan på vispad grädde. Toppa med dina små chokladbollar.

chokladbollstarta3
Serveras gärna med färska bär för lite syra! Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Wow vilket bra recept! Krävs det att tårtan är kyld fram tills servering eller håller den ihop på ett fat om man tar med den till en skolavslutning? :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..