Saftig Morotskaka

morotskaka
Saftig morotskaka. Ja, ni vet en sådan där som är både hög, maffig, saftig och med mycket frosting. En sådan kaka bakar jag när jag bakar min morotskaka. Extra allt i sin enklaste form.

morotskaka1
Jag kommer aldrig mer att försöka ge mig på att skapa ett annat recept än detta. Denna kaka blir perfekt varje gång jag bakar den! Och tro mig – denna har jag bakat många gånger. En storfavorit vid varje kalas. Alla i familjen älskar morotskaka. Och likaså jag.

TIPS:
* Viktigt att tänka på när du ska göra frostingen är att både smör och färskost ska vara rumstempererad. Om smöret är rumsvarmt och du sedan går i med kall färskost så kommer du att få en frosting med smörklumpar i, och det vill du inte ha!
* Vispa ägg och strösocker riktigt fluffigt, gärna i 7-8 minuter på högsta hastighet med elvisp.
* Morötterna bör vara finrivna för bästa och saftigast resultat.
* Kakan går utmärkt att frysa i tätslutande burk med lock, eller i fryspåsar.

Morotskaka med frosting, 20 bitar:

Kaka:
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1.5 tsk malen ingefära
2 dl neutral olja – t.ex. raps
3 stora morötter – finrivna (ca. 4-5 dl)

Frosting:
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime

Gör så här:
Kaka:
1. Börja med att sätta ugnen på 160°c och klä en form 25×25 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 8 minuter.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop.
4. Arbeta ner olja och morötter, vänd runt en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 40 minuter.
Tag ut och låt svalna helt.
Frosting:
1. 
Vispa samtliga ingreidnesr till ett fast fluff med elvisp.
Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal. 

morotskaka2
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Emma skriver:

    Ser så god ut! Kan man baka denna i springform istället?

  2. Louise skriver:

    Jag brukar ha hackade nötter alt. solrosfrön i smeten. Det går utmärkt att göra den vegansk oxå med mjölkfritt margarin och 2 tsk kikärtsspad för varje ägg dvs. 8 tsk i detta recept. Men ett bra recept som det är. Vänligen farmor

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..