Pavlova med vaniljkräm och jordgubbar

pavlova_vaniljkram_jordgubbar5
Pavlova med vaniljkräm, grädde och jordgubbar. En riktig sommardröm som både är enkel och rolig att baka. Marängen sköter sig själv i ugnen och sedan fyller du den med sådant du gillar allra bäst. Jag fyllde min med vaniljkräm, grädde och jordgubbar idag. Det blev verkligen en ljuvlig kombination!

pavlova_vaniljkram_jordgubbar
Pavlova är ju en marängtårta. Äggvitor och strösocker vispas samman och formas sedan till en stor (eller många små) ”skål” så att man får en urgröpning i mitten där fyllningen sedan ska i. Ljuvligt tycker jag!

Tidigare har jag bland annat bakat minipavlova med vaniljbakad rabarber, pavlova med jordgubb, pavlova med lemoncurdminipavlova med kola och bär.

Pavlova med vaniljkräm och jordgubbar, 10 bitar:

Maräng:
5 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning:
3 dl visprädde
2 dl vaniljkräm – recept
300 g färska jordgubbar

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 170°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5-7 minuter. Känn mellan fingrarna – när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 
3. Vänd ner majsstärleksen och klicka sedan ut marängen till en marängbotten på bakplåtspapperet, bred ut så stor du önskar, min är ca. 25 cm i diameter.
4. Sätt in i mitten av ugnen och sänk värmen till 125°c. Grädda i ca. 1 h.
När den släpper från pappret så är den klar – prova att lyfta lite på den efter ca. 45 minuter. 
5. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar tills ugnen svalnat helt.
6. Toppa med vaniljkräm, lättvispad grädde och jordgubbar.

pavlova_vaniljkram_jordgubbar1

  1. Helena skriver:

    Hej!
    Håller tårtan bra i kylskåp? Kan man göra tårtan dagen/kvällen innan?:)

    Mvh
    Helena

    1. Helst ska den fyllas och dekoreras samma dag som servering. Men tårtbotten kan du göra långt i förväg! Kram <3

      1. Berit skriver:

        Vart förvarar man marängen då? I kylskåpet? Eller kan jag ställa den i matkällaren där det är hyfsat kallt och inte fuktigt :)

  2. Frida skriver:

    Hej! Ser riktigt gott ut, men jag har aldrig bakat med maräng förut och undrar hur ska jag få upp kanterna? Behöver inte marängen luta sig mot något så att den blir stabil? Jag menar den kan väl inte stå av sig själv, innan den varit inne i ugnen? :)

    1. Du behöver bara klicka ut smeten på plåten och sedan forma så stor/liten ”skål” som du önskar! Den torkar i ugnen och blir samma i formen som innan gräddning, dock kommer den att svälla och bli större i ugnen. Kram! <3

  3. Helena skriver:

    Hej
    Har precis fått reda på att en av gästerna till midsommar inte tål gluten och hon har fått reda på detta i veckan, tänkte baka något för henne, samma till alla, funkar denna då?
    Mvh Helena

    1. Anneli skriver:

      Ja, den är glutenfri!

  4. Sara skriver:

    Alltså den ser helt galet god ut 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..