Jordgubbskaka i långpanna

jordgubbskaka_langpanna1
Jordgubbskaka i långpanna. En ljuvligt saftig sockerkaka som toppas med jordgubbar och valnötter. Den bakas i långpanna och räcker till många, en perfekt kalaskaka för både stora och små.

jordgubbskaka_langpanna5
Denna kaka är perfekt att baka med jordgubbar som blivit över sedan gårdagens midsommarfirande. För visst blir det alltid lite gubbar över? :-)

Vid nötallergi kan ni skippa nötterna- eller byta ut dem mot kokos, pumpakärnor eller t.ex. solroskärnor. Jag har bakat denna med både kokos och valnöt, båda är supergoda! Denna kaka gör alltid succé när jag bjuder på den. Har ofta ett par bitar i frysen också ifall det dyker upp någon fikasugen själ lite sådär spontant.

TIPS:
* Jordgubbarna kan enkelt bytas rakt av mot andra bär.
* Nötterna kan uteslutas eller vid allergi bytas mot t.ex. kokos.
* Kakan kan med fördel frysas in i en tätslutande burk med lock – använd smörpapper mellan lagren.
* Kakan håller i skafferiet i en tätslutande burk i upp till 5 dagar.

Jordgubbskaka i långpanna, 24 bitar:

Ingredienser:
250 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
4 ägg
0.75 dl gräddfil
skal av 1 citron
4.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
5 dl hackade jordgubbar – eller andra bär
2 dl grovhackade valnötter

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en långpanna (25×35 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp i ett par minuter. Tillsätt sedan ett ägg i taget under omrörning.
3. Rör ner gräddfil och citronskal, tillsätt sedan de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
4. Bred smeten i formen och strö sedan över jordgubbar och valnötter.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, tag sedan ut och låt svalna innan du skär den i rutor.

jordgubbskaka_langpanna2
Hoppas att det ska smaka! ♥

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

  1. Elin skriver:

    Vi ska ha namngivning här hemma på lördag vi har en tårta vi ska bjuda på. Funderar även på detta receptet. Men vill även ha något mer små plock, vi kommer va ca 50st. Har du några bra tips på något relativt enkelt som är lätt att göra mycket utav? 😄

  2. Kan man byta ut gräddfilen? Bor utomlands…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..