Dammsugare – enkelt recept

dammsugare_recept3
Dammsugare, punschrulle, arraksrullar, kondisbitar.. Ja, att kärt barn har många namn råder det inga tvivel om. Jag kallar dessa ljuvliga godbitar för dammsugare. Det är ett härligt namn och så har vi kallat dem inom familjen så länge jag kan minnas. Vad heter dem i er familj?

dammsugare_recept2
Jag gjorde mina dammsugare lite mindre än de du kan köpa på café. Jag bjuder hellre på små godbitar så att gästerna kan äta flera och liksom plocka lite då och då när de blir sugna. Jag själv äter inte arrak pga. att jag helt enkelt inte gillar smaken. Så dessa har jag bakat och litat på min pappa rent smakmässigt. Han älskar dem! Och han är noga med smak på sina dammsugare, det kan ni lita på. Så att dessa är de godaste dammsugare han ätit, ja det är då inget dåligt betyg!

TIPS:
* Dammsugarna går utmärkt att frysa in i tätslutande burk med lock.
* Kakor du kan använda är småkakor såväl som mjuka kakor.
* Förvara dina dammsugare i en tätslutande kakburk med lock i kylskåpet.

Dammsugare, 25 st mini:

Ingredienser:
0.6 liter kaksmulor – jag använder sockerkaka
60 g rumstempererat smör
0.5 dl kakao
2 msk kokt, avsvalnat kaffe
1 msk arrakessens
200 g grön marsipan
50 g mörk choklad

Gör så här:
1. Vispa kaksmulor, smör, kakao, kaffe och arrak till en smidig deg som enkelt kan rullas till en boll (testa med en liten bit deg).
2. Stjälp upp degen på ett bakplåtspapper och dela i 4 delar. Rulla varje del till en ca. 20 cm lång rulle. Låt kylas i kylskåpet i 10 minuter.
3. Kavla ut marsipanen på ett bakplåtspapper och tag sedan fram kakrullarna ur kylskåpet. Rulla in rullarna i marsipanen i fyra rullar. Skarven nedåt.
4. Ställ i kylskåpet och låt stå där tills du smält chokladen.
5. Dela de kylda rullarna i lagom breda bitar, du bestämmer själv. Doppa sedan ändarna i choklad och lägg på ett bakplåtspapper, låt stelna i kylskåp.

dammsugare_recept4
Hoppas att det ska smaka! ♥

 

  1. Jenny skriver:

    Vi säger också Dammsugare :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..