Saffranskaka

saffranskaka
Saffranskaka. En ljuvligt god och galet saftig sockerkaka smaksatt med saffran. Detta är ett av mina allra bästa recept på sockerkaka, den håller sig saftig flera dagar efter att den gräddats. Magiskt om ni frågar mig.

saffranskaka2
Här kan ni nästan se hur pass saftig denna kaka blir, eller hur?

Saffranskaka, 12 bitar:

Ingredienser:
75 g smör
1 dl standardmjölk
0.5 g saffran
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl ljust muscavadosocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
2. Klä en springform med löstagbar kant (24 cm) med bakplåtspapper i botten. Smöra kanterna samt pappret i botten och bröa sedan med kokos.
3. Smält ihop smör, mjölk och saffran. Drag av från värmen och låt stå.
4. Vispa ägg, strösocker och muscovadosocker fluffigt med elvisp i 5 minuter.
5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vispa sedan ner dem varvat med smörblandningen i äggsmeten. Vispa på låg hastighet till en klumpfri smet.
6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35 minuter, tills stickan är torr.
7. Tag ut kakan ur ugnen och vänd den upp och ned på ett bakplåtspapper, låt svalna helt innan du vänder upp den och tar bort kanten.

saffranskaka1
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Rebecca skriver:

    Jag DÖR vad god denna var! Jag misslyckas ALLTID med sockerkaka men denna blev som en dröm! Tack!

  2. Kan man frysa denna kaka?

  3. Kan jag använda vanligt strösocker istället för muscavadosocker? Och måste jag vända formen uppochner när kakan tas ut från ugnen?

    Tack!
    G
    Helena

    1. Rebecca skriver:

      Inget svar från Frida, men min affär hade inte muscovadosocker så jag körde på vanligt och den blev super ändå! :) mvh rebecca

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..