5 klassiska Lucia-situationer

Vi har skapat en helt egen Lucia-tradition – sjukdom och VAB. Festligt va? Det går alltid till på samma sätt: jag kommer på att barnen behöver Lucia-kläder ca tre sekunder innan Lucia (eller kvällen innan kanske). Rusar runt i alla affärer, eftersom alla andra redan hunnit före är allt slut. ALLT. Förra året hittade jag ett skylt-ex på Teknikmagasinet. Det mest syntetiska material jag lagt mina händer på, gav mig rys och Maja älskar det.
I år hittade jag EN av de två klänningarna från förra året, de var ju oanvända pga traditionen sjukdom. Men insåg snart att endast ett behövdes – puh! Kom dock på att glitter skulle det ju vara också. Det blev hetstur till COOP där det inte fanns smalt glitter men glittergirlanger XL. Det blev ju svinsnyggt!
Och nu ligger de där inne på rummet, oanvända. Eftersom vi håller på traditionerna och såg till att vara sjuka idag (Lucia firades idag med dagmammorna).

Här har ni 5 andra klassiska Lucia-situationer (jag kände starkt punkt 2 idag)

1. Kläderna.
Antingen tre storlekar för långa eller två storlekar för små. Eller, kanske allra mest klassiskt: borta.

2. Antiklimaxet.
När man … jag menar barnen… tränat och tränat och man har fixat kläder under megastress och äntligen ska få se resultatet och barnet ångrar sig…

3. Nöjet.
Att se en föreställning med ingredienser som struntar blankt i hur det ser ut och blir utan bara är i ögonblicket (eller försöker ta sig därifrån). Underbart!!!

4. Armbågarna.
En i fejset, en i magen. Och så de där som kryper längst fram och sedan sitter ”på huk” = världens högsta huk… Mysig stämning… Men sedan snyftar man i kör och ler sådär ”gu så fina ongar vi har”-leenden mot varandra.

5. Minnet.
Ja, telefonens alltså. Det som alltid tar slut.

 

 1. Du glömde en sak. Fotot på fsk-frökens rumpa. Vi får ta kort när barnen kommer in. I ivern att få det där bra kortet (vilket såklart aldrig händer) så kommer alltid frökens rumpa med när hon hjälper de minsta barnen att sätta sig.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tisdagstips: en podd och en maträtt ni inte vill missa

Tips 1: MAT

I söndags åt vi denna rätt från Plåtmat (grym kokbok), ett recept som också finns här.

Vi åt det i tortillabröd och hade VE OCH FASA glömt att göra guaccamole, men det blev gott med en klick crème fraiche också. Vi lade till lite klassiska taco-tillbehör för barnen men det är verkligen inte nåt som behövs. Men ja mina barn är ju lite såhär när det kommer till mat:

Här nedan ser ni bild från kokboken, men vårt var NÄSTAN lika snyggt. Jag vill gärna äta detta 7 dagar i veckan nu.

Tips 2: PODD

Jag gick tips om en podd från en kompis – Dumma människor med Lina Thomsgård och Björn Hedensjö. Den tar upp beteenden som vi människor pysslar med. Björn är psykolog och berättar massor om varför vi människor beter oss som vi gör. SÅ INTRESSANT!

Varje avsnitt (har plöjt alla nu på två dagar) så tänker jag att DET HÄR måste jag blogga om! Men ja, nu blev det ett tips istället. Jag lär väl återkomma med separata inlägg om varje avsnitt…

Ett avsnitt handlar om hur man pratar med nättroll, ett annat om varför chefer är as och ett tredje om idiotiska personlighetstest. Och så vidare!

Verkligen en FRÖJD att lyssna på!

Vad lyssnar ni på för poddar just nu? Och vad äter ni?

 1. Outlaw science är hysteriskt roligt och faktaspäckat, de där två är helt galna!
  Språket i P1 låter mossigt men är intressant om man gillar ord och ords härkomst.

  Mat? Nä, det är för sorgligt ämne just nu så där bidrar jag inget…

 2. Poddar jag har lyssnat på, men där det tyvärr varit säsongsavslut och därför inga nya avsnitt är My Dad Wrote a Porno (hysteriskt kul) och Serial (otroligt intressant), så nu tänkte jag testa Outlaw Science som verkar bra.

  Pga av mer eller mindre konstant stressillamående är jag och mat inte riktigt sams nu, men häromdagen åt vi pankopanerad halloumi med sötpotatis och granatäppelsalsa som fick mina smaklökar att jubla.

 3. Lyssnar på: Skäringer och Mannheimer, I nöd och lyft samt julmusik
  Äter: belugabolognese – har nästan övertygat barnen om att det är ätbart ;-) med pasta, avokado och majs. Rekommenderas till alla, så gott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

12 enkla steg när du ska baka med barn

Inför jul kanske någon tänker sig baka? Då kan en guide behövas, ifall ni tänker att bakandet ska ske tillsammans med barnen.

1. Optimistisk annonsering
Du talar om för barnen att ni ska baka ALLDELES för tidigt på dagen och får därför frågan ”när ska vi baka?” ca 3000 gånger. Även efter att du sagt ”NU!” och även under tiden du plockar fram ingredienserna.

2. Äggkross
Om ägg ska knäckas är kravet att minst ett hamnar på golvet och två bredvid skålen. Annat poppis alternativ är att man krossar ägget i näven och vita, gula och skal blandas lite vackert i skålen.

3. Bättre sent än aldrig?
Avbrott för handtvätt med repliken: ”Det här ska man egentligen göra innan man sätter igång” (detta inser man ofta efter äggkrosset i handen).

4. Smöret som försvann
Inse att en ingrediens saknas. Byt recept eller VRÅLA åt partner att åka och handla. Nummer ett kräver extremt mycket energi, gå direkt till alternativ två om jag får komma med tips.


5. Provsmak 1
Provsmak ur för stort mått. Resultat: 1 dl socker på golvet.

6. Provsmak 2
Här lägger barnen allt sitt krut nu. Det kräver liksom väldigt mycket engagemang och det tar tid det här med provsmak.

7. Hallå, kan någon ge mig decilitermåttet?!
Inse att det bara är du som bakar. Vi skulle ju göra detta tillsammans, som på Instagram!

8. Den plötsliga effektiviteten!
Inse att det är rätt skönt att sköta det själv pga mindre kladd och mer effektiv bakning.

9. Känn dig som mom of the year
Avrunda och erbjud barnen att slicka skålen.

10. Skit i utmärkelser som ”mom of the year”
Slicka skålen själv eftersom barnen var för mätta efter allt provsmakande. Grädda kakan.

11. KÄMPA!
Tvinga i er en liten bit kaka fast alla är FÖR mätta.

12. Omatchade
Vuxna hamnar i paltkoma och barnen i sockerrus. Fantastisk kombo!

LOADING..