Internationella toalettdagen!

Så knasigt med en toalettdag tänkte jag första gången jag hörde om det. Men det finns en hel del att prata om där!

En mammas rätt till en stund ifred helt klart! Varför får alla akut mamma-behov så fort rumpan nuddar ringen?!

Eller varför är internationella mansdagen och internationella toalettdagen på samma dag?

Varför verkar så många fler pappor än mammor få bajsa ifred?

Varför känns det lite tomt när det plötsligt inte stormar in en massa folk när man sitter där?

Är det sunt att ”passa på att städa” lite när man sitter på toan?

Märker personen i telefonen att jag kissar?

Och så vidare.

Men det finns också allvarligare saker att lyfta, såsom att väldigt många människor faktiskt inte har tillgång till en toalett.

I Kibera – ett otroligt fattigt område med ca 700 000 invånare i Nairobi, Kenya, där jag var med Läkarmissionen för ett år sedan, lever hundratusentals människor under mycket svåra förhållanden. Ett av de mest akuta problemen är bristen på toaletter. Hemma har man ingen toalett och att behöva leta upp en mitt i natten innebär stor fara, framför allt för flickor och kvinnor.

Läs mer om Peepoo – en engångstoalett som räddar liv – och om CLTS (typ sanitets-utbildning som bidrar till att förhindra sjukdomar som kolera och diarré).

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Vad äter vi i veckan?

Jo detta:

Mån broccolipaj och vitkålssallad, inspirerad av Linneas recept

Tis korv med bröd

Ons wraps med rödbetshummus. Nästan helt som detta recept men med rostad brysselkål också.

Tors pasta m spenat och soltorkad tomat

Ni då?

Förresten, har ni några favoritbröd att tipsa om? Vi brukar göra grahamsfrallor, men testar gärna annat!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Mammaskammande och pappahyllningar

Vissa saker är märkliga. Typ hur reaktionen på en flaskmatande förälder kan skilja sig enormt beroende på om den som matar är mamma eller pappa.

Eller hur hämtning på förskola kan anses vara ”aaaaaalldeles för sent” eller ”oh så engagerat och fint” exakt samma klockslag, men beroende på om det är mamma eller pappa …

Tema för nästa podd är mammaskammande/momshaming och pappahyllningar.

Har ni upplevt detta? Eller har ni tankar och frågor om det?

Berätta här eller på instagram DM! Please!

 1. Evelina skriver:

  Min man cyklade med båda barnen (1.5år och 3.5år) till stranden en vacker sommardag. Packade ner allt i cykelkärran och begav sig. Innan han har klivit på färjan får han första kommentaren; åh vad duktig du är som är ute och cyklar själv med två små barn. På färjan – nästa kommentar; Vilken duktig pappa du är! På fiket – tredje kommentaren; vilken fin pappa som går på fik med sina barn. Nu börjar min man känna sig lite obekväm över allt beröm han får. På stranden när han byter blöja på den minsta – fjärde kommentaren; en äldre dam som hyllar honom för att vara själv på stranden med två så små barn och byta blöja och allt.. Min man bara ler mot damen och tänker – undrar om alla mammor också får så mycket beröm av att åka till stranden med sina barn..?

 2. Vi delade på föräldraledigheten och jag var tillbaka på jobbet efter sju månader. Förvånansvärt många (typ fem pers) var förvånade och frågade vad det var för dagis som tog emot barn så tidigt, det fanns liksom inte i deras världsbild att pappan skulle vara hemma på heltid med ett så litet barn. 😂

  Min favorit var ”oj, jag vet inte om jag skulle ha kunnat lämna bort ett så litet barn till främlingar”. Jag förklarade snällt att jag varit tillsammans med barnets pappa i tio år, så jag tycker nog att vi känner varandra ganska bra.

  1. Alex skriver:

   Exakt samma här! I princip ingen utgick ifrån att barnet var hemma med sin pappa utan alla förutsatte att det var förskola redan från 7 månader… pappan blev hyllad som var hemma på heltid i 6 månader och jag blev ifrågasatt som bara var hemma 7.

   1. Det är så konstigt? I vår kommun är ”standard” att mamman tar typ ett år, och pappan tar sina tre månader – men det är ju inte direkt unikt att dela? Det kan ju inte ses som en banbrytande handling att dela på föräldraledigheten år 2019? Hjälp.

    Däremot har min man inte blivit så hyllad av omvärlden, folk tycker mest han är dålig på att sätta på barnet mössa (vilket stämmer, men han har fått oproportionerligt mycket skäll från främlingar angående just mössa). Jag är en dålig mamma som inte är med mitt barn och han är en dålig pappa mest bara för att. Typ.

 3. Ewa skriver:

  Det kan vara skillnad men personligen har jag aldrig upplevt det. Däremot har jag fått välmenande? kommentarer om att det är en ”kvinnofälla” att arbeta deltid. Jag har aldrig känt mig fångad, så varför slänga ur sig sådant?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..