Att förbjuda tiggeri.

tiggeri

Det jobbiga med att göra en sådan här illustration är att man kollar runt på olika sidor på nätet som tar upp ämnet och då upptäcker man nätdiskussioner och kommentatorsfält. De där som skriver alla dessa kommentarer, finns de verkligen på riktigt? Och hur blev de så många?? Var befinner de sig när de inte drar runt på nätet och kastar skit?  När de inte beskriver sin avsky över läckande äckliga tuttar eller småbarnsföräldrar som ”tror de äger världen”? När de inte dolda bakom skärmen vrålar ut hur de hatar feminister, bögar och invandrare? När de inte pratar om hur oerhört störande det är att behöva se tiggare utanför affären varje gång man ska gå och handla?

Var är du, du rädda människa som är så fylld av hat? Varför är du så arg och hur blev du så liten? Fick du dessa glasögon som sållar bort vett och medmänsklighet redan från början? Eller var det något du sakta men säkert fick lära dig?

Är det han där, mitt emot mig på bussen hem från jobbet? Eller är det hon bakom mig i kön på Pressbyrån? Är det hen där borta med hunden, som går hem och sätter sig bakom skärmen och spyr ut sitt hat? Eller är det du?

Jag vill ställa dig en fråga, även om jag inte tror att den frågan kommer att betyda något för dig.  När du fått igenom din önskan, när tiggeriet förbjuds och du äntligen kan bära dina fulla matkassar från butiken utan att möta ett par sorgsna ögon och en utsträckt hand, när du lugnt och fridfullt kan traska vidare förbi det där hörnet där hen brukade sitta, var tror du hen befinner sig då? I en hyresrätt på andra sidan stan? Arbetandes fulltid på något nytt ställe eftersom hen fick kicken förra ”yrket”? Lever livet med fredagsmys, veckohandling, vardagsgnabb och svåra beslut som ”vilken film man ska se ikväll”?  Är det vad du tror händer om man förbjuder tiggeri?

Om jag gissar rätt så spelar det dig ingen roll vart den människan har tagit vägen. Det viktigaste är att hen inte sitter där och visar att det finns en annan verklighet än din.

 1. Annah skriver:

  Hej!
  Får jag citera detta inlägget på min blogg ? Tyckte de va så jävla spot-on skrivet av dej Louise ! Sjukt bra!

 2. Johan skriver:

  Bra skrivet!
  Och precis som du skrev, kommer kommentarerna även här hos dig som ett brev på posten.
  Moderna myter och människors fördomar har blivit sanningar.
  ”En kompis, kompis såg en tiggare som pratade i sin Iphone, så tiggarna är inte fattiga!”
  Den vita medelklassens dåliga samvete över att själva bidragit till att monterat ner vårt sociala skyddsnät.
  Genom att röstat med plånboken.
  Lite sänkt skatt och möjlighet att låna till ett nytt badrum, på bekostnad av ett samhälle som är mer omedmänsligt.

  Ha en bra dag.
  /Johan

 3. Hanna skriver:

  Hej! Tiggeri när det behövs är bara SÅ sorgligt och definitivt inget som borde förbjudas. Däremot har vi i min stad fått en liten ”tiggar-liga” som åker runt i en skåpbil och sätter sig på utvalda platser runt butikerna. När de ”är tiggare” är de svaga, går med käpp, kan ingen svenska osv, men så dyker skåpbilen upp och då studsar de upp, tar exempelvis fram mobiltelefonen och ringer ett samtal på svenska, och går helt obehindrat fram till bilen och hoppar in. DET däremot tycker jag är väldigt fel. Det gör att vi tappar tron och tilliten även för de tiggarna som faktiskt behöver hjälp.

  1. majk skriver:

   Men vadå?! Ska bara personer med annan funktionalitet få tigga?? Får de ej ha kompisar eller en jävla mobiltelefon så de kan hålla kontakten med nöra och kära hemma? Antagligen tycker folk mer synd om dem om de spelar att de ha något handikapp och då anpassar de ju sig bara efter marknaden (mmmm Anders Borg älskar). De vill ju såklart få ihop så mycket pengar som möjligt pga det är deras inkomstkälla. Jag tycler du ska fundera på hur du själv skulle göra om du var tvungen att tigga ihop pengar för att få mat på bordet eller för att kunna köpa en telefon för att kunna ringa hem till dina barn/föräldrae/vänner som kanske är hundratals mil bort.

  1. Alma skriver:

   Men Hanna. Är det inte oerhört sorgligt att de måste spela en ännu större misär än vad de redan är i för att vi priviligierade ska känna att det känns ”äkta” att skänka en slant??? Tänk lite grann på vad du just sa.
   Bra rutet av dig Majk. Att de har en mobiltelefon eller åker bil är ju inget som förminskar deras utsatthet… Finns ingen motsättningar där tycker jag.

   1. Jag håller med Majk och Alma. Jag tror inte att någon skulle tigga om man inte verkligen behövde. Och en mobiltelefon är inte direkt en lyx nu för tiden.

    1. Hanna skriver:

     Det jag säger är absolut inte att man måste spela en roll för att få tigga. Det är just detta spel jag inte gillar. Det känns så konstigt bara, de blir ju inte äkta när de gör sådär. Självklart får de ha mobiltelefoner. Det var det faktum att de i sin tiggar-roll inte kunde svenska men sedan i telefonen kunde det utan problem, som jag ville pålysa. Summa summarum, det jag försökt säga från början är att det känns opålitligt när de inte är sig själva. Jag hade trott dem mer om de inte spelat tycksyndommig-spelet.

 4. denice skriver:

  Det är fult att tigga. Jag tycker de borde få hjälp. Jag tycker det är jobbigt med tiggare endast för jag aldrig har kontanter och att jag själv knappt har råd till mat..

  1. Att BEHÖVA tigga är fult. Och ja, hjälp borde finnas. Europa borde göra en rejäl insats. Men vem vågar? Den som tar initiativet kanske drabbas av ännu fler tiggare? Stackars människor som ingen vill veta av och alla vill blunda för.

   1. denice skriver:

    Vissa är fake vissa är riktiga, det är svårt. Om jag har möjlighet så köper jag mat till uteliggare och tiggare. Hade en luffare i min trapp son jag brukade bjuda på te och bullar och gav honom varma vantar och halsdukar o så.. Men det är så jobbigt att man ibland faktisk inte har råd att ge något o då,får jag ångest att det sitter där. Alla har inte råd att ens köpa en bulle i vissa lägen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..