ANNONS

Att förbjuda tiggeri.

/

tiggeri

Det jobbiga med att göra en sådan här illustration är att man kollar runt på olika sidor på nätet som tar upp ämnet och då upptäcker man nätdiskussioner och kommentatorsfält. De där som skriver alla dessa kommentarer, finns de verkligen på riktigt? Och hur blev de så många?? Var befinner de sig när de inte drar runt på nätet och kastar skit?  När de inte beskriver sin avsky över läckande äckliga tuttar eller småbarnsföräldrar som ”tror de äger världen”? När de inte dolda bakom skärmen vrålar ut hur de hatar feminister, bögar och invandrare? När de inte pratar om hur oerhört störande det är att behöva se tiggare utanför affären varje gång man ska gå och handla?

Var är du, du rädda människa som är så fylld av hat? Varför är du så arg och hur blev du så liten? Fick du dessa glasögon som sållar bort vett och medmänsklighet redan från början? Eller var det något du sakta men säkert fick lära dig?

Är det han där, mitt emot mig på bussen hem från jobbet? Eller är det hon bakom mig i kön på Pressbyrån? Är det hen där borta med hunden, som går hem och sätter sig bakom skärmen och spyr ut sitt hat? Eller är det du?

Jag vill ställa dig en fråga, även om jag inte tror att den frågan kommer att betyda något för dig.  När du fått igenom din önskan, när tiggeriet förbjuds och du äntligen kan bära dina fulla matkassar från butiken utan att möta ett par sorgsna ögon och en utsträckt hand, när du lugnt och fridfullt kan traska vidare förbi det där hörnet där hen brukade sitta, var tror du hen befinner sig då? I en hyresrätt på andra sidan stan? Arbetandes fulltid på något nytt ställe eftersom hen fick kicken förra ”yrket”? Lever livet med fredagsmys, veckohandling, vardagsgnabb och svåra beslut som ”vilken film man ska se ikväll”?  Är det vad du tror händer om man förbjuder tiggeri?

Om jag gissar rätt så spelar det dig ingen roll vart den människan har tagit vägen. Det viktigaste är att hen inte sitter där och visar att det finns en annan verklighet än din.

12
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00