ANNONS

6 tips på hur du pratar med barn om tiggeri – från Stockholms Stadsmission

/

Ibland får jag mejl med frågor om jag vill prova en produkt eller hjälpa till att sprida en länk. Ska erkänna att jag är dålig på att nappa på det ofta. Jag vill liksom veta en massa om vad det är innan jag delar saker på bloggen. Men ibland dyker det upp sådant som direkt känns som ”Ja det här vill jag sprida”. Det här var ett sådant fall.

Jag tror att många vuxna har svårt att veta hur man ska bete sig kring tiggare. Man blir lätt obekväm när man går där på väg hem från jobbet, med en mobiltelefon i ena handen och en matkasse i andra. Jag skäms alltid. För att jag har det så bra, och hen måste sitta där och be om att få några kronor. Fy sjutton så skev världen är. Jag försöker att alltid hälsa, se på dem, visa att jag ser dem. Det kan kännas obekvämt eftersom jag inte alltid ger pengar och jag blir orolig att om jag hälsar så kanske de tror att jag ska ge pengar så blir de besvikna om jag inte ger något. Men jag tror ändå det är värre att låtsas som att de inte finns, som att jag inte ser.

Mina barn har inte kommit till den åldern att de frågar. De kan hälsa och vinka, men de reflekterar inte ännu över det faktum att någon sitter där, dag ut och dag in. Det kommer nog snart. Det kommer sorgligt nog att vara en del av det samhälle de växer upp i, inser jag. Men frågor kommer ändå, vare sig de alltid har sett dem där utanför butiken eller ej.

Orättvisor och problem är inte lätta ämnen ens för vuxna. Och när man som vuxen pratar med ett barn kan man ibland känna att man måste ha svar, att man måste tala om hur och varför. Man vill stilla en oro, ge dem en riktig förklaring. Men en sådan finns inte alltid. Stockholms Stadsmission har satt ihop ett material för att underlätta samtal om tiggeriet med barnen.

”Barn idag möter fattigdom på ett mycket direkt sätt. Vad tänker de? Tiggeri är en svår fråga också för oss vuxna. Men det är viktigt att vi inte lämnar barnen ensamma med sina funderingar. Här finns 6 råd för hur du kan prata med barnen, och svar på vanliga frågor.” (text från www.pratamedbarnen.se där man också hittar de 6 råden).

Här är en film på ämnet också.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00