ANNONS

Intervju: Om att inte dela på föräldraledigheten

/

Joanna och Erik blir föräldrar i augusti. De kommer inte att dela på föräldraledigheten särskilt jämnt. Jag gjorde en kort intervju med dem om just detta.

föräldraledighet

SÅ NI KOMMER INTE ATT DELA SÅ MYCKET PÅ FÖRÄLDRALEDIGHETEN?

– Nej alltså, det blir ju inte så nu.

– Nä, först hade vi tänkt dela lite mer än det ser ut att bli nu, men sedan ju mer tiden gått så inser vi att det får bli såhär.

HADE DET INTE VARIT BÄTTRE MED JÄMNARE FÖRDELNING?

– På ett sätt jo. Men vi har ju så klart pratat om det, och vridit och vänt.

– Ja, verkligen. Till slut kände vi nog att vi väljer det som känns som det enda som verkligen kan funka. Och blir smidigast liksom.

KOMMER NI INTE ATT DELA ALLS?

– Jo, men först är vi ju hemma allihop i typ en månad. Vi tar alltså lite extra tid tillsammans där i början. Man vet ju inte hur man mår och så heller. Och sedan kommer vi ju vara hemma tillsammans i sex veckor nästa sommar också.

– Ja det blir ju toppen faktiskt, att vara tillsammans alla tre så mycket.

OCH VARFÖR DELAR NI INTE MER JÄMNT DÅ?

– Det passade helt enkelt inte med mitt jobb. Jag har ett jobb som är ganska ojämnt och det är nästintill omöjligt att vara borta så långa perioder. Sedan är det såklart lite ekonomiskt tänk också i och med att jag tjänar så pass mycket mer.

– Ja, och jag kan ju vara borta de närmare 2 år som det blir, utan att det skadar min roll, eller vad man ska säga. Jag trivs med mitt jobb men klarar mig utan det i två år också, haha!

ÄR DU INTE RÄDD ATT MISSA FÖR MYCKET MED BEBISEN NÄR DU INTE TAR UT MER LEDIGHET?

– Jo det är klart jag är. Jag tänker att jag får vara hemma så mycket jag bara kan i lugna perioder, för att kompensera för de hetsigare… Och att jag verkligen ska vara närvarande när jag är hemma. Kvalitetstid på riktigt.

– Annars kommer vi och hälsar på dig på jobbet vaaaarje dag vet du, hehehe…

EN SISTA FRÅGA NU DÅ. HUR GÖR NI MED AMNINGEN NU NÄR DEN SOM ”HAR MJÖLKEN”, SÅ ATT SÄGA, JOBBAR?

– Vi vet ju inte hur amningen kommer att funka än men vi tänkte testa att pumpa en del i början och sedan gå över helt till ersättning. Om det går alltså!

– Ja vi får ju se hur mycket mjölk jag har och så. Jag kanske får ha en pump på jobbet och köra kafferaster med den, hahaha!

________________________

Denna intervju är påhittad. Varför skriver jag en påhittad intervju?

Häromdagen läste jag ett inlägg på Facebook av en tjej som tog hela föräldraledigheten för att hon ville det, hennes man ville jobba, och det passade dem. Hon fick jättemånga hurra–rop.

Jag funderade då på hur det hade låtit om hon skrivit att HON valde att jobba istället för att vara föräldraledig för det passade dem. Att hennes man tog hela föräldraledigheten för att det passade dem. Jag är inte säker på att folk att hurrat så mycket då.

Män gör det ofta och mycket. Säkert inte okritiserat. Men tänk själv tanken, att rollerna var omvända, och hur reaktionerna skulle vara.

16
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00