När jag sommarpratade med Zara Larsson

Idag hände något märkligt. Jag fick tid att lyssna klart på Zara Larssons sommarprat. Jag tyckte hon pratade väldigt bra om feminism, enkelt och sakligt men ändå med känsla. Och så plötsligt, 37 minuter och 52 sekunder in i pratet, så hör jag ord jag känner igen. Inte ”ah det där skulle jag kunna ha sagt” utan ”eh det där HAR jag sagt, ordagrant…” i fyrtio sekunder strömmar mina ord ut genom hörlurarna och in i mina egna öron, med hjälp av Zara Larssons röst. En märklig känsla. Smickrande och liksom lite fnissigt.

Jag hinner tänka en del. Varför har ingen sagt något? Har ingen jag känner hört hennes sommarprat? Nämner hon ”hej hej vardag” eller mitt namn?
Fast det var just det, hon angav inte någon källa. Hon pratade vidare. Om viktiga saker, absolut! Men det kändes ändå snopet på något sätt.

Jag antar att Zara Larsson sett min text någonstans, läst den, fastnat för stycket hon citerar, kopierat det och sedan inte kommit ihåg varifrån det kommer. För visst anger man väl källor om man citerar någon ord för ord annars? Kanske borde hon i alla fall nämnt att det inte är hennes egna ord, även om hon inte kände till källan?

40 sekunder. Mm okej, jag medger att min rubrik var aaaaningen överdriven…hehe. Men ändå ganska häftigt att får vara citerad i ett sommarprat tycker jag! Även om inte så många vet att det var jag. Jag vet det i alla fall!

zara larsson

Här kommer mina ord, och nedan ser ni det i skrift. Faktiskt ordagrant citerat av Zara Larsson.

2-5

 

Hela Zara Larsson sommarprat hittar du här.

Min text om att vara rädd för män hittar du här.

UPPDATERING: Zara Larsson hade sagt att hon skulle citera men inte visste källan, dock klipptes det bort. Jag är glad att man nu vet att det är mina ord och vill återigen säga att jag inte är arg utan förutsatte att det var en miss. Och nu är det korrigerat! Allt gott! Se nu till att lyssna på Zara Larssons sommarprat om du inte gjort det, det är värt en lyssning eller två. Tänk om jag varit så klok när jag var 17 år…

 1. Rent statistiskt, behöver man vara rädd för män? Vad är farligare/mindre farligt än män? Hur många skadas av en man kontra en cykel eller en bil?

 2. Vad tröttsamt med detta drev det nu plötsligt blir, som ska kommentera och kritisera Zara. Det var väl toppen att en sådan tankeväckande text citerades även om det blev ett misstag med källhänvisningen. Men ser ni inte att Louise är helt ok med det nu och att Zara har förklarat och bett om ursäkt. Reagera istället på det upprörande i texten som både Louise och Zara så klokt lyfter!

  1. Klok text.?
   Bara för att några få man begår brott ska alla drabbas? Ni vet väl att det är fem gånger högre risk att bli våldtagen av en invandrare än en vit svensk.
   Din text borde du skrivas så här.
   Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara invandrad man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.”

   Om du kan generalisera om män, så kan ju rasister generalisera om muslimer med samma argument.
   Ser du inte problemet?

   1. Fast om du ”Trollmor” var kvinna skulle du känna igen exakt vad alla vi kvinnor upplevt när vi går hem ensamma i mörkret. Vi är rädda om vi har en okänd man bakom oss, eftersom gruppen män är monumentalt överrepresenterad när det gäller våld och våldtäkter. Vilken religion mannen bakom oss tillhör är totalt ointressant när vi knyter fingrarna runt nyckelknippan. Att de allra flesta som går bakom oss aldrig skulle kunna på tanken att ge sig på oss vet vi om. Men risken är tyvärr allt för vanlig för att rädslan inte ska dyka upp.

   2. Mitt problem med dig trollmor är att du svänger dig med ”statistik” som inte alls stämmer, det är inte alls 5 gånger vanligare med invandrare som våldtäktsmän än vita svenska män. De flesta våldtäkterna sker inom det egna hemmet.

    Texten är visst klok, och det märks genom den delning den får. Jag vart våldtagen av en vit, helylle kille på väg hem från jobbet en lördag kväll. Våldsbrott sker till större del av MÄN.
    Oavsett vilken religion eller landstillhörighet.

 3. Jag tror på ärliga misstag, men jag tycker att framför allt Expressen är insinuant och missledande när de skriver att det är ett plagiat. Ja, ett plagiat på ett sätt, men i formen av ett citat där källan missades att anges. Man hade kunnat använda andra ord i rubriken i stället för att skapa en känsla av att en syndare var avslöjad och inget mer fanns att säga. Jag är grymt imponerad av Zaras sommarprat, och citatet var ett väldigt väl valt sådant. Nu högg media igen, och bevisar bara vad Zara själv sa i sommarpratet.

  1. Håller med. Reagerade också på ordvalet i rubriken. Jag tyckte också att det var ett toppenbra sommarprat!

 4. Låter som hittepå. Producenten tar skulden och Zara slipper undan.
  Zara säger att de struntade i eftersom det var en anonym. Procenten säger att han glömde.
  Ljug.

 5. Det ‘är väl ändå ingen seriös som tagit Zara Larsson för något annat än en posör som rabblar inlärda floskler och oneliners? Nu även rena plagiat.

  1. Jag tycker hon är bra! Hon talar på en enkelt sätt så folk förstår. Att ord upprepas kanske beror på att de behöver höras många gånger och att de redan är väl formulerade av någon annan?

  1. Om man fått något bortklippt och dessutom är snabb att justera så tycker jag verkligen inte att hela ens person ska definieras efter ett misstag! Det är en hård dom. Tycker Zara är en person som säger en massa klokt och som behövs i dagens samhälle och i den feministiska kampen för jämlikhet!
   Man måste få göra fel! Och man bör justera om man gjort misstag, vilket hon och SR nu gjort!
   Hälsningar
   Louise

 6. På Sommar i P1 står följande text:

  I programmet citerar Zara Larsson en text från bloggen Hej hej vardag 7/7 2015:

  ”Om jag möter dig, du man som inte är en våldtäktsman, som inte tänker kränka mig eller döda mig eller på annat sätt ta tillfället i akt för att du möter en ensam tjej, så är jag ledsen att du blir offer för min rädsla, att jag dömer dig där och då. Att jag har telefonen redo att ringa hem och nyckelknippan i knuten näve. Jag är ledsen att jag misstänkliggör dig bara för att du råkar vara man och ute och gå på samma ställe som jag. Men jag har tyvärr inte råd att chansa.”

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/579039?programid=2071

  1. Den informationen måste finna si själva produkten som är ljudinnehållet. Om mina juridikstudier från tidigt 90-tal fortfarande gäller på denna punkt. (Upphovsrätt A, 5 poäng, Lunds universitet, 1993-10-28.)

 7. Jag kände också igen dina ord – hela passagen – för den är ju så snyggt formulerad. Kunde bara inte placera var jag läst den. Mkt märkligt att inte ange källa.

 8. Hej!!!
  Jag visste såklart att det var från någonstans men jag kunde inte hitta det. Jag såg ditt fina citat på Twitter där
  Det stod helt utan namn. Försökte googla fram vem det var men utan framgång. Jag sa under inspelningen att det var från anynom, alltså inte från mig, men det klipptes sedan bort eftersom dom ansåg det vara onödigt om Jag inte visste vem det var som hade skrivit. Är så glad att jag hittade dig nu och ber så hemskt mycket om ursäkt. Du har min mejl. Massa kärlek <3

  1. Din producent hade kanske kunnat googla fram upphovspersonen? Det tog mig tre försök med olika fraser ur citatet att hitta källan. Det är väl producentens jobb att få till en juridiskt vattentät produkt?

  2. Hej Zara! Då var det precis som jag trodde ju :) Jag vill poängtera att jag inte alls är sur, jag ville så klart att det skulle framgå men nu gör det ju det! Synd att det klipptes bort i första versionen.
   Det är ju ett toppenbra sommarprat du gör, och jag tycker du är tuff och en frisk fläkt som får ta alltför mycket skit ofta. Ett av de sista styckena i min text där stycket du använt finns är skrivet helt i tanke på dig:
   ”Ett samhälle som försvarar hot om våld, våldtäkt och död med att hon skulle ha tänkt sig för innan hon hade åsikter, uttryckte sig, trodde att hon var något, var orädd, utmanande, stöddig och tog plats.”
   Tack att du tog dig tid att svara mig, och massa pepp och kram till dig! Och tack för ett starkt sommarprat!
   <3

 9. Stöld av en ganska hemskt text. Ersatt bara invandrare så förstår du.
  Om jag mötet dig du invandrare som ännu inte…
  Men stöld av hemska texter är ändå Stöld.

 10. Jag tyckte att jag kände igen! Hmm, i egenskap av gymnasielärare ska jag försöka jobba fram en förbättring hos ungdomarna. Annars är Zara såklart imponerande på många sätt!

 11. Det är så klart uselt att inte källhänvisa, men samtidigt. Jag ser många gymnasieelever som inte fått lära sig källhänvisning.

 12. Jag lyssnade på Zaras sommarprat, och gillade det. Men jag reagerade också på citatet från din text utan att ange källa. Det var ju så bra skrivet av dig, så spot on, att jag förstår att hon använde det. Men som sagt – en liten källhänvisning hade suttit fint.

 13. Håller med föregående kommentar, hoppas på att höra dig sommarprata nästa år. :)
  Zara Larssons sommarprat var bra, men att det var dina ord som fastnade mest och var mest igenkännande kom nu som en överraskning :) Man får citera, men källan ska alltid komma fram.

 14. Jag kände igen dina ord!!! Jag visste att det va du som tänkt och skrivit det. Jag tycker DU ska sommarprata nästa år. Varför en copycat när man kan få höra originalet

 15. ..så fult gjort av henne. Inte direkt svårt att hitta källan om man har hela texten. Tar inte mycket tid att nämna dig. Nej usch så fult. Kallas stöld

 16. Man får citera och det är ju redan så mycket som sagts så bra att det oftare t.om. är bättre men det är så enormt viktigt att nämna sin källa. Om man inte hänvisar till källor betraktas det som sägs som egna ord och tankar. Det är inte schysst att stjäla ord även om man har samma tankar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..