Hur gör jag mina illustrationer?

Jag fick en fråga här på bloggen om hur jag gör mina illustrationer. Eller egentligen gällde bara frågan hur jag får in dem i datorn men jag tolkar jättefritt och ger er nu här HELA informationen.

Först har jag idétorka eller prestationsångest (som nu, eller allra mest igår). Sedan väntar jag ut den och drabbas därefter av – håll i er nu för här kommer mitt egenpåhittade supergrymma ord – IDÉDIARRÉ! Då gäller det att skriva ner, eller ännu hellre teckna ner, idéerna.

Då kan det se ut såhär. Ser ni vilken illus det ska bli?

kiss-skiss

 

Sedan är det dags att teckna lite mer noggrant. Då ser jag INTE ut såhär, för det hade inte varit ergonomiskt.

louise winblad

Men ibland är jag så här rädd att sätta igång, för jag kan ha en så bra bild i huvudet. Ska den komma ut så som jag vill??!

Efter att blyerts är klart så är det dags för de svarta linjerna – fineline-pennan!

louise winblad

Den RIKTIGT uppmärksamma kan se att jag här tecknar på en ANNAN bild. Den får en guldstjärna. Vassego. Den bild som skissades högst upp var ju denna:

2-3

Jag använder alltså inga fancy pennor, bara några jag fastnat för.

louise winblad

En nödvändig bild på mig med pennor

Sedan suddar jag ut blyertsstrecken och scannar in bilden (Fanny, den här bilden är allra mest till dig!). Då använder jag den här JÄTTELILLA scannern, som står på en JÄTTELITEN byrå:

louise winblad

Nejvars, den är normalstor. Byrån också. Jag står bara mycket längre fram. Jag har trickfilmat. Trickfotat? Sååå avancerat, INGEN kunde ana.

Efter scannandet ser det ut såhär:

kissa

Ibland tecknar jag in pratbubblan direkt, som ovan. Men det är lite risky eftersom jag skriver med typsnitt (som jag gjort av min egen handstil – wihooo) och då kan det vara svårt att få bubblan att räcka till/passa bra. Så bättre är att lägga in bubblan efteråt. Jag har ett helt förråd med bubblor. Pratbubblor alltså. Tomma.

 

Sedan kapar jag bilden, och färglägger. Kanske det allra roligaste. Att välja färger!

louise winblad

louise winblad

louise winblad

Till sist lägger jag på lite effekter och skriver pratbubblor. Om jag varit smart har jag skrivit ner pratbubblan tidigare under dagen. Vid det här laget är jag oftast för trött för att formulera något kul och kan ändra mig tvåtusen gånger. Lite vad som hände igår …

Ja sedan är det bara att spara en version för webben och tanka upp här på bloggen!

Jag sparar alltid en högupplöst (därav platsbrist på datorn – NOOOOOO!!!) ifall det skulle vara så att man vill göra en bok en vacker dag. Nämen se där! Där är det ju en bok! Mitt i mitt ansikte och allt!

louise winblad

 

Hörrni! Tack igen för att ni är bäst som peppade så fint på gårdagens inlägg, både här och på Fejjan. Ni anar inte hur mycket det betyder! <3

 1. Men wow TACK för ett sådant fint svar på min fråga! Detta var verkligen superintressant, hade inte alls fattat att färgläghningen gjordes på datorn. Men nu när jag tittar på illusarna är det ju ganska självklart. Men hur coolt att arbetet sker både manuellt och digitalt?! Vilket arbete! Och yes – jag hade rätt om Scannern :D Men allt annat var beyond my imagination!!!

 2. Annie skriver:

  Intressant läsning! Fattade inte hälften av termerna men jag blev väldigt imponerad; dvs ännu mera än vad jag redan var av dina härliga teckningar/illustrationer eller vad det nu heter:)!!

 3. Jen skriver:

  Förutom att jag är (som alltid) superimpad och superpepp på allt du gör så blev jag även superimpad över att DU HAR GJORT DITT EGET TYPSNITT!! *Skriet-emojin* Jag kanske är den sista mänskan att veta om att man kan göra en sån. TUFFT! <3

 4. Malin skriver:

  Vill bara säga att jag tycker att du är fantastisk, dina illustrationer och texter är klockrena. Ser alltid fram emot att läsa din blogg.

 5. Kul att se hur du gör, vi är nog många som undrat!
  Jag tycker du ska göra en illus av hur ett litet barn kan se ut som att hen kanske har nåt i munnen men nekar. Sedan kommer det ut nåt som är 4 ggr större än munhålan. Ni vet?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..