Äckliga, vidriga män och det ständiga sexualiserandet

En vän delade denna bild på Facebook med frågan: Vad får ni för känsla av den här bilden? (bilden är ur en serie bilder med ett skomärke som avsändare och med syfte att den yngre publiken ska upptäcka deras skor).

14691194_10154570788808255_8829723078633606899_o

Ja vad får ni för känsla? Vad vill man ge för känsla med bilden? Jag kan säga vad jag får för känsla: obehag. Jag tycker flickan ser rädd ut. Har hon ramlat ner i gräset? Har hon blivit knuffad? Vem är hon rädd för? Hon tittar uppåt, lite som att man som betraktare ser ner på henne. Ska hon se sexig ut? Lockande? Ett barn? (obs! Som min fina vän skrev, inga hårda ord mot modellen här, hon har gjort ett jobb!)

Några timmar senare ser jag detta inlägg i mitt Facebookflöde. Det är alltså skärmdumpar av  chattar mellan en 13-årig flicka och olika män. Män i åldern 22–55 år som vill en massa olika saker med en 13-årig flicka. Att hon ska klä av sig, att de ska ha sex, att de ska ha ett hemligt förhållande, ha sex mot betalning, komma i hennes mun för lite extra pengar… Hon är 13 år. TRETTON JÄVLA ÅR!

Jag kunde i alla fall inte låta bli att dra paralleller. Hur vi framställer kvinnor. Barn som ska framställas som vuxna. Synen på oskuld och underläge. Synen på ungdom och åldrande. Sexualitet. Kvinnors kroppar. Kvinnors lust. Kvinnors olust. Kvinnors vilja. Hur den inte spelar någon roll.

Vad tänker ni?

 

UPDATE:Personen som lade upp detta på Facebook skrev till företaget och nu har de plockat bort bilden. BRA att de tar saker på allvar. Dumt att de inte kunde se det hela själva redan från start. Men ändå, skönt att de lyssnade och agerar. Jag låter ändå mitt inlägg ligga kvar, fortfarande utan företagsnamn nämnt, eftersom detta på intet sätt är någon unik typ av bild. Det är sådana här bilder som pumpas ut dagligen. Troligtvis en av anledningarna att de själva inte reagerat på den från början. Man är så van vid det här. Vilket är helt galet.

 1. Bedrövligt och inte alltför ovanligt. Sexualiseringen av unga tjejer(barn) är fruktansvärd och är tyvärr extra vanlig i modellsammanhang.

 2. Vad ledsen man blir! Jag har en liten flicka på 7 månader. Ska hon om 13 år (13!!!!) få sådana här kommentarer?? Man får spykänslor bara man tänker på det. Männen borde skämmas ihjäl sig, för att de själva är sådana LOSERS som inte kan få tag på vuxna kvinnor samt för att de fläckar ner andra mäns rykte. Män som är som tror på jämlikhet, som delar på all ledighet, hämtar och lämnar på dagis i ur och skur, tar fram städhinken lika ofta som partnern i huset, som spelar fotboll med sina flickor eller likväl går på ridning. Män som kan ha riktig sex med riktiga kvinnor och får dom att njuta. Fy fan!!

 3. Älskar din blogg, du värkar vara en sånn himla smart och medveten kvinna och lyfter viktiga saker.

  Som mamma till pojkar tänker jag också att det är så otroligt viktig att vi är medvetna om vad vi lär ut! Det är ju framtidens män. Jag tänkte på det senast i går när min treåring kom till mig å frågade ”mamma, får jag hålla Siris hand” ”Ja, det får du, om Siri vill, du måste fråga henne” han fråga och fick ja:) Det är kanske en liten grei, men det är ju början tänker jag !

  1. Kom på att det kanske inte är heeelt relevant med tänke på sexualisering av barn. Men detta är något jag tänker mycket på och drog därmed paralleller!

   Tror och hoppas att mina killar kommer bli underbara män i framtiden:)

   1. Håller med dej.
    Jag har 5 söner och 2 döttrar.
    Det är det jag ser som min livsuppgift.
    Att ge världen bra män och 2 starka kvinnor. Min 12- åriga dotter har redan fått in rutin på hur man bemöter skamliga förslag. Det är förskräckligt att de inte får vara barn länge.
    Så fort de kliver in i skolans värld är det slut på det naiva underbara.
    Och nu är det lag på att min yngsta dotter och hennes jämnåriga måste in i det obarmhärtiga maskineriet redan som 5-åringar. Fruktansvärt!
    Mitt hjärta har gått sönder så många gånger över hur den här världen inte är värdiga våra små.

    Alla dessa vidrigheter som våra små barn riskerar att möta.😢😢😢😠😠😠

    Det vi kan påverka är hur vi formar våra egna barns värderingar.
    Så Elin, helt rätt!💪👍❤

 4. Känslan som direkt infinner sig är obehag på så många sätt. Obehagligt att någon reklambyrå på riktigt tycker att en sådan bild är relevant för en vara, vilken som helst, i detta fallet skor. Obehagligt att det Facebookinlägg du hänvisar till på riktigt är sant, att det verkar vara en stor andel män som är sjuka i huvudet samt obehagligt att samma Facebookinlägg kommenterats mest av kvinnor…Män verkar annars vara överallt men när det gäller dessa vidriga saker som är så viktiga att belysa, upplysa om och förhindra, då lyser de verkligen med sin frånvaro…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..