Floden från slidan

Sexualkunskapen på mitt högstadie var inte direkt rolig eller informativ. Den var mest ett rabblande av sådant man var tvungen att berätta för eleverna. För det stod i styrdokumenten. Men några saker minns jag. Till exempel hur normalt saker var för killar. Killar kunde få stånd utan anledning, inte få stånd trots antagen anledning, nattlig utlösning, för tidig utlösning och så vidare. Allt var helt normalt, inget att oroa sig för och inget att skratta åt. Fast alla skrattade såklart. Utom läraren. Han plågades.
Det var bra, att vi fick veta allt detta om killar och hur normalt det är med dessa okontrollerbara grejer som kan hända. Men vad jag kan minnas tog det slut där. Jag kan till exempel inte komma ihåg att jag en enda gång hörde ordet flytning under min skolgång. Jag läste i KP en gång, att man kunde få flytningar och att det kunde vara ett tecken på att mensen var på väg. Jädrar vad jag granskade trosorna. Hur såg en flytning ut? Var det DÄR en flytning eller bara lite kiss? Kommer jag aaaaldrig få mens?!?
När jag var i tjugoårsåldern så informerade jag en killkompis om att tjejer har flytningar. Alltid. Han visste inte. Han trodde bara flytningar uppstod om nåt var fel.
Detta antagande är kanske inte så konstigt, eftersom det är vid de tillfällena det pratas om flytningar. När det kanske är något fel. De illaluktande flytningarna. Lite gröna? Men i övrigt, aldrig snack om flytningar. Nope. Knäpptyst.
Inte underligt att ordet flytning inte kommer ut utan lätt stakning.
Häromdagen läste jag på @gordelkerstin s Instagram om någon galen ”challenge” bland ungdomar där tjejer uppmanas att fotografera sina neddragna trosor, för att visa att de är utan kladd. Torra och fräscha liksom. Flytningsfria.
Och då tänkte jag, som så ofta, att nu får det fan vara nog!!! Jag tänkte på att jag, som försöker göra kropp och allt som hör till den, till något oladdat här hemma, stammade fram ”smuts” när Märta som liten plutt frågade vad jag hade i mina trosor. För att FLYTNINGAR inte får nämnas vid namn. Det är värre att säga flytning än att säga Voldemort! Ingen ska ha en flytning! Såvida man inte är kåt, då ska det rinna till genomskinligt glidmedel i lagom mängd.
Så nu ska tjejer alltså få (ännu mer) panik över att de har flytningar. Eftersom de ska fotas. Eftersom de tydligen är äckliga. Eftersom de absolut inte får finnas. Troligtvis kommer de att torka sig som galningar, kanske smörja med nån tuggummidoftande kräm och få så mycket kli och kladd och ont. För att någon har kommit på att det är ofräscht med flytningar. Eftersom ingen talar om flytningar! Eftersom man under sexualupplysningen var så upptagen med att poängtera allt normalt som händer grabbar att man GLÖMDE BORT tjejerna och de totalt normala och ytterst nödvändiga flytningarna.
Tänker att vi borde göra nån typ av revolution. Lite som det blev med mens. Mens var läskigt och pinigt. Nu är det inte det längre (även om alldeles för många vill fortsätta tro det). Tack vare en hel mängd människor.
Well. Det kanske är dags för en ny våg? En flodvåg av slidsekret – flytningen! Typ Ja jag har flytningar – hur så?!
flytningar
 1. Hej! Som jag älskar att läsa din blogg! Den är så uppriktig och informativ samtidigt humoristisk.

  Jag hade ingen aning om att flytningar var tabu. I min lilla lilla friskola jag gick i från F-klass till 6:an, hade vi en superbra rektor. I sjätte klass tog hon oss tjejer och hade lite sexualkunskap med oss. Eller snarare kroppskunskap för det handlade främst om mens och flytningar, vilka skydd det fanns osv. Så redan vid 12 års ålder visste vi precis vad en flytning var och vad mens var. Även hur det kunde se ut för hon hade beställt hem bra böcker (som vi sedan fick med oss hem).

  Bra att du lyfter detta för alla de stackars ovetande flickor/unga kvinnor som känner sig äckliga!

 2. Hej och tack! Som jag så ofta går runt med trosskydd och till och med bindor för att liksom täppa till och inte låta någon lukt eller fukt komma ut. Är det bara jag som känner en lukt? Vet att man brukar säga att det är något fel om man luktar men jag är alldeles frisk där nere men med en ibland ganska stark lukt ändå som jag skäms sååååå mycket över. Tack för mig, har aldrig pratat om detta innan.

  1. Hej! Jag hade, fram tills alldeldes nyligen, trosskydd varje dag i 10 år. Det visade sig att det var trosskydden som skapade det illaluktande! Slidan andas inte och det blir som att stänga in underlivet i en plastpåse. Jag fick även klåda.. I början kände jag mig så äcklig utan skydd men nu mår jag mycket bättre i underlivet. Och jag blir så förbannad på dessa j-vla normer!!

  2. Jag tror som Åsa att det täpper igen och gör mer skada än nytta. Dessutom fick jag ganska nyss lära mig att man har MASSOR av svettkörtlar där nere och det lär väl också bidra till lukt? Jag tycker i alla fall det är skillnad om jag suttit ner länge och blivit varm och kanske dessutom har trosskydd (ej luftigt) än om jag stått upp och gått runt och liksom luftat.
   Sedan luktar ju alla där nere! Läste nyligen på nätet: ”Snoppar är faktiskt inte heller luktfria!!”
   <3

 3. Ååååh yesss äntligen lite vardagligt snack om flytningar, fattar inte hur hyrsh hyrsh det kan va angående en sån extremt vardaglig grej!?! Härligt! Blev så lättad, änidag kan jag undra om jag är den endasom har flytningar… :::)))

 4. DU ÄR BÄST <3 Älskar dina inlägg om kroppen, du är så himla klok. Maja och Märta har sån himla tur att de har DIG till mamma!

 5. Hej! Superbra inlägg och SÅ VIKTIGT ÄMNE!!! Jag kommer ihåg när jag började få flytningar, inte vågade prata om det och läste i KP om vad det var. Läskig tid i allmänhet med osäkerhet över könshår och blygdläppar och sånt. Men nu upplever jag något helt annat! Jag går i tvåan på gymnasiet och jag och mina vänner pratar om våra flytningar, känner igen ägglossningsflytningar och kan utropa ”oj nu fick jag en flytning!”. Det är fantastiskt egentligen. Nu kanske jag är undantaget och går på en bra skola och så men, det finns hopp! Heja fittbärare!

 6. Jag är kille/ung man, 32 år. Sexualundervisningen i skolan var inget vidare överhuvudtaget. Främst pga att läraren var obekväm med det. Men flytningar nämndes, att det är helt normalt men att man skall vara observant på utseende, färg och doft för att det kan vara tecken på att någonting är fel.

  Jag minns ingen slags skam eller tabu över det här, och jag finner kvinnors kroppsvätskor lika normalt som mäns. Vi är människor allihopa och fungerar så.

  Lite trött på man alltid kategoriseras som en vidrig man helt utan förståelse och att vi har formats att ha en helt skev bild av kvinnor. Även om det säkert finns så gäller det inte alla, säkert inte ens den stora massan. Varken du eller jag kan veta hur stort problemet är. Men sluta generalisera oss män, det är direkt manshat.

  1. Hej ”ung man”
   Precis som du beskriver den sexualundervisning du tog del av så har jag beskrivit min. Alltså en ytterst personlig upplevelse.

   Nu har jag tänkt o tänkt o tänkt på vad du upplever som manshat i min text. Att jag i den här texten som handlar om flytningar skulle uttrycka ett manshat, säga att män är vidriga. För din kommentar var något förvirrande måste jag säga.
   Det jag kommer fram till är att denna del av min relativt långa text kanske du upplevt hatisk: ”Eftersom man under sexualupplysningen var så upptagen med att poängtera allt normalt som händer grabbar att man GLÖMDE BORT tjejerna och de totalt normala och ytterst nödvändiga flytningarna.”
   Men du behöver inte oroa dig, inget hat döljer sig där. Det är en återkoppling till min egna erfarenhet av sexualundervisningen, kopplat till den helt galna ”utmaningen” som jag skriver om.
   Min text handlar om utsatta ungdomar och om flytningar. Om du uppfattar den som att jag säger att män är vidriga så förstår jag att du är trött på sk manshat.

   Själv är jag rätt trött på att varenda text som andas lite feminism får så många att gorma ”inte alla män” och ”manshatare”.

   Tjingeling.

  2. Haha, grymt svar hejhej! Jag håller med! Fattar verkligen inte vart manshatet kom in i bilden! Du är så jävla grym! <3

 7. Viktigt & bra inlägg! Dock blir det väldigt transfobiskt i kommentarsfältet, i princip alla talar om ”kvinnor som har flytningar”. Det är så himla viktigt att tänka på att alla som har vaginor inte alls är kvinnor!

  1. Bra med sådana här påminnelser! Lätt att gammal vana tar över.
   Men menar du kommentarsfäletet här eller på Instagram? Här har många skrivit ”kvinnokroppen”, kan man skriva det annorlunda eller funkar det utan att vara transfobiskt?
   Istället för kvinna kan man skriva snippbärare? Eller finns det bättre ord tycker du?
   Igen, tack! <3

  2. På vilket sätt är det transfobiskt? Att förutsätta att de som har vagina och flytningar är kvinnor är väl naturligt? Det betyder ju inte att man tycker illa om de som valt att byta kön, eller inte accepterar att de finns… Man måste inte känna sig kränkt. Min svägerska hamnade i klimakteriet i väldigt ung ålder, hon tycker inte andra behandlar henne fobiskt för att dom förutsätter att hon är en fertil kvinna med mens. Väljer man att göra ett könsbyte tror jag att man vet att man skiljer sig rätt mycket från det som är vanligt i den stora massan, och man har full rätt att känna sig som kvinna eller man. Däremot kan man inte känna sig transfobiskt behandlad för att man pratar om att kvinnor generellt har mens och flytningar. Har svårt för denna typen av extrem pk-ism.

  3. Ida: Det handlar inte om pk-ism (vad det nu är!?) eller inte, det handlar snarare om att ha kunskap och att inte ha det, och där du visar tecken på det sistnämnda. Här finns lite kunskap, dels kring vad det kan innebära att vara någon form av transperson, och dels vad transfobi innebär:

   http://www.transformering.se/vad-ar-trans

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3940&artikel=5929806

   http://www.umo.se/Vald–krankningar/Transfobi/

   Ps. Det ligger inte hos dig att avgöra vad som är kränkande för någon annan och inte.

  4. Hej!

   Istället för kvinna kan en skriva typ ”personer med livmoder” eller som du säger ”snippbärare”. Jag syftade nog egentligen på själva grundinlägget men även kommentarerna här i kommentarsfältet.

   Ida:
   Det är transfobiskt för att genom att skriva kvinna = fitta, kvinna = livmoder etc så utesluter en alla exempelvis icke-binära och transpersoner som har fitta & livmoder men som inte är kvinnor. Att förutsätta att kvinna = livmoder är ett förlegat synsätt och jag förstår att du blir upprörd när jag påpekar detta, många människor har svårt med förändring och speciellt när det gäller saker ”som alltid varit” på ett visst sätt. Du skriver också att det inte betyder att en tycker illa om dem som ”bytt kön” vilket jag måste säga är felaktigt. En transkvinna till exempel, hon ”byter” inte kön. Troligtvis har hon varit kvinna sedan födseln men felaktigt fått ”man” som juridiskt kön och därmed blivit uppfostrad etc som man. Ett mer tydligt sätt att säga det är att korrigera sitt kön eller liknande. Hon har ju inte varit man & byter inte ”från man till kvinna”. Hon har ju känt sig som tjej hela livet som vilken annan kvinna som helst.

   Det jag skriver är inte heller ”extrem pk-ism” (whatever that is), jag lyfter bara upp problematiken i att leva kvar i & samtala på ett förlegat & inaktuellt sätt.

  5. Nej vet du vad, någonstans måste man kunna generalisera och diskutera saker som gäller kvinnor som har fötts kvinnor. Det MÅSTE också vara ok. Det är verkligen inte att uttrycka sig på ett inaktuellt sätt. Alla diskussioner om allt kan omöjligt inalla grupper

 8. Min dotter på fem undrade vad det var för mjöl hon hade i snippan- alltså mamma, varör har man snippmjöl?

 9. Efter ett helt fertilt liv så är jag nu i övergångsåldern och det är tvärtorrt. Inte en flytning. Faktiskt underbart. Förut kunde det komma flytningar med klumpar, ibland hade jag med extra trosor. Allt detta smusslande. Ska genast ta upp detta med min dotter. Tack snälla du, detta är så outforskat och okänt att t.o.m vi kvinnor hajar till och tänker: MEN SÅ ÄR DET JU!!!!! Finns det något mera vi kan ta upp när vi ändå håller på?

  1. Jag förstår det! Bara för att det är fullt naturligt behöver det ju inte betyda att det alltid är kul!
   Och visst är det knäppt att man själv reagerar på ordet?! Ett tecken på att det måste pratas om mer!
   Hmm vad kan mer vara sådana ämnen? Inkontinens, förlossningsskador, alla snippbesvär … hmm mer? Ös på med förslag vettja!

 10. Men spot on (som vanligt)!!!
  Min sambo fattar inte varför jag ibland använder trosskydd, ”har du mens IGEN??”!! ”Men vadå, blöt blir väl bara tjejer när dem är kåta”, anser ändå att min sambo är allmänbildad och han kan kvinnokroppen och allt såntdär men flytningar verkar ha gått helt förbi.

  1. Ja visst är det väl dumt att så få vet! Men inte så konstigt med tanke på att det aldrig pratas om …

   <3

 11. Dessutom talar flytningarna om något för oss om våra kroppar. Alla tjejer borde känna till hur flytningarna ändras under menscykeln, hur de ser ut runt ägglossning osv. (Min mobil vill ändra ”flytning” till ”flygning” atbropå det onämnbara)

  1. Jag fick mycket bättre koll på det EFTER barn. Visste inte ens att det var skillnad förrän jag ville bli gravid första gången, men då hade jag svårt att tyda de olika ;)
   Ja flygningar alltså, inte flytningar hehehe…

 12. Men det var det sjukaste jag har hört! Men jag måste erkänna att jag inte visste att flytningarna förändras i mängd och konsistens efter var vi är i menscykeln förrän jag försökte få mitt andra barn (första var oplanerat) och det var vid 32 år ålder!!! Jag har aldrig störts av dem eller så bara aldrig vetat varför de finns. Pinsamt! Minns inte heller ett ord i skolan om detta.

  1. Inte pinsamt, det är ju svårt att veta om det aldrig pratas om! Jag visste inte heller att de förändrades förrän jag ville bli gravid!

 13. misogynin är så utbredd just nu liksom den totala okunskapen om kvinnlig sexualitet och kvinnokroppar. det finns hur många aspekter som helst på detta, men det är ju te x jättesympatiskt att kvinnor ska vara ”torra” när det går emot hela reproduktionscykeln och hela vitsen med fertilitetscykeln typ. hellre en apatisk torr kvinna som beter sig och kväver sin livsande till förmån av syntetisk perfektion. det sagt så är det lika bisarrt med övertolkningen av hur kvinnors underliv skulle bete sig, t ex att det skulle bli ljud och överdriven våthet av en upphetsad kvinna, vilket är minst lika misogynt eftersom det är samma princip, att kvinnosläktet och dess sexualitet är ngt annat vars kropp gör fel och är ond/ska hackas på vad den än gör. det låter inget om en upphetsad kvinna och det blir inte mer eller mindre vått i trosor än vid något annat tillfälle. men mogen kvinnosyn att trakassera oss även för det killar inte har någon aning om uppenbarligen hur det funkar, långt sexualkunskapen har kommit här.. däremot har det hänt en gång att mitt mensblod lät pga ngn slags friktionseffekt, mkt pinsamt men det är fortfarande inte samma sak. hursomhelst är misogynin och missförstånden runt kvinnlig sexualitet år 2016 helt bisarr.

  1. dessutom tappar en ju all form av respekt inför killar och män som betraktar tjejer och kvinnor på det här sättet, är de fyra år? vad är problemet i deras perceptionsförmåga och förmåga till insikt och förståelse av omvärlden och sina medmänniskor?

  2. Nu vet jag inte riktigt hur du menar med att tjejer inte blir mer våta när de blir upphetsade. För det blir iaf jag. Och är något helt bornalt enligt barnmorskor, gynekologer, rfsu, läroböcker och andra upplysare i Sverige. Det kallas lubrikation och är väldigt smart. Annars gör det ju så ont vid penetrerande sex.
   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lubrikation

 14. Ja men jaaaaaaaaaa!!! Min make, som ändå har bott ihop med kvinnor flera ggr innan mig, undrade förvånat hur ofta jag har mens egentligen när han märkte av mina trosskydd som jag har på mig nästan dagligen. Jag har också trott jag varit extrem som är så blöt för jämnan :D

 15. Haha, min pojkvän är 22. Han trodde att jag hade varit otrogen för när han pullade mig fick jag flytningar(ni vet ju hur tjocka de kan vara ibland). Han trodde det var sperma. Fick förklara att det var flytningar. Han visste inte vad det var.

 16. Så mycket flytningar jag har och så lite jag pratar om dem! Tack för inlägget! Jag pratar ju gärna om mens, nu vill jag börja prata om flytningar.

  1. Ja nu gör vi det!!! Tjohoo!!
   Bara att flera kommenterat att de inte trodde det var normalt utan nåt fel på just dem får mig att vilja flytrapportera varje dag!!

  1. Asså taaaack!!! Jag var så nervös inför detta inlägg och all pepp gör mig gråtfärdig, på ett enbart fint sätt! <3

 17. Är det ett nedtystande från ägglossningstesttillverkare tro? För har man bara en gnutta koll på sina flytningar är det närmast omöjligt att missa att man har ägglossning. Inte behöver man spendera massa pengar på dyra teststickor där inte. Men hur ska man veta att när flytningen är riklig, seg och klar, då är det dags att ligga för då kommer snart ägglossningen med sin vitare flytning om ingen pratar om om flytningar?

  1. ”flytningar” ger dessutom sen länge associationer till något som är ont till skillnad från en blå reklamvätska. flytningar, dvs vid typ ägglossning som alla kvinnor får kan vara det coolaste och ”fräschaste” som finns, med fräsch doft och lite som daggdroppar i månsken. dags för en ny seriebok om flytningar kanske ( och inte bara mens)

 18. Ja det är tid för kvinnorkroppen att hyllas, lyftas och normaliseras!!!! HUR
  kan flytningar vara skämmigt när gubbar snyter sig högljutt vart de än sitter. Snor, blod, spott, tårar, svett, flytningar. Alla vätskor borde ha samma status, allt annat är väl ojämnställt och SÅ vill vi väl inte ha det?

  1. Ja hurra! Allt kroppslem ska behandlas lika!
   (Fast vi kan hylla flytningarna lite extra pga bra för snippan och de har fått stå i skuggan så länge!)

 19. Jag har alltid skämts över mina flytningar och smusslat med mina smutsiga trosor. Hatar att ha trosskydd (ska man inte ha det under graviditeten känns det inte schysst mot underlivet att ha det annars heller tänker jag). Har alltid tänkt att jag är ensam om att ha det så! Sjukt egentligen! För att inte tala om ägglossning som flödar värre än mensen typ.
  Bra! Ännu en gång bra!
  Stackars ynglingar! Jag hade gått under om jag gick i högstadiet idag!

  1. jag har också alltid skämts! Så jäkla trött på all SKAM!! Nu räcker det!!!
   Och jag håller med om trosskydd, känns inte schysst! Råkade dessutom köpa parfymerade sist! Varför är det inte en STOR FET varning på de parfymerade?

 20. SÅ bra skrivet! Inte förrän nu så reflekterade jag över denna icke-existens av flytningar. Jag fick heller aldrig någon info om flytningar i skolan, det nämndes inte ens (KP var räddningen här med)! Man kanske kan starta en motkampanj mot den däringa challengen, och låta folk fota sina flytningar. Fast jag misstänker att Instagram skulle finna de bilderna stötande. Normalt är ju lika med äckligt.

  1. Ja precis, inte vill vi se något helt naturligt på instagram?!! herreguuuuud! Det måste vara sexigt ju!

  1. jaa… Eller det kanske är bra om man har obalans? Fast då är det ju bra om man vet vad som är bra balans, och bra lukt, och att man hört talas om flytningar! Vi kan börja där tycker jag!

 21. Men JAAAA!! Trodde länge, och tror ibland fortfarande, att det är onormalt att alltid ha flytningar. För att det bara bara bara pratas om dem vid sjukdom.

 22. Fan vad bra skrivet!
  Jag skämdes mycket för mina flytningar när jag var yngre. Har alltid haft hyfsat mycket flytningar, så med första sambon tog jag all tvätt för jag skämdes så över att han skulle se det, snabbtvättade trosorna innan jag la dem i tvättkorgen så han inte skulle se… Han tyckte det mesta kroppsligt var äckligt och ofräscht. Min nuvarande får inga silkesvantar. Han får hela mig! Och efter att ha sett vår sons huvud trycka ut genom min vagina känns det liksom som att inget kan skrämma mer :)

  1. Hahah så skönt när man bara inte orkar skämmas mer! Jag älskar den känslan. Att äntligen släppa skammen och istället inse att ens kropp är en jädra bra maskin alltså!

  1. Alltså ni!!! Blir ju helt snyftig av sådan här fint!
   NI ÄR BÄST!!!

   I så fall vill jag vara kung med snippa, som Anna Åhlund så vackert illustrerat (@anna_ahlund på Instagram, skrolla ner rätt långt till ”kända män med snippa”-avdelningen – fantastiskt)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..