Årets julklapp

Jag minns när jag hörde om "kvinnlig omskärelse" för första gången. Det var i högstadiet på en SO-lektion. Man glömmer liksom inte sådant.

 

”5 000 flickor omskärs i Afrika varje dag. Många vill inte, men tvingas eller övertalas till att utsätta sig för detta förfärliga ingrepp.” (citat från Läkarmissionens hemsida)

Jag minns när jag hörde om ”kvinnlig omskärelse” för första gången. Det var i högstadiet på en SO-lektion. Man glömmer liksom inte sådant. När jag för ett tag sedan läste jag det här inlägget på Hannas blogg och tänkte att jag MÅSTE skriva något om detta och länka. Så nu gör jag det, senare än tänkt, men ändå. Inlägget handlar om Läkarmissionens arbete mot könsstympning i Kenya. Tänk vad dessa människor gör varje dag. Kämpar och slåss för flickors rätt till sina egna kroppar.
5000 flickor varje dag. Det är siffror som jag inte kan ta in. Jag kan inte förstå. Jag försöker föreställa mig det. Jag försöker föreställa mig vad de går igenom. Men jag stänger av. Det går inte. Jag försöker tänka på hur förändring verkar vara på väg. Hur dessa människor som kämpar gör skillnad. Och jag vill också hjälpa.

För 200 kr kan man rädda en flicka undan könsstympning, hjälpa henne att säga nej. Hon får plats på ett läger (som ni kan läsa mer om i Hannas inlägg), hjälp att gömma sig och möjlighet att fortsätta sina studier, när släkten vill straffa dem för deras vägran.

Det kanske kan kännas fjuttigt, men som Hanna skriver ”varje krona är viktig” och det gör skillnad!
Så, här är mitt förslag på årets julklapp: Ett helt underliv. Verkställandet av ett ”nej”. En trygg plats. Ett steg mot förändring.

Vill du ge någon en sådan julklapp? Smsa läger till 72972, så skänker du en lägerplats (200 kr) till en flicka som behöver det. Du kan också swisha valfritt belopp till 90 00 217 och ange Kenya.

 

looove

 

 

 

  1. Amanda skriver:

    Åh så viktigt, tack för påminnelsen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..