Vit jul? Schhhh!!!

När man tar upp ämnet om att inte dricka alkohol så blir det lätt som att man bort glädjen i en njutning – man förstör! Och det är synd! Jag tycker om ett glas rött vin till en god middag. Jag tycker om champagne en fredag efter jobbet. Jag tycker om att ta en öl i skuggan en riktigt varm sommardag. Eller ett glas rosé på balkongen …
Jag har skrivit om det förut. Den fina bilden av alkoholen. Och den är rätt romantiserad.

Att den är ofta är romantiserad betyder inte att den inte finns, den där fina bilden med alkoholen med. Många kan ta ett glas vin och sedan är det bra. Många kan det inte. Eller gör det inte i alla fall. Och i en kultur som vår, där det faktiskt ingår att supa som en galning under flera år (mer eller mindre, och nej inte alla, men väldigt många) så är det väl ändå värt att reflektera över intaget?

Man måste få reflektera utan att folk ska kalla det skuldbelägga!
Jag kom på mig själv med att tycka att en vit jul och nyår kändes trist! Och blev irriterad på mig själv, att något så litet som alkohol ska ha en sådan påverkan. Att det skulle kännas trist utan. Så visst är det väl värt att utmana mönstren lite? Att fundera på varför det är så himla viktigt?

Varför kan man avstå julklappar, skinkan, granen och till och med tomten, med en kanske liten tråkig känsla men visst, ”det får bli nästa år”. Men alkoholen? Nej, den får ingen stryka! Och om man ens talar om det så höjs upprörda röster. Bara där tycker jag att det visar att diskussionen behövs.

 1. Imosa skriver:

  Visst är det skumt! Hur kan det ha blivit något som sitter så djupt rotat i oss?

 2. Ewa skriver:

  Jag tillhör också dem som tycker att ett gott vin förhöjer en festlig måltid, eller ett glas rosé på en uteservering på sommaren. Det gör inte att jag har problem. Barnen är med när vi äter fredagmiddag och mannen och jag tar ett glas vin, de har absolut inte farit illa av det. Blir det ett glas till vid TVn, då har kidsen somnat. Det är så typiskt att normalbruk skall skuldas, ”men tänk på barnen!” det gör jag 24/7 i alla fall. Jag tänker inte avstå en mugg varm glögg på julafton, ingen skulle heller må bättre av det. Problemfamiljer där föräldrarna ligger dyngraka är en fråga för soc, de blir inte heller bättre för att jag skulle avstå helt.

 3. Helén skriver:

  Viktigt ämne och en bra reflektion. Jag är höggravid och har därför inte druckit alkohol sen i april, vilket inte varit en svår uppoffring. I vanliga fall så tillhör jag de som gärna dricker ett glas vin/bubbel en fredag, och dricker en större mängd alkohol 4-5ggr/år. Vid de sistnämnda tillfällena så har jag inga problem att avstå alkohol helt, men då blir det oftast en tidig kväll för jag blir så less på alla andra som är fulla..

 4. Susanne skriver:

  Konstigt är det. Har allvarliga funderingar på att testa ett vitt år, bara för att. Dricker mest för att vissa sociala tillställningar ”kräver” det. Till saken hör att jag inte tycker det är supergott.

 5. Jättebra inlägg. Visst är det så många ggr. Jag har alltid varit en sådan som kan och vill avstå alkohol ibland eller bara dricka ett glas el två. Många kan el vill inte det. Finns många goda drycker, äppelmust är t ex jättegott och det finns alkoholfria helt ok viner också. Eller cider utan alkohol. Men jag håller med, ibland känns det tråkigare. Varför? Festligheten borde inte sitta i alkoholen? Är det för att man unnar sig? Släpper loss lite mer med alkohol? Intressant. Har tänkt rätt mkt på det här genom åren. ( är 35 nu.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..