Tisdagstips life hacks del 2

Alltså detta med life hacks var ju underbart! Här är alla ni delade med er av. 33 saker för att förenkla eller lyxa till vardagen!

Fyll gärna på med fler i kommentarsfältet!
Jag har redan använt mig av tanksymbolen (life changing!) och ska lätt börja göra måndagens middag på söndagen. Och sedan massa andra av era tips!!
Kläder dagen innan är GRYMT!

 1. Ladda kaffebryggaren redan på kvällen så det bara är att trycka på knappen
 2. Lägga fram sina kläder dagen innan
 3. Sova med fläta så frisyren är fixad på 2 minuter
 4. Vitlök behöver inte skalas när man pressar den i vitlökspress, så himla nice!!!! Bara att pressa med skal på, det trillar av av sig själv.
 5. Vid tanksymbolen i bilen finns en liten pil som visar vilken sida av bilen som tanklocket är på!
 6. Såna där tvättlappar som gör att man kan blanda mörk och ljus tvätt
 7. Brukar stryka skjortan lite lätt med plattången
 8. Skölja skjortorna på galgen i duschen och dra dem rätt = mindre skrynkligt.
 9. När vi ätit middag så vill barnen JÄTTEGÄRNA se på film en stund. Då räknar vi upp de saker de behöver ordna innan de får titta (1. borsta tänderna, 2. tvätta händer och mun, 3. kissa, 4. byta om till pyjamas). Finns inget bättre sätt att få dem motiverade till att snabbt göra dessa saker… Annars tar det en evighet.
 10. Vi har en stor plastkasse (en sån där fyrkantig, stel sak ni vet) där vi lägger i barnens grejer som ska med till förskolan. Då glömmer man inte nåt på morgonen.
 11. Mat: Gör en enorm sats med köttbullar och frys in de på en plåt. När de är frysta läggs dom i en fryspåse.
 12. Jag brukar dela avlånga portionsbröd längs med så att båda delarna blir lika – alltså halva överskorpan och halva underdelen per del, om ni fattar. Här hemma är underdelarna inte så populära.
 13. allt som ska med till skolan på morgonen ska hängas PÅ DÖRRHANDTAGET till ytterdörren
 14. Att istället för hackad lök (och att ungarna säger bläää och petar och pillar ut lökbitar) så RIVER man löken (grövsta på rivjärnet). God löksmak, men inga bitar! Ungar (och föräldrar) är supernöjda!
 15. Använda en klassisk pastaslev (helst i metall) som ryggkliare om ens man är borta och barnen inte går att muta till att klia.
 16. Skära upp och frysa in till exempel gott bröd man inte hinner äta upp första dagen, bananer som håller på att bli gamla, den falukorv som inte går åt. Då är det så lätt att ta ut och använda sen. Bara stoppa bröd i rosten, korv i stekpanna och banan i mixern.
 17. Ha en kom-ihåg-lista på insidan av ytterdörren. Man kan ha en för olika tillfällen, jag har en så jag ska komma ihåg träningskläder och matlåda och en för när vi ska iväg med barnen så man inte glömmer våtservetter, ombyte och blöjor. typ så.
 18. Hälla pannkakssmeten i en urdiskad ketchupflaska. Inget kladd!
 19. Frys in överbliven pasta – koka upp vatten, lägg pasta i durkslag, häll över varma vattnet, pasta klar! Som nykokt!
 20. Men mitt bästa just nu är att vi har en stående leverans av mat från Mathem bokad varannan vecka + en lista på allt som vi alltid ska ha hemma. Varannan tisdag går min man och dotter igenom listan och markerar det som ska köpas, sedan beställer jag det och sen kommer det dagen efter. Aldrig slut på toapapper eller olivolja eller blöjor – det har gjort livet så himla mycket bekvämare.
 21. Frys i all överbliven kokt pasta i en glassform eller liknande (fyll på allteftersom). Frys in överblivet hack (typ från tacos), färs, etc. När det är lagom mycket: Voilá gör pastagratäng!
 22. Jag gör alltid måndagens kvällsmat på söndagen. Då blir det någon ugnsrätt som inte kräver så mycket utan typ spenatpaj, pastagratäng med philadelphiaost istället för bechamelsås etc. Just måndagen är alla aströtta och det är så skönt att kunna släpa benen efter sig hem från förskolan och veta att maten är bara en microminut bort.
 23. Att handla mat på nätet är också ett life hack de veckor det är extra stressigt.
 24. Knäckepizza! Snabbt, gott nyttigt (?).
 25. Städservetter. Finns miljömärkta från Ica för att slippa lite ångest. ALLT går bort; fettfläck, saftfläck, ketchupfläck… Ett svep så är det borta!
 26. Leksaksrea-kalaspresenter för ett halvår framöver- check! Jag känner mig som en tant men en presentlåda med saker man kan ge bort vid kalas etc. är så guld värt att ha. Behöver aldrig springa med svettningar en timme före en tillställning. Här kan man med fördel även lägga presenter man själv får men inte är så förtjust i för egen del. Obs! Viktigt att inte ge presenten tillbaka till avsändaren, kan bli dålig stämning!
 27. Sen plockar jag alltid fram kläder och allt kvällen innan. Kaffebryggaren laddas och barnens mellismackor förbereds. Ytterkläder läggs i hallen enligt ett mönster så det bara är att hoppa i.
 28. Påsklämmor som stängning i nederkant för wraps/tacos till barnen har räddat mitt köksgolv. Bästa småbarnshacket!
 29. Min dotter vägrade alla byxor förutom strumpbyxor ett tag då gjorde vi ett schema: mån, tis, ons, tors, fre. Här fick hon själv skriva i jeans, tights, strumpbyxor varierat. Hon följer schemat slaviskt. Jag behöver knappt ta fram några kläder och hon har ALDRIG någonsin klätt på sig själv tidigare, fast hon kan…
 30. Stjärnsystem: Jag är själv ofta med två små barn o måste få dem att tex somna själv i sin egen säng. När de gör det får de en stjärna (kan vara gå på pottan, klä på ytterkläder, ta bort sina tallrikar etc). ett slags belöningssystem. Efter 10 stjärnor får hon välja en leksak för max 40 kr i affären. Stjärnorna suddas o så börjar det om. Funkar svingrymt.
 31. Mat: färdigt pizzakit, släng på skinka o ost o rulla till en ”kanelbullerulle”. Skär i kanelbulle- bitar o lägg i bullformar. grädda o frys in i påsar. perfekt mellis o de får tydligen detta rätt ofta på förskolan- pizzabullar!
 32. En ostkant som du ej kan skära skivor av längre men vill ändå inte slänga- riv ner till riven ost o frys in, perfekt nästa gång du ska göra pizza!
 33. Här kommer två sista från MIG: 1) lägga undan mobilen mellan hämtning tills barnen sover. Man slipper stress-mejla, stress-smsa, säga: ”vänta jag ska bara skriva klart…” och skapa irritation både hos barnet och sedan hos en själv eftersom man inte kunde få EN MINUT att skriva klart bara. Jag har kört på detta nästan helt sedan vår resa i januari, och det är så skönt!!
  2) Videokväll mitt i veckan. Allt ”njut” ska alltid pressas in på helgen. Ibland kommer jag på att vi ska ha filmkväll mitt i veckan istället. Popcorn eller chips eller grönkålschips eller vad man nu vill ha. Tända ljus. En bra film. Känns som man haft helg fast det bara varit en vanlig sketen onsdag!

chipsellerglass

Obs! Det är inte ENBART enkelt med filmkväll mitt i veckan… 

 

 1. Läste hela listan och började undra om jag läste rätt blogg. Väldigt bra tips allihop men jag trodde alla tips var sådana du använde dig av. Sedan läste jag början av inlägget och insåg att det var tips från flera andra. Hoppas inte du tar illa upp :)

 2. Om man vill träna på kvällen men vet att man brukar bli drabbad av latmasken är detta mitt bästa lifehack: byt om till träningskläder direkt när du kommer hem från jobbet. Alltså klä av dig allt när du ändå tar av dig ytterkläderna. Och ta på träningskläder. Då är halva jobbet gjort när det är dags att masa sig iväg.

 3. hade väl vart kul om du gjorde en bok med lifehacks :):) hade vart en kanonpresent med dina fina bilder i med!:)

 4. Detta liknar lite av de tipsen du listat men mitt bästa lifehack är att duka inför morgondagens frukost redan på kvällen. Aspräktigt men oh så skönt! Känns nästan lite lyxigt att någon har dukat åt en (fast det var jag själv) bara att ta fram pålägget och mjölken. Tepåse och en liten skål att lägga den använda i läggs också fram. Skönt. Hatar att behöva gå upp och hämta grejor precis när jag slagit ner arslet och gött att slippa teslabb. Sambon dricker kaffe så då fyller vi bryggaren på kvällen. Vi kallar det att curla sig själv.

  Sen är ett tips att alltid ha minst ett par tetror tomatkross, kikärtor, en förpackning röda linser i skåpen så att en snabbt kan slänga ihop en middagssoppa tom när kylen ekar tomt och det faktiskt känns helt omöjligt att orka gå och handla! :)

  Kanske tycker jag det är lite extra gött eftersom min sambo har ett fysiskt handikapp som gör att jag måste göra mycket av sånt där småfix då det är svårare för honom att duka osv.

 5. Ett grymt lifehack som jag älskar är att gå in på inställningar > allmänt > tangentbord > kortkommandon (för Iphone då) och skriva in så att varje gång man skriver två snabel-a så blir det ens mailadress. På så sätt slipper man skriva den hela tiden.

 6. Hej!
  Här kommer ett tips på ytterligare en app med list-funtion Keep. Vi har en handlingslista mat, en handlingslista barn, en handlingslista Ikea, tre listor med olika projekt, mindre, mellan, stora. Stor typ köpa ny bil, mindre sortera bort för små barnkläder. Delar med sambon. Har också en med viktiga datum började med dop och bröllop men utökas med typ aw, middag. I kronlogisk ordning, blir automatiskt mest i nutid, kan naturligtvis dela en kalender också.

  1. Missade en lista, har många fler, men en som jag vill tipsa om. Vi har en lista för saker som inte görs varje dag för att ha koll på när det skedde senast. Typ frosta av frysen, dammsuga under soffan/sängen, så skriver man bara datum efter aktivteten.

 7. Nu kom jag på mina två lifehacks!

  Om du är osäker på storleken på kläder eller skor när du ehandlar, beställ samma vara i olika storlekar och returnera den som inte passar. Funkar när det är fria returer.

  Appen Google foto som automatiskt backupar och organiserar mobilfotona. Älskar den innerligt.

 8. Sätta påslakanet inuti sillhörande örngott, så man slipper leta när det är dags att byta sängkläder :)

 9. Tjoho vad mycket bra tips! Ett grymt knep som vi lärde oss av en pedagog på barnens förskola är att fixa overallen på samma sätt som en brandman. Det vill säga trä i stövlarna i benen och sedan knöla/vika ner benen runt om så att det bara är att sticka i fötterna och dra upp! Har besparat oss mycket tjat, svett och tårar!

 10. Jag brukar alltid torktumla all tvätt någon/några minuter medan jag lägger i nästa maskin. Då blir de släta när de hängs på klädsträcket och behöver inte strykas.

 11. Hej, ang nr 5 så har jag läst att själva mätarbilden sitter på den sida tanklocket sitter på också. Ibland har man ingen pil men då kan man testa den sida av bilen som mätaren sitter på. Ni förstår vad jag menar? Det var svårare att förklara än jag trodde! :-)

 12. Många bra tips!

  Lene tipsade om Evernote. Vi använder Wunderlist som har samma grundfunktion att dela anteckningar men i Wunderlist skapar man bara listor.

  Tips 1, med Evernote eller Wunderlist är att skriva upp saker så fort en kommer på det. Typ ”vi borde verkligen köpa tandkräm” kan någon av oss säga kl. 21. Då lägger vi till det till inköpslistan direkt.

  Tips 2, ha alltid en oöppnad förpackning av saker hemma. Tvättmedel tex, när en förpackning är slut då är det bara att öppna den oöppnade förpackningen och omedelbart köpa en ny. Då behöver en aldrig klura på hur mycket tvättmedel det är i förpackningen och om det är dags att köpa mer.

  Tips 3, ha struktur i diskmaskinen. Vi lägger alltid in alla matknivar på ett ställe, gafflar på ett annat och skedar på ett tredje. När det är dags att packa upp så grabbar en bara tag i alla gafflar på en gång, går superfort att plocka ur. Plus att vi får plats med mer grejer i diskmaskinen så den behöver inte köras så ofta.

 13. Gör pizza på färdiga tortillas. Snabbt klara, mindre bröd, lagom portion och mkt gott!

  Köp färdigpackad gullök och ha i frysen. Spar tid och tårar.

 14. Mina två bästa lifehack:
  1: Fryst hackad lök, finns i frysdisken. Du har alltid lök hemma och slipper hacka.
  2: Evernote, bästa appen ever. Dela på en inloggning så har ni båda tillgång till samma info.
  Vi lägger in allt:
  Barnens personnummer, klädstorlekar, skostorlekar, mediciner.
  Namn på grannarna på landet (så fort vi blivit presenterat för nån ny).
  Vi fotar all info från skolan/förskola/scouterna/kalasinbjudningar direkt och lägger in dem, så finns de alltid tillgängliga.
  Recept.
  Manualer.
  Telefonnummer till felanmälan, målaren etc.
  Våra SJ prionummer, SAS Eurobonusnummer så man lätt kan boka en resa utan behöva först kontakta den andra i familjen.
  Listor, vad som är bra att ha med när man reser, info från när vi haft fest/kallas (hur många som var där, hur mycket mat som gick åt, underlättar till nästa gång).
  Fotar förpackningar på specialbatterier, specialglödlampor, model på dammsugarpåsarna då är det hur lätt som helst att handla nya när det väl är dags.
  Pin, puk och IMEInummer på mobiler.
  Kundnummer/användarnamn och lösenord till sånt som hela familjen använder, tex DN, Comhem, Netflix.
  Fotar resetips, bra artiklar och lägger in direkt.
  You namn it.
  Och nej, jag har inget samarbete med Evernote :-)

 15. Min gamla lärare sparade alltid potatis/köttbullar/korv (allt kött) och tärnade det och la i en stor låda i frysen. När den var full blev det pyttipanna. Så gott och smart istället för att slänga de två sista bullarna eller en halv korv. Och god pytt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..