Sömnbrist, tankar och tips 

Bästa Mia har haft tema sömn på bloggen. Och med sömn menar jag BRIST på sömn.
Det kanske kan kännas lätt stressande att läsa om hur bra sömn är och hur dåligt sömnbrist är, men jag tycker det är mer intressant, och lite skönt. Skönt att höra att man blir lite korkad och instabil, till exempel. Då är det ju liksom inte JAG, utan sömnbristen!

Sedan tror jag att det är lite mer okej nu när sömnbristen inte är hemsk, och – jag skäms lite för att säga det – oftast mitt eget fel. Jag går inte och lägger min i tid!!

Men var det i höstas? Vintras? Då hade vi en galen period, vet att jag skrev om den och fick många bra tips här om samsovning med mera. Och den sömnbristen, som inte är lite för kort natt, utan TOTALT upphackad natt som DESSUTOM var för kort, ja då är man inte kaxig…

Mina bästa tips vid sömnbrist:

1. Fundera på vad som gör sömnbristen så minimal som möjligt. Anpassa sedan livet därefter – möblera om/återgå till nattblöja/sova i barnens rum/whatever som krävs för att få liiite mer kvalitetssömn. Kom ihåg, inget är för evigt! Framför allt inte i småbarnsåren.

2. Sov ut på helgen. Om man är två vuxna så turas om. Så gör vi varje helg. En går upp med barnen lördag, två timmar senare byts man av och får sova nån timme. Dagen efter är det tvärtom. Slutsats: inga planer före kl. 11.

3. Sänk ribban. Tjatigaste tipset men det tål att upprepas. Mår man dåligt av att det är rörigt? Ta genvägen: ös ner allt i lådor. Sortera efter en eller två bättre nätter. Laga enklaste maten. Muta barnen FÖR mycket. Maxa skärmtiden. Det är inte för evigt. Alla överlever lite för mycket skärm en period. 

4. Avboka typ alla planer. Allt går att skjuta på tills det finns lite mer energi i kroppen.

5. Det är svårt att tänka när man är trött. Det är jääättesvårt att tänka på sig själv när man är trött. Man hamnar i nåt självuppoffringsstadie. Och så tycker man synd om sig själv. För man bara ger och ger och ger … Bryt det mönstret! Försök att komma på vad som ger dig energi och försök få till det. En kväll med kompisar, en promenad i skogen, en timme på kafé, ett bad… inget som ger minsta press eller stress, bara energi. Börjar det skava? Se punkt 4.

6. Uppstår lugn – fånga det! Lägg dig i soffan du med! BACKA UT FRÅN TVÄTTSTUGAN NU! SLÄPP DAMMSUGAREN! STÄLL NER KASTRULLEN! LÄGG BORT JOBBPÄRMEN! Lägg dig på soffan. Samla energi!

7. Gör listor. Vad måste göras och när? Plötsligt kan det visa sig att saker som legat som en klump i magen eller tegelsten på bröstkorgen gick att skjuta på flera dagar! Jag älskar listor … listor ger mig lugn …

Det var vad jag kan komma på just nu. Vad har ni för knep vid sömnbrist? Här kan ni läsa Mias tips.

Just ja, ett tips jag har är att lägga sig i tid. Det är jag SÄMST på. Sääääämst. Efter vår resa i julas sa jag till mig själv att jag EN dag i veckan skulle lägga mig samtidigt som barnen. EN kväll, för det skulle vara sååå bra för min sömn. Vill ni veta hur många gånger jag lyckats hittills? Noll. Inte en enda. 

Jag skaaaa lägga mig. Men imorrn är det min tur att ligga kvar i sängen när barnen vaknar! Aaaah njuter redan nu av det, tanken på att få somna om … mmm!!

  1. Ofta lägger jag mig för sent pga blir kvar i soffan för jag är för trött för att gå och lägga mig. Lösning: Borsta tänderna, fyll på vattenglaset eller vad som nu ingår i din kvällsrutin, och dra sedan igång den där serien du vill se, på datorn liggandes i sängen. När avsnittet är slut/ni är trötta är det bara att släcka lampan och somna.

  2. Jag går alltid och lägger mig samma tid som min 9-månaders, nån gång mellan 20.30 och 21.30. Mest för att han inte kan somna själv och sover i min säng och man vill inte riskera att väcka honom om man ska gå upp och sedan lägga sig igen. Men även för att jag själv oftast är trött vid den tiden. Han vaknar ofta till flera stunder per natt så sömnen kan bli ganska upphackad, men jag är sällan trött dagtid. När han gör morgon mellan 6-7 nån gång så har jag ju ändå legat i sängen typ 9 timmar eller så. Jätteskönt!

  3. Nu är jag inte sådär superkvalificerad tipsare såhär en månad in i att vara tvåbarnsförälder, men eftersom det är jag som har ansvar för bebisen på nätterna så har jag en överlevnadsstrategi just nu. Jag blir så förbaskad grinig och på dåligt humör av att ligga i sängen och försöka få henne att sova, så nu går jag upp istället. Visst, möjligen tappar jag en kvarts sömn här och där som jag hade kunnat få, men jag är på bättre humör och får lite tid till att sitta vid datorn medan hon sover i sjalen – för där går det tydligen utmärkt att sova (snark). Försöker intala mig själv att om hon bara lär sig nu att man ska sova på natten oavsett var, så är det lättare att hantera än att hon ska vara övertrött.

    Det tråkiga med upplägget är att jag måste hitta tid att sova någon annan gång, vilket blir när min man är hemma och kan ta barnen. Så honom har jag inte hängt med många stunder sen bebis föddes, men vi är också medvetna om att det inte kommer vara såhär för evigt. Hoppas jag…

    En till grej: Be om hjälp! Man kan tro att ”folk” fattar att man behöver hjälp när man klagar över sömnbrist och att det vore skönt att få vila lite nångång, men min erfarenhet är att man behöver vara extremt tydlig med exakt vad man behöver hjälp med. Och där man kan man tänka lite kreativt. Visst, det ultimata vore ju barnvakt över natten, men att någon tar med dem en timme till lekparken så man får tänka ifred är inte fy skam det heller. Eller att få hämtmat levererad. Kanske en kompis som ändå går förbi på vägen till affären kan köpa och komma förbi med det där mjölkpaketet (och lite lösgodis…). En tonårig kusin som ändå är vaken halva nätterna kanske lika gärna kan sitta i er soffa och snapchatta eller vad nu kidsen gör nuförtiden, så kan hen vara first line mot barnen och komma med vatten eller hjälpa på toa? Man kanske kan hitta något grannbarn i typ 11-årsåldern som kan komma förbi efter middagen och sköta det där ösandet av leksaker ned i lådor?

    Och min favorit: När farfar kommer på middag en vardagskväll och sedan nattar tvååringen – för när han gör det är det tydligen bara jättekul att gå och lägga sig, inte alls jobbigt att borsta tänderna och väldigt lite skrik om att man inte vill sova. Mindre huvudvärk, och så hinner föräldarna städa köket så länge.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..