Smink, sex och håriga ben

Tankar kring feminism, sex, smink och håriga ben. Och frihet.

Jag frågade er om ni hade idéer och förslag på sådant jag kunde skriva, eller för den delen, teckna. Jag fick en hel del frågor om huset och hur det är att bo i nybyggt område osv. Jag ska svara på det, efter stresspuckeln jag befinner mig i. Men en fråga jag tänkte att jag kan svara på regelbundet var den här, från Bakingbabies-MiaDe senaste poddarna du lyssnat på och dina reflektioner om dem.

Senaste podden jag lyssnade på var Penntricket. Två avsnitt betade jag av. Det ena handlade om sex och det andra om smink och skönhetsingrepp. Intressant att lyssna på Cissis och LDs dikussioner och reflektioner. Jag har inte tänkt på hur kvinnor ska tända på att hetsa upp någon, typ klä av sig sexigt och posera, hur DET ska vara grejen, att bli tillfredsställd av att någon annan blir tillfredsställd och ”nej nej det räcker gott för mig”. Jo det kan män säkert också göra, men hela upplägget. Att sex slutar med manligt orgasm, att kvinnor lär sig allt om hur män ska tillfredsställas men inte tvärtom, att kvinnor ska vara sexiga men inte ha sex …
Mina reflektioner kring detta avsnitt: jag blir så arg när jag tänker på hur kvinnors lust är något fult och hur de ändå alltid ska vara där för att tillfredsställa. Jag blir förbannad när kvinnor ska ”ställa upp” för att mannen ”behöver” sex. Den här inställningen till sex och relation. Och man kan ju fundera vidare på det här med att kvinnan oftast är ansvarig för relationen och många anser att sex behövs för att en relation ska vara bra… DET väckte många tankar i mig.

Angående smink och ingrepp så är det ett knepigt ämne att diskutera eftersom man hamnar i skuldbeläggande. När är saker ett kul intresse och när är det en del av ett förtryck? Är det antingen eller?

Jag tycker att en viktig poäng i alla diskussioner kring hur man är en GOD feminist är att allt man gör inte behöver vara feministiskt bara för att man är feminist. När jag insåg det blev jag lättat. Och en sak som LD poängterar ofta i podden är att man måste kunna ha diskussionen, man måste kunna ifrågasätta utan att det ses som skuldbeläggande! Jag sminkar mig i perioder, jag rakar mig då och då, jag målar naglar och färgar ögonbryn. Inget av detta gör jag för att jag är feminist. Och en del saker gör jag ju inte för att det är SÅ kul. Rakning är inte kul. Men det är där jag är nu. Och såklart gör man som man vill, men diskussionen är nödvändig för den ger kvinnor mer frihet! Till exempel så var jag på badhuset för några veckor sedan och hade inte rakat benen. Förut hade jag på riktigt fått lätt panik vid upptäckandet av de håriga benen. Nu konstaterade jag att de var håriga och sedan var det inte mycket mer med det. DET är en seger för mig. Ja jag får raka mina ben när jag vill, det bestämmer jag själv. Men att jag ska få panik över något som tillhör min kropp känns inte bra. Jag kommer fortfarande att få panik över håriga ben i vissa sammanhang, men jag jobbar emot det.
Gällande smink så brukar jag försöka ha perioder utan smink när jag sminkat mig så pass länge att jag tycker jag ser konstig ut utan. Då får jag också den där tanken att det är knäppt att det som är JAG utan tillsatser känns ”fel”, att jag måste tillbaka till att jag ser ut som jag och det är okej.

 

naturlig-look
Så naturlig

PS: Först skrev jag ett inlägg byggt på något jag läste i helgen, men jag fick inte till mina funderingar så nu får ni ett lästips istället: https://www.svd.se/varfor-ljuger-sjukvarden-for-gravida-kvinnor

 

  1. Ja, Penntricket är så bra! Jag tycker också det är så otroligt viktigt att fundera över varför vi gör alla de här sakerna vi gör för att förändra vårt utseende, oavsett om det handlar om vikt, smink, rakning eller vad det nu kan vara. Jag tror det kan ha varit Kitty Jutbring som ställde frågan ”hade jag brytt mig om något av det här om jag hade varit på en öde ö och aldrig träffade människor?” och den tycker jag är så bra att fundera över (man får ju bortse från hur man skulle må i övrigt av att vara isolerad). För mig är svaret ett glasklart Nej!, jag hade struntat fullkomligt i min vikt eller om benen var rakade om jag visste att jag inte behövde träffa andra, vilket för mig gör det så tydligt att allt vi nojar över med utseendet är sociala konstruktioner och normer. De är inte nödvändigtvis lättare att bortse från för det, men det är i alla fall ett steg mot att börja fundera över vad man vill för sin egen skull och vad man vill lägga energi på.

  2. Åh! Bra länk! Alla borde läsa den! Och Penntricket! En av mina favoritpoddar! Bra, bra, bra!

  3. Åh så bra! Håller helt med om att samtalet behövs. Istället för att stanna vid ”alla får göra som de vill” kunna prata om vad det är som formar vår vilja, och vad det får för konsekvenser osv. Jag vill till exempel gärna bli smal men jag är rätt säker på att det handlar mer om utseendenormer för kvinnor än om en strävan efter hälsa.

  4. Åh, gör en illus och inlägg om den länken! Jag är också så förbannad över alla ”råd” och riktlinjer till gravida/ammande som inte baseras på forskning! Gravida vågar knappt äta något och blir helt nojiga, och stress är ju en av få saker som verkligen är bevisat skadliga…. Presentera riskerna och låt oss görabedömningar och risköverväganden själva!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..