I annonssamarbete med NATURAL CYCLES

Mens surprise och oförklarlig ångest

Jag fick mens när jag var tretton år. Det skulle dröja 16 år och snack om att bli med barn innan jag började intressera mig för menscykeln. Så märkligt ändå, att mitt intresse för min egen kropp (vad gäller just funktion, utseende däremot…) varit så litet, speciellt med tanke på hur stor roll den där cykeln spelar. 

Jag har varit med om otaliga ”mens surprise” där jag stått med förbrukade underkläder och ibland även byxor och såklart inga extrakläder eller mensskydd medpackade. Jag har kravlat mig upp ur pms-gyttjan, känt ångesten lätta och upplevt aha-upplevelsen och totala lättnaden – ”det var ‘bara’ pms”!

Naturalcycles

Så när vi hade bestämt att det vore kul med bebis och lite slappt sagt ”blir det så blir det” så var jag långt ifrån avslappnat inställd. Jag lärde mig om när i cykeln man som enklast blir gravid och varför, hur många dagar man normalt är fertil och hur flytningar förändras genom cykeln. Visst hade jag hört om en del saker men nu läste jag på, förstod och började försöka läsa kroppens signaler.

Nu har jag haft bättre koll i flera år men lär mig fortfarande. Att ha koll på PMS kan till exempel göra hela skillnaden hur en dag blir. Sedan är det en sak att förstå och en annan att ta sin kropp på allvar och faktiskt lyssna och anpassa sig. En sak jag ändå inte hade förstått var det här med temperaturerna och hur pricksäkert de faktiskt följer cykeln. Jag har fått chans att prova Natural Cycles och tycker det är så intressant att kroppen som jag så länge såg som oförutsägbar egentligen är ganska lätt att förstå, om man lär sig ”koderna”. Jag ser fram emot att läsa min kropp ännu mer och liksom hänga med den i cykeln istället för att streta emot.

naturalcycles

Information om Natural cycles:

Vad är Natural Cycles? Den första kliniskt testade preventivmedelsappen – naturlig, effektiv och fri från hormoner. Allt du behöver är en termometer och din app i telefonen.

Hur funkar Natural Cycles? Genom att ta din temperatur varje morgon (direkt när du vaknar, innan du kliver upp) och föra in värdet i appen ger algoritmen bakom Natural Cycles dig full kontroll på din kropp och din cykel. Den ger dig en röd dag då det finns risk att bli gravid, och en grön dag när du inte är fertil.

Hur säkert är Natural Cycles? Natural Cycles har ett pärlindex på 99,5% vid perfekt använding.

Hur börjar jag med Natural Cycles? Du kan signa upp för en prenumeration på hemsidan eller direkt i appen. Väljer du en årsprenumeration får du med en basaltermometer (mer exakt än en vanlig termometer då den visar 2 decimaler).

 1. Karin skriver:

  NC är ju som många är rädda för lite meckigt innan man kommit in i det och innan appen lärt känna ens cyklar men jag tycker att det är såå värt den där inlärningsperioden.
  Jag valde att prova NC när jag märkte att jag inte hade nån koll alls på min cykel (som då också var väldigt väldigt ojämn) efter jag slutat med P-piller och jag var väldigt bestämd att inte gå tillbaka till hormon-alternativ.
  Främst var det ju ett sätt att lära känna min kropp, vilket den har hjälpt mig otroligt mycket med och jag har bara blivit mer och mer intresserad av hur kvinnokroppen fungerar i relation till hormonella svängningar och annat.
  Men appen har också hjälpt mig att undvika graviditet, har kört på inställningen ”prevent” snart tre år och använt kondom under röda dagar. Nu när vi bestämde oss för att gå över till ”plan” hade vi turen att bli gravida snabbt och kunde med hjälp av NC ha stenkoll på min ägglossning.

  Ja det här är ju lite av reklam-kommentar ;P men mig har appen hjälpt väldigt mycket. :)

 2. Anna skriver:

  Ja, finns många appar som gör att man får koll på sin cykel om det enda man vill veta är när man får sin nästa mens. Gratis också. Tycker det verkar extremt jobbigt med NC om man inte ska ha det som preventivmedel. Att behöva tempa och så.

  1. Ja planen är att använda det som preventivmedel när jag tar ut min kopparspiral. Då hoppas jag ha hållit på så pass länge att den blivit bekant med min cykel! Känns som att många tycker det är mest jobbigt i början innan man fått koll på det! :) tycker det känns spännande än så länge!

 3. Sara skriver:

  Det finns ju många tjänster som gör samma sak fast gratis! Fertility Friend är väl den största. Den har funnits länge, kommer ihåg att jag använde den 2008! 🙂

  1. Kul! Det är sååå bra med alla mens- och cykelappar! Jag har en tanke att jag ska komma igång med NC ordentligt innan min spiral ryker o att jag då ska ha det som preventivmedel. Det tar ju ett tag att sätta sig in i sin cykel tycker jag! Men det är intressant och än så länge rätt kul! :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..