Att tjäna pengar på sin passion

Om att tjäna pengar på sitt intresse, på sitt jobb och det här med sponsrade inlägg.

LD skrev ett inlägg om varför hon hellre tar emot swish än gör sponsrade inlägg på sin blogg. Ett bra och tydligt inlägg som svarade på en hel del funderingar jag haft kring just det vad gäller hennes blogg och ”spons”. 

Sedan läste jag en artikel där skribenten verkar störa sig på att privatlivet, i detta fall separationer, blir business på bloggar. Att bloggare gör drama och drar ut på saker för att driva trafik eller sälja böcker. Så tolkar jag artikeln i alla fall (rätta mig gärna). 

Alltså… jag blir bara lite less känner jag. På att kvinnor, för jo det är mest kvinnor i bloggvärlden, inte kan få lön för mödan. Jag tycker givetvis att tydlighet är extremt viktigt, att samarbeten ska märkas ut ordentligt och jag förstår att man kan tröttna på en blogg som har 90% spons, men måste folk jobba gratis för att det ska vara ok? Kan inte en passion eller ett intresse också få bli ens yrke och därmed förhoppningsvis innebära lite lön?

Jag publicerade illustrationer på Instagram i tre år innan jag gjorde ett sponsrat inlägg där (räkna ut den timlönen haha!). Jag har suttit flera kvällar i veckan sedan november 2013 och tecknat bilder för att jag älskar det och för att jag drömt om att göra mer av det. Senaste året, kanske lite mer, så har det blivit lite för mycket. Det blev jättemycket arbete på ”mitt vanliga jobb” i kombination med att jag strävade efter att få mer illustrationsjobb för att kunna satsa på det mer. Efter jul var jag helt slut och drog ner på mina egna bilder, det fick vara på paus för att jag skulle hinna. Det var såklart fantastiskt kul att jag fick så mycket jobb, det var ju målet och drömmen! Men om jag skulle hålla ihop så kunde jag inte fortsätta jobba på mitt fasta jobb och för att sluta på fasta jobbet behövde jag dra in mer pengar på illustration och blogg. En period av ännu mer dubbeljobb hade jag framför mig om jag skulle hamna där jag behövde vara för att våga ta klivet…

Jag menar inte att gnälla, verkligen INTE, tvärtom får jag lyckopirr i magen av att veta att jag nu ska teckna och blogga på heltid! Men ja, det innebär såklart sponsrade inlägg! Och jag ser det liksom inte som ”ett hemskt måste” med sponsrade inlägg, jag tycker det är kul! Jag älskar att få uppdrag som jag ska göra till en komisk illustration! Oj kan jag få en hejhej-vinkel på detta? Hur kan man illustrera det här på bästa sätt? Osv.

Jag vill att de sponsrade inlägg jag gör antingen ska ge mina följare något, tex ett bra erbjudande eller en rabatt eller information av något slag, något man kanske kan behöva. Men jag vill också att inläggen ska funka för dem som inte är intresserade av produkten eller tjänsten. Att bilden i sig ska ge något utöver. Så att mina bilder fortfarande förhoppningsvis ska ge ett skratt och kännas som en ”hejhejvardag”-bild. (En viktig parentes: Välgörenhetsinläggen är förstås aldrig sponsrade!)

Jag fick mitt uppe i all stress inför sommaren, mitt i den blandade paniken och lyckan att lämna ett fast arbete och stadig inkomst för en spännande och totalt osäker framtid, ett DM på Instagram. En person som upplyste mig om att hon nu slutade följa mig på grund av att jag haft så många sponsrade inlägg (snitt: mindre än ett i månaden sedan årskiftet).

Det gjorde mig ledsen av flera anledningar. Dels att förlora en följare, för det är alltid jobbigt. Dels att jag kände … en otacksamhet. Typ att ”det var fint så länge allt serverades gratis”. 

Jag förstår att förändring kan irritera. I alla fall som en första reaktion. Jag kände så när jag såg de första reklamerna på Instagram. Ba: å nej, nu måste jag scrolla snabbare, vad jobbigt. Men sedan tänkte jag: hur mycket har jag betalat för Instagram? Nej just ja, ingenting. Hur mycket använder jag det? All the time! (sidospår: Hör du citatet från Sjätte sinnet?) Hur mycket glädje ger Instagram mig? Massor! 

Det är såklart bra att säga att man aldrig skulle göra sponsrade inlägg eller låta reklam synas på ens blogg, men man måste också inse att det är en lyx att kunna avstå! Att inte behöva tjäna ett öre på sitt jobb. Det är liksom inte många som kan avstå det. Mitt val stod mellan att börja tjäna pengar på hejhejvardag eller lägga ner det. Och jag VILLE inte lägga ner! 

Och det här med att klanka ner på att bloggares separationer blir business… bloggar ÄR ju privatliv? I alla perioder, bra och dåliga, om man har den typen av blogg.

Förlossningar, graviditeter, separationer och tragedier ger MASSOR av klick. Vilket i sin tur generar mer pengar. Men man kanske inte skriver om det för att tjäna pengar, man kanske tjänar pengar för att man skriver om det. Precis som att Oskar Linnros säkert tjänade någon krona på att blotta sitt smärtsamma uppbrott i låten ”Från och med du”. 

löning

 1. Alltså, tycker att det är sååå häftigt att våga satsa! Drömmer om att våga mig på ngt liknande, då måste jag dock behöva hitta ngt jag är tillräckligt bra på för att kunna försörja mig på det bara, en liten detalj i sammanhanget ;) Herregud, visst är det inte alltid så kul m sponsrade inlägg men det är ju mer och mer en förutsättning för seriösa bloggare att faktiskt kunna försörja sig. Och seriösa bloggare uppskattas ju av läsare, inte utbrända bloggare som försöker kombinera en bra blogg med ett heltidsarbete och ett liv som gör att det finns intressanta saker att blogga om! Som sagt, så häftigt att få se vilka alternativ det finns att försörja sig på idag istället för att bara vara anställd.

 2. Jag har absolut inte något emot sponsrade inlägg så länge de känns seriösa i förhållande till den som bloggar och är tydligt märkta att det är sponsrade inlägg. Jag var inne på en blogg som en kvinna i klimakteriet driver, hon gjorde reklam för natural cycels vilket kändes lite konstigt. Sen kan jag känna att många av bloggarna nog borde undersöka en del av det de gör reklam för bättre än vad som nog sker nu.

 3. You go girl!😃 Klart du ska få betalt för mödan!! Sedan tycker jag också att de sponsrade inläggen du har är jättebra, för dels skriver du så bra, ärligt och intressant plus att det märks att du väljer företag och produkter du själv tror på. Hade vart en annan grej om du typ gjorde reklam för random skit som talade emot det som du är och som vi läsare lärt känna. Och du gör ju samtidigt oftast en illustration till produkten/företaget vilket ju måste vara så himla kul, vem skulle inte vilja kunna leva på sin talang/konst/artisteri osv? Det är ju fantastiskt! Tycker du är grym och är väldigt glad för din skull som får chansen att utveckla det här nu! Stort lycka till! ❤

 4. Självklart ska man få lön för jobbet som man lägger ner, i vilka andra sammanhang förväntar sig konsumenten att få allt helt gratis och samtidigt kunna ställa orimliga krav om hur finansieringen ska gå till?

  Jag tycker att dina sponsrade inlägg har varit riktigt bra och fyndiga! Jag hoppas att du kommer kunna leva på Hejhej och att du inte behöver jobba ihjäl dig! Kram

 5. Jag GILLAR sponsrade inlägg! Jag följer bloggar med författare som jag tycker är roliga/bra/intressanta och verkar ha vettiga åsikter så om hen tipsar om något så vill jag gärna veta. Hade tyckt det var svinbra om istället för gilla-hjärtat fanns en spargris att klicka på så kunde man ge nån slant smidigt över mobilen när man uppskattade något extra. Precis som annan underhållning kan kosta så kam väl blogg/insta också göra det. Och poddar!!

  1. Visst, lägger hellre pengarna på att stanna hemma med kidsen. Överskottet går till tadahha kidsen. alla får leka som de vill.

    1. Jag menar att jag kan inte swisha till andra när pengarna behövs i familjen, blir det något överskott så är det bara en bonus. Det är inte gratis att vara hemma med det viktigaste vi har, barnen.

   1. Men Ewa, du tror inte att bloggarna du läser gratis drivs av folk som behöver tjäna pengar som de lägger på det viktigaste DOM har nämligen SINA barn? Eller du menade kanske att du inte kan swisha pengar, men gärna bidrar genom att läsa sponsrade inlägg? För det gör jag gärna. Och ju bättre bloggare, desto mer läsvärda brukar ju de sponsrade inläggen vara.
    Är seriöst rätt trött på att favoritbloggare måste förklara och försvara detta med sponsrade inlägg. Hur svårt är det att förstå egentligen? En bra produkt kostar tid att göra = kräver att upphovspersonen ska få pengar för det.
    Kul att du satsar på detta Louise! Jag kommer att fortsätta läsa för jag gillar verkligen det du gör. Även sponsrade inlägg!

  2. Tack Malin! Fina ord! Och skönt att höra att en del gillar sponsrade inlägg! Jag känner för min del att jag hellre får pengar från företag för ett jobb jag gör än att ta emot från folks privata plånbok, men som sagt så fick jag bredare syn på det hela efter LDs inlägg. Jag tycker det är svårt med ”fri betalning” för jag vet aldrig hur mycket eller lite eller hur ofta jag ska ge. Måste man ge? Osv. Jag lyssnar på Magnus o Peppea podcast o där säger de att varje avsnitt kostar si o så mycket (en mkt liten summa) o man kan sätta in via tex paypal. Det var skönt tycker jag, med en bestämd summa per avsnitt. Sedan säger de oxkså att man inte måste om man inte har råd utan då gärna får sprida ordet om podden istället. Jag tror jag föredrar den lösningen om man ska ta betalt av läsare/lyssnare, liksom bestämt pris per inlägg. Men det kanske är svårare med blogg än podd…
   ❤️

  3. Ewa, menar just det att möjligheten ska finnas! Är ju inget krav. Jag har möjlighet att bidra både med spridningar av bloggar/poddar jag gillar OCH ge ett bidrag ekonomiskt trots att vi är barnfamilj och då är väl det toppen för alla. alla får ta del av materialet o de som kan/vill kan stötta.

 6. Hoppas det funkar för dig att försörja dig på bloggandet och ilustrationerna! Båda är bra!

  Folk borde vid det här laget ha räknat ut att inget är gratis. Är det gratis för dig är det du som är varan.

 7. Passion eller ej. Vi behöver alla en inkomst. Kan vi inte få det av det vi tycker är jätteroligt och jätteviktig, då kanske vi måste räkna om, eller bosätta oss i ett tält. Crow funding, varför, jag står själv för mina räkningar. Vi kan inte alla har kul och vara ”viktiga” hela tiden. Anställda gör kanske ibland skittråkiga saker, då skaffar man sig en rolig hobby.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..