Etiopien dag 1


Vi landande i Addis Abeba kl 06.30 lokal tid (04.30 svensk tid) och blev hämtade och skjutsade till hotellet. 
Något mosig efter en halvbra natt på ett flygplan. (Dock gick resan mycket smidigt!)

Vi fick vila och duscha för att sedan bege oss till organisationen Bright Star Ethiopia.

Där blev vi bjudna på god lunch och samtalade med Gezachew som startade den här organisationen för 20 år sedan. Då var han runt 20 år och hade sedan tidiga tonår funderat på varför det såg ut som det gjorde med fattigdom och orättvisor. Han och tio personer till som han lärt känna genom kyrkans kör bestämde sig för att göra något för att hjälpa gatubarnen. Och för att hjälpa dem behövde de förstå dem, så de levde med dem – den längsta natten i hans liv.

Nu, 20 år senare, hjälper han fortfarande gatubarn, tillsammans med flera andra på organisationen. Delvis med hjälp av stöd från bland andra Läkarmissionen. Men han är helt säker på att han skulle göra detta med eller utan bidrag, även om bidrag såklart gör detta så mycket bättre.

Gezachew med årets graduates. De som blivit hjälpta hjälper nu själva andra. Måttot på skolan, att man ska hjälpa åtminstone EN annan människa.

Barn och ungdomar som är gatubarn, jobbar under slavlika förhållanden eller prostitution får hjälp att utbilda sig och/eller få en yrkesutbildning så de har möjlighet att förändra livet.

Med barnarbetarna jobbar organisationen långsiktigt och kanske kan tyckas långsamt, men jag tror det är rätt sätt. De kommer överens med den som anställt barnen om att barnen ska få komma till skola tre förmiddagar i veckan till en början. På så sätt har de chans att ändra förutsättningarna och till slut komma bort från det hårda arbetet. Ibland jobbar de för att förena dessa barn med sina familjer. 

När det kommer till de prostituerade förs inga diskussioner med någon ”hyresvärd” (de hyr ut rum med säng som flickorna sedan måste tjäna ihop hyran till), där är det samtal direkt med tjejerna, hjälp med hyra och när de är redo hjälp att befria dem.

Allt detta och jättemycket mer har vi fått berättat för oss under dagens träff, resten av veckan ska vi får se detta arbete.

Hjärtat värker när jag tänker dessa tankar hela vägen. När jag ser barn på gatan, som lever där. När jag tänker på barnarbete och prostitution. Det går inte att förstå. Samtidigt så är det otroligt inspirerande att se människor som jobbar så hårt för att förändra, viger sitt liv till att göra skillnad. Vilka människor alltså.

Jag lär mig enormt mycket. Och jag kommer att rapportera mer. 

  1. Hej! Oj vad glad jag blev av att se detta! 2000/2001 var jag med ett gäng klasskamrater, två lärare och en präst nere i Etiopien i tre veckor på en studieresa. Där lärde jag känna Gezachew, Teodros, Yonas och de andra som hade startat vad som då hette Win souls for god. Underbara människor. Träffar du honom igen så får du gärna hälsa varmt från en av eleverna från Tyresö gymnasium, som bodde på entoto år 2000-2001 (minns inte vilket år), jag tänker ofta på dem. Hälsningar Annika Lindgren

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..