Vänd på det!

Sååå… nu i juletider är det ju rätt många kvinnor som stressar häcken av sig. De ska nämligen planera och köpa alla julklappar, gå på lussefiranden och julavslutningar , baka lussebullar, pepparkakor, handla julmat, laga julmat, slå in paket, skriva julkort, posta julkort, se till att pedagoger och lärare får presenter, julstäda och så vidare.
Det är liksom bränna-ut-sig-tema dessa tider. Och det är extremt ojämställt.

Men VARFÖR GÖR ALLA KVINNOR DETTA?! Frågar sig en del. De borde bara sluta så att männen kan vakna till och bidra!

Jag känner ofta att det här med att avstå, avbryta eller förändra kräver sådan enorm kraft. Du måste först och främst erkänna situationen, vilken faktiskt kan vara rätt knäckande. Sedan ska du kanske försöka kommunicera den. Eller så ska du bygga upp så mycket ilska att du känner att det är värt att skita i saker för att din poäng ska nå fram. Det är INTE lätt att ”bara sluta”.
Dessutom blir det YTTERLIGARE en grej som kvinnan ska göra. Förutom att gör allt så ska hon också säga ifrån.

Jag tycker istället att man ska fråga: Varför gör inte männen något när deras partners går itu?! Varför står man bredvid och blundar?

Varför mannen inte bidrar tycker jag är viktigare fråga än varför kvinnan gör typ allt.

Vänd på frågan! Alltid. Prova! Det blir mer intressant då. Och kanske hamnar skulden där den ska?

PS: Jag fick en intressant kommentar på ett tidigare inlägg, skriven av Anna Voltaire (som gjort boken Innan väggen som jag illustrerat):

Inga värderingar bara statistik. 80% av det totala ”hemarbetet” görs av kvinnor. När barn nr 2 föds i en familj med en kvinna och en man ökar mammans antal sjukdagar. Dubbelarbete drabbar således kvinnor hårdare än män på gruppnivå.
Senaste halvåret har jag har mött 11 utmattade kvinnor och två män. De finns. Skillnaden i min mkt begränsade empiriska studie är att männens arbetssituation var knäckpunkten, de klagade INTE på att de behövde handla, städa osv. De blev också mycket snabbare friska…sannolikt pga att de just kunde vila på ett annat sätt….

 1. Alltså… så hög igenkänning!! I din text och i kommentarerna. Sen händer det ju ljusglimtar med jämna mellanrum faktiskt. Ljusslinga ute köps och monteras osv.

  Men lussanering, springmasksamering och annat kul: alltid min lott!

 2. Erika skriver:

  Hemma hos oss så lagar min storebror all julmat, trotts att vi firar hemma hos mig, med min man och son. Men allt runt omkring… Jag delegerar, skriver upp allt som måste göras i Trello( en app med listor man kan dela med andra). Men sen slår kontrollbehovet in, att maken inte gör det i min takt, att hans föräldrar får nått för tråkigt i julklapp, att sonens julklappar inte inhandlas i tid (som är i november för min del..). M.m.. Så det är svårt släppa allt. Men man borde kanske prova, det blir ju jul ändå.

 3. Hilda skriver:

  Alltså standard! Och standard mans svaret på varför dom inte hjälper till. ”Men JAG bryr mig väl inte om julgardinerna är uppe/det är välstädat/ eller vad som det än handlar om.” Tycker det är en så tröttsam inställning! Även om det faktiskt stämmer så kanske man kan se att det betyder något för ens prrmer och så kan man göra något för att man förhoppningsvis gillar sig partner!

 4. Anna skriver:

  För att män egentligen inte är speciellt intresserade av oss kvinnor.

  De vill ha en kvinna. Det är skönt med en famn att komma hem till och slippa ensamheten. Någon att ligga med och skaffa familj med. Men hur många ör egentligen intresserade av sin kvinnas mående, sin kvinnas intressen, tankar och funderingar? Sug på den lite…

  Jag ser min man som min bästa vän.. han var dock förvånad över det. Förmodligen för att han inte ser mig på det viset…

 5. Ewa skriver:

  Papporna kanske inser att det inte är världsviktigt med hembakade lussebullar (usch), handrullade köttbullar och tomtar i varteviga hörn. Som ett exempel kan nämnas att jag tycker att diskbänken skall vara noga avtorkad och blank. Min man tycker att det räcker att den är avtorkad, nå, jag får väl fortsätta att putsa, men jag kan inte överföra mina nojor på andra. Jag menar inte att alla inte skall hjälpa till, men har man orimliga krav på saker och ting så får det stå för en själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..