Vad skiter du i?

Jag läste Ida Östenssons krönika i ETC Umeå. Om alla saker hon skiter i för att inte bränna ut sig. Det är bra, vi måste lyfta fler saker som man kan skita i. Som det är okej att strunta i eller glömma bort. När fler ba: jag skiter i träning, i att utesluta socker, jag skiter i föräldramöten, jag skiter i att städa, jag skiter i att raka mig … så blir det lite lättare. Eftersom vi mer än någonsin lever i en tid där man kan visa upp sina fina sidor för alla och dessutom jämföra precis allt…

Det är också viktigt att veta att det kan få vara lite ljummet, man kan få göra saker halvvägs. Man måste inte strida för allt, kämpa sig blodig för allt. Men man måste ju inte skita i det heller om man inte vill.

För någon månad sedan satt jag i mina föräldrars kök och kollade på Nutella-burken och utbrast med knäckt röst:

– ÅH NEJ MAMMA! Det är ju palmolja i Nutella! (jag läste på burken för första gången).

– Ja jag vet.

– Jaha…? Sa jag lite fundersamt då min mamma är nitisk sopsorterare och miljömedveten och en förebild.

– Det viktiga är att man får informationen. Att man vet vad man gör för val.

Det där har jag tänkt på så mycket sedan dess. Hur det stämmer så väl, att det nog är så vi MÅSTE göra nu. Vi vet ju sååå mycket om allt. Samhället är inte anpassat efter allt vi fått reda på. Och vi kan inte göra alla rätt, hela tiden. Eller jag tror inte vi kan det utan att braka ihop.
Vi måste skita i saker och man får gärna tala om för folk att man gör det också. För det hjälper! Vi måste också få göra saker halvdant.

Men en otroligt viktig del av detta är att folk måste backa. Vi kan inte gå på den som slåss för utsatta kvinnor att hen borde kämpa för att minska mäns självmord, till exempel. Vi måste inte skriva att flygresor är dåligt om någon tipsar om saker man kan göra med barn på en resa. Och när en mamma berättar om en fin fredag där hon kunnat hämta sina barn redan klockan två, direkt efter att ha röjt utan stöket hemma och handlat middagsmaten, måste vi inte vråla hur fel hon gjorde för att hon inte röjde och handlade EFTER hämtning. Vi måste inte tala om för någon som postar en bild på ett glassätande barn att det är oacceptabelt pga socker. Vi MÅSTE inte dra runt på nätet och samla duktighetspoäng genom att tala om för andra hur dåliga de är.

Samla så många duktighetspoäng du vill! Gör dina val, men kräv inte att andra ska göra samma val. Inse också att du inte vet allt om andras val, inte ens genom en FB-status eller Insta-bild. Och medan du samlar, kom ihåg att det är okej att inte dra in varenda poäng också! Du MÅSTE inte vara duktig i allt, överallt, hela tiden och inför alla. Det ÄR okej att skita i saker, det ÄR okej att göra saker halvbra.

Nyanser. Tillåtande. Förlåtande. Förståelse.

Här är ett annat inlägg jag skrev på samma ämne:
Lära sig att tagga ner?

 1. Att strunta i saker är jag proffs på. Det är nog en stor anledning till att jag mår så bra. Får ju massor av tid över till saker som gör mig lycklig.

  Några saker som jag struntat i i många år

  Jobba heltid – Har aldrig fattat grejen med att jobba heltid
  Ha Facebook- Det bästa jag valt bort i mitt liv
  Stryka kläder – totalt överskattat
  Raka mig – Jag bestämmer över min kropp
  Sminka mig – Helt onödigt kladdade
  Tvätta håret mer än 1g/v – Aldrig haft finare hår
  Maka strumpor- Roligare så
  Fönster tvätt – Är ju ändå nerkladdade efter 2 min
  Dammsuga – Kanske drf vi inte har några allergier
  Shoppa – slöseri med tid och pengar
  Renovera – Bara när det verkligen behövs eller om vi får lust. Vilket kan resultera i nytapetserade väggar men sen kommer aldrig golvlister upp😅

  Fortsätt strunta i oviktiga saker

 2. Struntar i:
  Att stryka, finns ingen mer meningslös syssla
  Att ha ett ljust och fräscht hem där man inte ser att någon bor (dvs inga spår av vardag, typ inga synliga tandborstar, hårprodukter, etc. – Hur gör man ens det?)
  Att klä mitt barn som en liten vuxen i matchande opraktiska ljusa kläder
  Att tvätta håret varje dag (utan var tredje)
  Att raka benen vintertid

 3. Har nog inget uttalat jag struntar i men funderar tex på att raka benen till nyår, är nog inte gjort sedan i somras… Har även som ständigt nyårslöfte att förenkla mitt liv med barn då jag har sjömans-make som är borta mkt. T ex sluta elda med ved och sätta in värmepump istället, att alltid ha varmt vatten utan att jobba och planera för det är en lyx många inte kan förstå :) Jobbar upp en garderob med få men välfungerande plagg (samma för barnet) och få prylar. Hm, ska nog jobba upp min strunta i-lista istället för att jobba med min vill-lista!

 4. Jag är helt avslappnad och helt avstressad pga avsaknad av fanatisk pk-hysteri. Det är jag det, och jag är OK som jag är.

 5. Åh, vad kul! Jag vill vara med!

  Jag struntar i:
  – städning (mest för att tiden inte finns).
  – näringsriktig kost (barnet äter mer varierat på förskolan ändå, det känns bra).
  – att gå ut med barnet när det är kallt och blött (om hen inte ber om det).
  – att tvätta håret.
  – att duscha (om jag inte har tränat).
  – att läsa/se/lyssna på nyheterna.
  – kläder och skor. Jag använder saker tills de praktiskt taget faller sönder. Hatar dessutom att shoppa.

  Och säkert en massa grejer jag inte kommer på just nu. Huvudsaken är att jag även prioriterar väldigt mycket som jag anser vara viktigt.

 6. Åå vad roligt å läsa allas strunta-i-listor! Jag struntar bl a i:
  Dusch (räcker med en gång i veckan)
  Hud och hårvård
  Träning
  Också knip-övningar, tack ni som tagit med det, det är nog det som ger mest dåligt samvete, skööönt att höra att jag inte är ensam i fördärvet!
  Svara i telefonen
  Bädda rent
  Gå ut med barnen
  …m.m… 😊

 7. Ja, så bra! Har tänkt mycket på det här! Vissa saker ger energi och andra saker tar energi, och man måste hitta någon slags balans i det!
  Jag tänker att nu, under småbarnsåren, är livet lite på paus. Några saker jag prioriterar bort just nu:
  * Träning och knipövningar
  * Hud- och hårvård
  * Laga lunch (äter rester eller färdiga köttbullar och makaroner)
  * Baka bröd (gillar att göra det, och gjorde det alltid innan jag fick barn, nu får det vänta några år)
  * Ta hand om trädgården
  *Läsa böcker (dvs jag läser med barnen, men inget för egen del)
  * Dra ner på sockret (ammar dygnet runt och tar hand om bebis och tvååring hela dagarna, jag behöver choklad för att orka hela dagarna!)
  * mm mm

 8. Underbart!
  Jag struntar i:
  Hundträning just nu och långa promenader varje dag
  Träna
  Umgås med exakt alla hela tiden
  Göra all mat från grunden varje dag
  Städa nitiskt
  Alla högtidsmåsten
  Fixa mig till vardags
  Hålla tvättmängden tillräckligt liten för att få plats i tvättkorgen

  Istället så
  Leker vi i trädgården
  Inser att jag inte orkar just nu
  Ringer eller skickar sms
  Fuskar med halvfabrikat främst på lunchen på helgen
  Tar dammoppen på en svängom emellanåt
  Lämnar pepparkaksbaket till farmor
  Borstar tänderna och håret och tänker att om man ler och skrattar tänker inte folk på de mörka påsarna under ögonen
  Klättrar över mount everest när jag tvättar det viktigaste

  Jag har redan gått in i väggen en gång och det resulterade i 10 år av sjukskrivning. Det är INTE värt det. Heja oss ”latmaskar”!

 9. Hurra vilket underbart inlägg!! Tack!

  Jag struntar bl.a. i:
  * Att knipträna varje dag. Att mammamage-träna. Att träna över huvudtaget just nu.
  * Att läsa nyheter sedan jag fick barn. Världen kan få förfalla utan min vetskap ett tag…
  * Att städa mellan köpe-städningarna… Hej dammkossor.
  * Att äta nyttigt.
  * Att man kanske egentligen inte borde visa sitt barns ansikte i sociala medier. Jag kan inte låta bli, hon är ju så fin..!

  Kram och gott slut på 2017!

 10. Bra skrivet!
  Jag har tänkt på detta tidigare och börjat bry mig mindre om sådant som jag tidigare var noga med och tillvaron har blivit mycket trevligare i och med det :) några saker jag prioriterar bort:

  * träning
  * hud och hårvård
  * shopping/ mode
  * städning (tills det blir AKUT)
  * lunch till barnen är alltid halvfabrikat om de inte är på förskola.
  * frikostigare med barn tv.
  * orkar inte byta om från pyamas på barnen om vi har inne-dag.
  Etc..

 11. Jättebra och viktigt skrivit! Tror verkligen det är sånt här som förhindrar att man bränner ut sig. Jag har en del saker som jag skiter i. En jag är stolt över (för den tänkte jag ut helt medvetet) är att jag när jag blev ensamstående med en sex månaders bebis bestämde mig för att strunta helt i kläder. Så jag köpte typ tre likadana tröjor och två par byxor och två hoodies och sen hade jag de kläderna i två år. Ja, jag tvättade och så men hade bara dem tills de slets helt ut. För mig, just då, var det så jobbigt att bry mig om kläder att jag mådde mycket bättre av att göra så. Den andra skäms jag jättemycket över men försöker stå för. Jag ser/läser/lyssnar nästan ingenting på nyheterna. Folk skriker på mig om jag erkänner det (så snälla håll er om någon blir upprörd nu), men jag orkar inte. Jag kanske orkar sen men nu går det inte, jag får bara panik. Det är viktigt att skita i en del saker, tror verkligen på det! Vi kan inte orka med allt. Det går inte. Tack för en så bra blogg! Den tröstar mig ofta.

  1. Varför skämmas för det? Jag gör likadant. Vad gör det egentligen för skillnad om jag ser hemskheter i ett annat land (t ex)? Vad kan JAG påverka för att ändra på det som händer där? Vad kan vi EGENTLIGEN påverka? Vi kan skriva på namninsamlingar på fb, kanske swisha nån slant till människor i nöd. Det är väl typ det? Vi matas med såå mycket nyheter, info, uppdateringar m.m. Människans hjärna är inte gjord för att ta emot all denna information. Tror inte världen går under för att just jag inte kollar på nyheterna hela tiden, däremot blir jag lugnare i sinnet. Så tänker jag. Ibland måste man prioritera oxå, har man en bebis är det prio ett. ☺️

  2. Du gör helt rätt!
   Jag är med en ensamstående mamma från start. Känner igen mig så med kläderna, att ta hand om mitt barn och vardagen blev viktigast. Först nu när min 6 år senare känner jag mer sugen på att tänka på smink och kläder.
   Med nyheterna vill jag säga att jag ser sällan på nyheterna, hinner och orkar inte alltid. Låt dessa komentarer rinna av, så onödiga.

   Kämpa på, du gör helt rätt.

  3. Skäms inte för att du struntar i nyheter! Det gör jag med. Orkar helt enkelt inte ta in misären. Man mår ju bara skit och det är inte precis vad man behöver när man har små barn. Man behöver få energi o glädje för att orka överleva, inte sänkas ner med en massa skit och misär.

  4. Fantastiskt bra upplägg med kläderna! Jag är nu tillbaka på jobbet med en 2,5 åring och en 1,5 åring hemma. Har ett liknande upplägg fast med viss twist: har gjort ett klädschema. Alltså har 5 outfits som jag har en dag i veckan var. Måndagar alltid samma kläder, tisdagar alltid samma kläder osv. Har skrivit en lapp och satt fast på insidan av garderobsdörren. Så stolt över mig själv och detta smarta knepet som sparar så mycket tid, energi och kraft i vardagen!
   Gällande nyheter: kollar inte heller, finns ingen tid eller kraft till det.

  5. Du behöver inte skämmas för att du inte tittar på nyheterna! Jag slutade medvetet för typ nåt år sen och jag mår så sjukt mycket bättre av att inte ständigt matas med allt detta negativa som jag ändå inte kan göra något åt. Fler borde skita i nyheterna!

 12. Struntar i typ allt utom jobb och barn. T ex smink, frisörbesök, träning, julkort, julbak, städning (in i det längsta)…

 13. Det skulle verkligen vara intressant att se fler personers ”det här struntar jag i”-listor. Lite av mina:
  * Struntar i att gå till frisören förrän det är _extremt_ nödvändigt
  * Struntar i yoga och styrketräning för jag hinner/prioriterar bara att springa
  * Struntar i att tvinga mig själv att leka med barnen, det är det tråkigaste jag vet. Vill de vara med mig läser vi, eller pysslar. (Vi läser mycket så oroa er inte för att jag inte umgås med mina barn)
  * Struntar att försöka ha koll på mode och trender. Har gett upp att försöka tycka att det är roligt att shoppa.
  * Struntar i hudvård och har ingen ”hudvårdsrutin” what so ever.

  Att jag typ hatar att shoppa och ta hand om hår och hud förstår jag att vissa personer aaaaaabsolut inte kan förstå. Och jag har svårt att förstå andra människors val av prioriteringar. Men så är vi ju inte alla lika heller! Och vi alla hinner ju inte allt.

  Bra inlägg, vi behöver prata mer om sånt här!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..