Vad skiter du i?

Jag läste Ida Östenssons krönika i ETC Umeå. Om alla saker hon skiter i för att inte bränna ut sig. Det är bra, vi måste lyfta fler saker som man kan skita i. Som det är okej att strunta i eller glömma bort. När fler ba: jag skiter i träning, i att utesluta socker, jag skiter i föräldramöten, jag skiter i att städa, jag skiter i att raka mig … så blir det lite lättare. Eftersom vi mer än någonsin lever i en tid där man kan visa upp sina fina sidor för alla och dessutom jämföra precis allt…

Det är också viktigt att veta att det kan få vara lite ljummet, man kan få göra saker halvvägs. Man måste inte strida för allt, kämpa sig blodig för allt. Men man måste ju inte skita i det heller om man inte vill.

För någon månad sedan satt jag i mina föräldrars kök och kollade på Nutella-burken och utbrast med knäckt röst:

– ÅH NEJ MAMMA! Det är ju palmolja i Nutella! (jag läste på burken för första gången).

– Ja jag vet.

– Jaha…? Sa jag lite fundersamt då min mamma är nitisk sopsorterare och miljömedveten och en förebild.

– Det viktiga är att man får informationen. Att man vet vad man gör för val.

Det där har jag tänkt på så mycket sedan dess. Hur det stämmer så väl, att det nog är så vi MÅSTE göra nu. Vi vet ju sååå mycket om allt. Samhället är inte anpassat efter allt vi fått reda på. Och vi kan inte göra alla rätt, hela tiden. Eller jag tror inte vi kan det utan att braka ihop.
Vi måste skita i saker och man får gärna tala om för folk att man gör det också. För det hjälper! Vi måste också få göra saker halvdant.

Men en otroligt viktig del av detta är att folk måste backa. Vi kan inte gå på den som slåss för utsatta kvinnor att hen borde kämpa för att minska mäns självmord, till exempel. Vi måste inte skriva att flygresor är dåligt om någon tipsar om saker man kan göra med barn på en resa. Och när en mamma berättar om en fin fredag där hon kunnat hämta sina barn redan klockan två, direkt efter att ha röjt utan stöket hemma och handlat middagsmaten, måste vi inte vråla hur fel hon gjorde för att hon inte röjde och handlade EFTER hämtning. Vi måste inte tala om för någon som postar en bild på ett glassätande barn att det är oacceptabelt pga socker. Vi MÅSTE inte dra runt på nätet och samla duktighetspoäng genom att tala om för andra hur dåliga de är.

Samla så många duktighetspoäng du vill! Gör dina val, men kräv inte att andra ska göra samma val. Inse också att du inte vet allt om andras val, inte ens genom en FB-status eller Insta-bild. Och medan du samlar, kom ihåg att det är okej att inte dra in varenda poäng också! Du MÅSTE inte vara duktig i allt, överallt, hela tiden och inför alla. Det ÄR okej att skita i saker, det ÄR okej att göra saker halvbra.

Nyanser. Tillåtande. Förlåtande. Förståelse.

Här är ett annat inlägg jag skrev på samma ämne:
Lära sig att tagga ner?

 1. Att strunta i saker är jag proffs på. Det är nog en stor anledning till att jag mår så bra. Får ju massor av tid över till saker som gör mig lycklig.

  Några saker som jag struntat i i många år

  Jobba heltid – Har aldrig fattat grejen med att jobba heltid
  Ha Facebook- Det bästa jag valt bort i mitt liv
  Stryka kläder – totalt överskattat
  Raka mig – Jag bestämmer över min kropp
  Sminka mig – Helt onödigt kladdade
  Tvätta håret mer än 1g/v – Aldrig haft finare hår
  Maka strumpor- Roligare så
  Fönster tvätt – Är ju ändå nerkladdade efter 2 min
  Dammsuga – Kanske drf vi inte har några allergier
  Shoppa – slöseri med tid och pengar
  Renovera – Bara när det verkligen behövs eller om vi får lust. Vilket kan resultera i nytapetserade väggar men sen kommer aldrig golvlister upp😅

  Fortsätt strunta i oviktiga saker

 2. Sara skriver:

  Struntar i:
  Att stryka, finns ingen mer meningslös syssla
  Att ha ett ljust och fräscht hem där man inte ser att någon bor (dvs inga spår av vardag, typ inga synliga tandborstar, hårprodukter, etc. – Hur gör man ens det?)
  Att klä mitt barn som en liten vuxen i matchande opraktiska ljusa kläder
  Att tvätta håret varje dag (utan var tredje)
  Att raka benen vintertid

 3. Filippa skriver:

  Har nog inget uttalat jag struntar i men funderar tex på att raka benen till nyår, är nog inte gjort sedan i somras… Har även som ständigt nyårslöfte att förenkla mitt liv med barn då jag har sjömans-make som är borta mkt. T ex sluta elda med ved och sätta in värmepump istället, att alltid ha varmt vatten utan att jobba och planera för det är en lyx många inte kan förstå :) Jobbar upp en garderob med få men välfungerande plagg (samma för barnet) och få prylar. Hm, ska nog jobba upp min strunta i-lista istället för att jobba med min vill-lista!

 4. Ewa skriver:

  Jag är helt avslappnad och helt avstressad pga avsaknad av fanatisk pk-hysteri. Det är jag det, och jag är OK som jag är.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..