Det skeva samhället

En kropp är med om ganska mycket i livet och det är rätt imponerande vad den klarar av eller hur den kan resa sig efter otroliga utmaningar.

Och så ligger sådant enormt fokus på hur den ser ut. HUR DEN SER UT?! Det är ju faktiskt helt sjukt. Hur folk kan anse sig ha rätt att kommentera, eller till och med hata, någon som inte ser ut som det är bestämt att man SKA se ut.

I tider för nyårslöfte, med sjuka reklamer för diverse hetsiga viktminskningsmetoder och ordet HÄLSA som ska vara täckmantel för hur du ska bli tillräckligt smal för att bli lycklig, så lade jag upp nedanstående bild på Instagram. I ett samhälle där man göttar sig i före- och efterbilder, där man hyllas för viktnedgång och skammas för motsatsen.

Kommentarsfältet som följde är ganska chockerande. Vad folk fått höra från vården, partners, släkt och främlingar. Hur fokus varit så mycket KROPP och kroppens utseende när man precis klivit in i en helt ny fas i livet.

Jag är så trött på det ska jag säga.

Delar ur kommentarsfältet:

Läs mer på www.instagram.com/hejhejvardag

 1. Jag gick upp 25 kg under graviditeten, vägde 112 kg till slut och hade sån jävla ångest varje gång hos barnmorskan.

  När jag passerade 110 brast jag i gråt. Min barnmorska lutade sig fram, såg mig rakt i ögonen och sa ”Du är SÅ fin, Li.”

 2. Jag hamnade i en förlossningsdepression efter vårt första barn och gick ner väldigt mycket i vikt. Mådde skit men eftersom utsidan räknas berömdes jag för min viktnedgång :-(
  Totalt skevt. Kommentarer (välmenande?) ”du ser ju inte ut att ha fött barn precis”… nähä. Vad ska jag göra med den informationen?
  Insidan räknas.
  Jag fick, tack vare min mans stöd och en underbar BVC-sköterska, hjälp med min förlossningsdepression proffesionellt och mår idag bra.
  Tack ännu en gång för dig! ❤️

 3. Som barnmorskan skrev här i konmentarsfältet så tar man ju inte upp vikten på MVC för att barnmorskorna anser att folk är snyggast om de är smala utan för att övervikt eller ffa fetma kan vara en komplicerande faktor i både graviditet och förlossning och öka risken för havandeskapsförgiftning, för tidig födsel, missbildningar hos barnet, graviditetsdiabetes mm. sen behöver dessa barnmorskor reflektera över hur de bemöter kvinnorna på ett bra sätt!!!

 4. Skevt är ordet. Jag hittade inte en enda amningströja som satt skönt över magen pga alla var så jävla tajta o stretchiga. Och jag gick knappt upp alls och ner de 6 kilona ganska omgående. Jag tyckte det var jobbigt att kläderna visade magen. Hur skevt tänkte inte jag. Usch.

 5. Som barnmorska på MVC är vi ålagda att prata vikt under och efter graviditeten. Detta eftersom vi vet att det följer en hel del sjukdomar med fetma och att graviditeten är en tid i livet där många kan tänka sig att ställa om kost och träning för att må så bra som möjligt själva och påverka fostret positivt. Med det sagt är det INTE ok att bara kommentera viktuppgång eller viktnedgång hur som helst utan att tänka på hur det kan tas emot. Jag blir förfärad över mina kollegors plumpa uttalanden och kommentarer! Jag håller med om att för mycket fokus läggs på utseende och är noga med att försöka stävja hetsen kring att ”komma tillbaka” till sin gamla kropp så fort som möjligt. Lägg fokus på att lära känna barnet och njuta av det. Tänk att kroppen klarar att tillverka och bära en helt ny människa, det är värt all respekt!

 6. Men shit vad folk säger.. Jag tror jag klarat mig rätt bra från folks kommentarer, men är rätt bra på att ge mig själv en del kommentarer om min kropp. Och sånna tankar kommer ju också någonstans ifrån.

  Verkligen som du säger, att det är helt sjukt att fokus ligger så mycket på vad hur kroppen ser ut istället för vad kroppen klarar av. I synnerhet när man bär en hel unge som växer där inne och FÖDER UT hen också! Heja kvinnokroppen!

 7. Jag känner mig faktiskt snyggare och mer bekväm med min kropp nu efter graviditeten. Jag är så imponerad av hur bra den klarade av det! Och hur mina armar och rygg klarar av att kånka på en bebis hela dagarna. Det har blivit mer fokus på kroppsdelarnas funktion än på utseendet. Heja kroppen!

 8. En närstående till mig hälsade på bebisen hos oss efter fem dagar, eller om det var en vecka, och sa: ja du ser ju inte ut att ha gått ner någonting på BB du. Inte en enda fråga om hur vi mådde eller att bebisen var fin.

  Barnmorskan sa, eftersom jag bara kunde delamma, vilket JÄTTEJOBB jag hade framför mig att gå ner all vikt själv. Att jag inte kunde skita efter förlossningen pga trasig gav hon mig inte ens en remiss för. Obs kan tre år senare fortfarande inte gå på toaletten utan medicin.

  Jag sökte för värk i händer och knän som inte släppte efter förlossningen, läkaren skyllde allt på min övervikt. Sa att det skulle gå över om jag gick ner 5 (fem!!) kg. Jag hade så ont så jag hade svårt att gå och bära mitt barn. Och här vägde jag 84kg till 183cm.

  Denna graviditeten har jag kräkts mycket och inte gått upp på samma sätt för jag slapp också hormontillskott, alla är väldigt pigga på att tycka det är bra. Vem fan bryr sig om hur bebisen och mamman mår liksom…

 9. Ja, stor igenkänning angående smärtsamma kommentarer. Att bli jämförd med andra som kommit tillbaka i form. Inser tyvärr också att jag kan kommentera gravida kroppar, alltid positivt, men det är ju egentligen inget jag har med att göra. Man lär sig, förhoppningsvis…

 10. Blir så ledsen när ja läser detta!!😫 ja födde min dotter för nästan exakt 9 månader och känner så himla mycket igen kroppshetsen både under graviditet (då va de tydligen fritt fram att kommentera både mage, rumpa och bröst flitigt?!?) men främst nu efter förlossning! Folk ja träffar kommenterar FÖRST min kropp innan de frågar om bebis. Det har varit både positiva och negativa kommentarer men det ska inte vara några alls !! Varför kan inte fokus vara på mitt och bebisens mående ? HUR kan man va met intresserad av en smal mage än om en frisk o go o glad bebis!? Fattar EJ vilket skevt samhälle ….

 11. Jag skulle njuta av att ge gensvar om min BM skulle kommentera min viktnedgång eller bristen på den. Vilken föreläsning hon skulle
  få! 😈

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..