Vad ska ni äta i veckan?

Hur är ni med mat i veckorna? Kör ni mest frukost till middag eller pasta med smör eller trerätters?

Vi kör ju alltid trerätters som jag tidigare nämnt. En rätt till mig och Mattias, en version på den till Maja och ytterligare en variant till Märta. Ungefär så. Alternativt pasta med smör till barnen och vad som till oss. Fast det har faktiskt blivit lite bättre eller så har jag bara slutat stressa över det hela?Jag gör i alla fall massa mat som jag vill och så blir det som det blir.

Annars tycker jag att plockmat funkar bra när man är familj med många olika smaker. Typ tacos, falafel eller poke a bowl, det är så bra för då äter alla det de gillar och man behöver inte ställa sig och koka reservpasta. Men det är ju lite tidskrävande med allt hackande.

Jag tycker ju om att äta någon ”riktig” mat. Jag är redan lite trött på frukost redan efter frukost, så jag har inte landat i ”frukost till middag”-grejen, fast jag VILL vara där ibland. När man inte alls har lust att ställa sig och laga något liksom. Men min ”frukost till middag” har blivit pasta. Tortellini med parmesan eller pasta och tomatsås. Det är ju nästan lika fort gjort som frukost.

Jag har dock insett att jag inte orkar vara kreativ i veckorna men inte heller vill vara låst vid en rätt som jag kanske inte är sugen på. Lösningen? Jag bestämmer fyra rätter och köper hem allt som behövs och sedan lagar jag det jag känner för just den dagen.

Jag jag jag? Är det bara jag i den här familjen eller? Ja när det kommer till detta har jag blivit chefen. Dels för att jag hämtar 99% av gångerna och alltså är den som lagar maten. Mattias kommer oftast hem efter vi ätit och får äta aaaalldeles ensam och ledsen. Dels är det för att jag gillar att bestämma maten. Nu är jag tex inne i en period när jag helst inte vill äta kött och då kan jag bestämma det i veckorna – för VEM kan protestera när man får lagat mat varje dag? Nej just det. Moooahahah!

Vad ska vi äta i veckan då?

– Pizza (färdig deg, champinjoner, buffelmozzarella, lök, svarta oliver, riven ost)
Marockansk rotfruktsgryta (från Allt om mat),
– Någon gös som jag ska tvinga pappa att laga (jag är så dålig på fisk, men kommer päronen på besök så kan man alltid tvinga dem!)
– Och så tänkte jag prova den här: Mac’n’cheese från Vegokäk.

Jag åkte och handlade hungrig häromdagen och kom hem med fyrtioelva olika sorters ost. Utan plan. Men jag menar, hur fel kan det bli??

Från Vegokäk har jag tidigare gjort de här MEGAGODA rätterna:

Pasta med syrlig ärtpesto & mynta och One-pan gnocchi med tomatsås, mozzarella & basilika.

Och ja, det är så gott som det låter.

 1. Jag skriver matsedel för två veckor åt gången och däri finns det två-rätters för en del dagar. Oftast följer vi listan rakt av, men ibland blir det rokad för att ingen känner för soppa eller vad det nu är.
  I helgen blev det kycklingklubbor med smörgås – jag lyckades torrkoka potatisen och var dessutom på god väg att göra kolbitar av dem. (Satt i vardagsrummet och njöt av vin och en stunds egentid med tvn.) 😁

 2. Simon skriver:

  Alltså att planera måltider, d.v.s. att komma på något som lever upp till hela familjens krav på näringsinnehåll, smak, konsistens, etik etc. och samtidigt bjuder på viss variation, det är min med marginal största stress och ångest här i livet. Det säger så klart en hel del om mitt privilegierade liv, men ändå: så sjukt jobbigt!

  Och det är ju knappast så färdiga matkassar eller andras meny-tips hjälper, för barnen vägrar ju prova nya saker och våra grundkrav vad gäller punkterna ovan sorterar ju bort 99% direkt…

  Med det sagt; hur går lösningen att du ensam planerar, hämtar och lagar maten alla dagar ihop med idén om jämnt fördelat föräldraskap? Vill inte låta fördömande, men det vore intressant att höra resonemanget då dessa frågor diskuteras livligt här och du i.o.m. det blivit någon form av offentlig person i sammanhanget. :)

 3. Marie skriver:

  Haha…känner igen mig så mycket! Lagar också 3-rätters typ varje dag 😂
  Förra veckan lagade jag en stor gryta med korv stroganoff, ungarna åt stroganoff 4 dagar i rad. De var supernöjda!

 4. Kul inlägg!! Ständigt dilemma..

  Fick ett toppentips av en kompis i veckan som jag testade, det blev succé!
  Snabb fishtaco!

  Fiskpanetter av bättre sort. (20 min i ugn)
  Servera i tortillabröd med mango (funkar med frusen), avokado, spenat, tomat, lime och ev koriander. Toppa med creme fraish med sambal oelek. Och några chiliflakes om så önskas.
  Jädra toppengrej att ha som ess i rockärmen. Uppskattades av kräsen 3,5-åring, hungrig man och gnagande 7 månaders..👌

  1. Simon skriver:

   Vilken makalös 3-åring! Våra barn, som uppfostrats enligt alla konstens regler för att bli kulinariskt öppensinnade, ratar 9/10 ingredienser där direkt…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..