ANNONS

Värdet i kroppen – alltså hur den ser ut

/

Onsdag är lika med debatt. Idag ska vi snacka kropp!

När Mia och jag skulle göra vår bok så kollade vi av marknaden lite – vad finns det för böcker om kroppen efter att man fött? Det fanns en del. Om man ville veta hur man blir av med ”mammamagen”, äter hälsosamt eller kommer igång med träningen. Att få veta om funktionerna i kroppen, vad som hänt med tarmarna, hur man tar hand om ärret efter snitt eller vad som händer under hormondansen som går på repeat i kroppen, då fanns det inte så mycket att tillgå. Det säger en del om vad som är viktigt här i livet…

Varje gång jag kollar under ”sök” på Instagram, där man också får förslag på bilder man kanske vill se, så ploppar det upp före/efter-bilder på gravida/postgravida personer. Jag tror de dyker upp eftersom jag klickar en massa på nyfödda, ultraljudsbilder och gravidbilder. För att jag är lite av en bebis-junkie och drömmer om bebisar och graviditet. Då tror Instagram att jag också drömmer om en platt mage och en normsnygg kropp.
Instinktivt blir jag irriterad på personen som lagt upp den där bilden. Men sedan inser jag att den personen likväl som jag troligtvis är uppvuxen som kvinna i ett patriarkat. Det betyder att en stor del av ditt värde sitter i din kropp. Du ska alltså fort som FAN se ut som att du inte fött barn, trots att du nyligen fött barn. Det är det viktigaste!

När någon pratar om att kroppen är ”återställd” efter graviditet och förlossning så handlar det sällan om att man nu kan bajsa normalt, inte blöder längre eller har slutat att läcka urin vid skrattanfall. Det handlar inte heller om att sex återigen är skönt eller att känslorna av panikrädsla lagt sig lite. Nej, oftast handlar det om att kroppen ser ut som den gjorde ”innan barn”. Inte funktion, inte mående utan utseende. Den ”återställda” personen tipsar om träning och promenader. Tipsen om hur du blir av med mammamagen, muffinsmagen och alla andra magar man inte får ha haglar på de stora tidningarnas första sidor. Vi vet vad som är viktigt för DIG!

Vad som sedan är viktigt är att du visar alla att det inte syns att du fött barn. Så att vems som helst kan få se hur duktig du är. Hejaropen kryllar i kommentarsfältet. Wow, du är så duktig! Så fin! Önskar jag såg ut som du!!
Som vi göder detta, hela tiden. Vi kan inte motstå den rejäla portion bekräftelse som bara är ett foto bort. Det är ju så skönt att veta att man är fin i ett samhälle där fin är viktigast!! Om du är kvinna alltså.
Det är inte underligt att man vill ha den enorma kärlek man får när man lyckas se rätt ut. Jag tror de allra flesta som gått ner i vikt någon gång har fått uppleva den våg av komplimanger som följer. Folk har ingen aning om vad viktnedgången handlar om, men lyckad anses man vara eftersom kilon försvunnit.

Idag vill jag också skicka en liten påminnelse om att OM man pallar så vore det toppen om man undvek att lägga upp dessa ”före/efter”-bilder. Vill du lägga upp en sådan? Fundera på varför. Varför är de bilderna viktiga och varför de är viktiga att visa upp. Jag VET att kroppen är SÅ cool som klarar av det den gör under graviditet och förlossning, att det ÄR häftigt att magar inte ser ut som höggravida tre veckor efter man varit just höggravid. Att kroppen är så galet anpassningsbar, det är ju fascinerande! Men att en mage blir platt 4 månader efter bebisboende betyder inte att den är bättre än en superbullig mage 4 månader efter bebisboende.
Låter enkelt, är svårt.

Vad vill jag med denna debattonsdag då? Hmm ja, jag vill nog påminna om att vi är mer än våra kroppar. Att vi är värda så mycket mer än att dömas, berömmas och avfärdas utifrån våra kroppar.

13
119

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00