Vad räknas som bilförlossning?

Visste ni att för att en förlossning inte klassas som ”bilförlossning” om moderkakan kommer ut på sjukhuset? Du kan alltså föda ditt barn i en bil parkerad i en väggren och det räknas som en sjukhusförlossning.

Personligen tyckte jag att just det här med att få ut barnen var lite mer förlossning än att få ut moderkakan. Men men, kvinnor har ju fött barn i alla tider så vem fan bryr sig om de får föda i ett dike liksom?

Jag fick veta det här med vad som räknas som bilförlossning alldeles nyligen. Det är HELT SJUKT. Men det är klart, det blir ju andra siffror och folk sparkar väl inte bakut så länge man håller nere antalet bilförlossningar.

Carina Kero Esberg kontaktade mig för att berätta om utställningen #vägenäringetbb som har vernissage nu på lördag, 24 mars, i Kiruna Stadshus, en utställning som lyfter just detta med bilförlossningar. Medverkande är Lina Viitala och Carina Kero Esberg, arrangör Kiruna konstkollektiv, och allt arbete görs ideellt.

De drog igång projektet efter att en mamma som fött efter vägen hört av sig och önskade att någon kunde lyfta problemet med att ha så långt till närmaste BB. Carina Kero Esberg berättar att det från Kiruna till närmsta BB i Gällivare är det 12 mil enkel resa, efter en väg som i folkmun kallas ”dödens väg”.
Lina Viitala och Carina Kero Esberg är själva Kiruna-mammor och vet att den stora oron som gravid är att inte hinna fram, att behöva föda i bilen, med sin partner som barnmorska.

Jag citerar Carina Kero Esberg:
”Går det snabbt så brukar det gå bra” tröstas kvinnorna med. Men att föda i framsätet på en bil, promenera barfota i snön till ambulansen med navelsträngen hängande mellan benen och sitt nyfödda barn i famnen, det är ovärdigt. Det är ett trauma och en enorm utsatthet, och ingenting man kan gömma bakom ”Kvinnor har ju fött barn i alla tider”.

I utställningen lyfter vi verkliga kvinnors berättelser och upplevelser med foto, illustrationer och en ljudinstallation.

Vi hoppas att det ska bidra till samtal och idéer på hur förlossningsvården hade kunnat förbättras.

 

Har ni möjlighet – gå och se utställningen. Och ännu viktigare, sprid denna information! Det är INTE okej!! Födande personer förtjänar bättre! Nyförlösta förtjänar bättre! Nyfödda barn förtjänar bättre!

En liten förhandstitt från utställningen

  1. Ida skriver:

    Gaaah! Att det inte räknas som bilförlossning om moderkakan kommer ut på sjukhus måste vara det absolut sjukaste jag nånsin hört.

    Och vadå ”om det går snabbt brukar det gå bra”. Att min första tog knappt 2,5 h från att vi kom till BB till han var ute hindrade ju inte att jag fick sfinkterruptur av grad 4 med permanenta skador som följd. Kan vi bara sluta låtsas att alla förlossningar där barnet överlever är ”bra”!!!!

    Tack för att du lyfter såna här viktiga grejer!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..