Samtal om förhållandet och föräldraskapet

I höstas var jag inblandad i ett arbete som gällde relationen efter att man fått barn. Det är ju som många vet ibland inte helt enkelt att gå från att vara ett par till att vara ett par med barn. Då och då kan det uppstå slitningar … he he.

Det är ju svårt att förbereda sig på en förändring man inte vet så mycket om egentligen. Ingen vet vilket typ av barn som kommer och ingen vet vilken typ av förälder man blir. Jag trodde jag skulle vara stencool – HAHAHA – jag grät när jag skulle bada Märta första gången för jag var så rädd. Till exempel.

Sedan blir det kanske lätt att man lever olika liv, mestadels i början och man kanske saknar förståelse för varandra. Kanske har man knappt tid – eller lust – att ens prata ut om det och FÅ förståelse.

Hur som helst, dessa helt fantastiska personer som jag kom i kontakt med ville använda några av mina bilder och beställa en del nytt att ha med i ett material som ska användas främst för den som i sitt arbete möter blivande och nyblivna föräldrar och leder samtal i samband med olika former av föräldrastöd.
Men det går också att använda materialet själv på hemmaplan (jag säger DO IT!).

När jag fick se det färdiga materialet för första gången via en PDF så satt jag med telefonen och fotade av skärmen ”det HÄR ska vi använda hemma… och det HÄR…!” Känner mig pepp på ett personligt plan, men också stolt och glad över att få vara en del av ett så bra projekt!

Exempel på bild och text från materialet:

Här kan ni hitta materialet!

Text från hemsidan:

Syftet med Tillsammans är att sätta igång samtal mellan föräldrar som lever i en parrelation. Materialet utgår från bilder och frågor kring vardagliga situationer och känslor. De flesta samtalen kan anpassas utifrån olika familjekonstellationer och materialet kan användas i grupp eller enskilt med paret.

Många aktörer har idag i uppdrag att på olika sätt stötta föräldrar i sitt föräldraskap. En trygg relation mellan föräldrarna är en viktig grund för att hela familjen ska må så bra som möjligt, det gäller inte minst barnen. Föräldrarnas relation är barnets uppväxtmiljö, oavsett om föräldrarna lever tillsammans eller inte. Målet med Tillsammans är att främja barns hälsa och uppväxtvillkor genom att på olika sätt stärka föräldrarna i deras relation och i deras samarbete kring barnet. På så sätt kan kriser motverkas och om en separation är det bästa alternativet kan den bli så bra som möjligt.

Det är inte alltid så lätt att få igång ett bra samtal om hur det är att bära, vänta, föda och ta hand om barn och samtidigt leva i en parrelation. Förhoppningsvis gör det här materialet det lättare, roligare och mer konstruktivt att prata om hur det är att leva i en familj med små barn. Genom att diskutera teman som förväntningar, föräldraledighet, sömn och sex kan parrelationen utvecklas och föräldraskapet bli mer jämställt. Tillsammans innehåller även konkreta övningar och kommunikationstips till föräldrar.

  1. Hanna skriver:

    Det här var otroligt fint och användbart!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..