6 saker gravida får höra (och förslag på svar)

En liten ordlista innan vi kör själva bildlistan:

Ordet GRAVID kommer från latinet och betyder ”kommentera gärna vitt och brett – jag är all yours” och HAVANDE är från den gamla grekiskans ”placera gärna dina händer på min mage oavsett vem du är”.

Detta till trots så kan man ju ibland som gravid bli LITE trött på omgivningen. Om man nu gjort det så bjussar jag är på en repris på den här listan med tänkbara kommentarer och förslag på svar.

1. Storleken

Magens storlek har den som är gravid ALDRIG reflekterat över. Därför är det viktigt för folk att bedöma den. Ta gärna i!

2. Storleken fortsättning

Punkt 1 gäller oavsett storlek …

3. Framtiden

Det som komma skall för en havande har många gått igenom före. Det är viktigt att informera om. Allra helst om det var kämpigt. Man vill ju bara vara snäll och varna lite.

4. Kläm och känn

Äntligen en kroppdel som man får klämma och känna på! Va, satt den ihop med en person?!

5. Viktiga frågor

Personer som väntar barn har ALDRIG koll på hur länge de varit gravida eller hur lång tid som återstår eller hur många dagar de gått över tiden. Så alla frågor om det är befogade.

6. Fakta

Berätta gärna hur den som väntar barn har rätt att må. Det är viktig information!

 

 

 

 1. Jonna skriver:

  Fått höra nr 1 och nr 2 flera gånger, av olika personer, ofta på samma dag. Bekant: ”OJ så stor du är”, en timme senare, kollega: ”men gud så liten du är!!”
  Känner mig förvirrad 😅 (och liiiite irriterad, va…)

 2. Malin skriver:

  När jag väntade mina tvillingpojkar fick jag bl a höra allt från ”tvillingar? Det skulle jag aldrig vilja ha!” till ”enäggstvillingar? Ja, det är ju eg en sorts missbildning.”

 3. Jennie skriver:

  När jag väntade vårt tredje barn låg magen hela tiden i underkant. BF blev ändrat och vi fick gå på tillväxtultraljud. ÄNDÅ fick jag höra från vissa personer att jag var såååå stor och OJ vad du har blivit tjock (gick upp 12 kg). Reflekterade dock över att på tunnelbanan så var det INGEN som såg den ”enorma” magen. 🔥

 4. Sandra skriver:

  Ja alltså dendär nr 1 med tredje barnet 😏 i vecka 24 hade jag ett SF mått som vid tvillinggraviditet, pga på gränsen till för mycket fostervatten (babyns ena njure dålig) På jobbet var det både arbetskolleger som skojade om att är du säker på att det bara är en, och så var det då kunder som frågade om det är dags snart. Och så klart att kunderna inte kunde veta något var snett med babyn o fostervattnet men påmind blev man ju om det varje gång..

 5. Julia skriver:

  BF 23/4
  Ett axplock vad jag fått höra under veckan:
  ”Men nu måste du ha gått över tiden va?”
  ”Du ser verkligen svullen ut i ansiktet nu”
  ”Nämen är du fortfarande en tjockis”
  ”Men oj, nu har magen verkligen växt! Har aldrig sett dig så stor”
  ”Så här stor var du aldrig med de andra två va?”
  ”Det syns att du börjar känna dig sliten”
  ”Oj, är du fortfarande gravid! Är det inte dags att klämma ut den där ungen nu?”
  ”Men oj, du ser lite vätskefylld ut”
  ”Oj, det där ser tungt ut”

  Svarar oftast spydigt: ”tack för komplimangen, det var härligt att höra!” Blivit ett proffs på att le sammanbitet, titta på personen i ögonen några sekunder för att sedan avvika och ignorera tafatta fniss och försök till fortsatt kommunikation.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..