6 saker gravida får höra (och förslag på svar)

En liten ordlista innan vi kör själva bildlistan:

Ordet GRAVID kommer från latinet och betyder ”kommentera gärna vitt och brett – jag är all yours” och HAVANDE är från den gamla grekiskans ”placera gärna dina händer på min mage oavsett vem du är”.

Detta till trots så kan man ju ibland som gravid bli LITE trött på omgivningen. Om man nu gjort det så bjussar jag är på en repris på den här listan med tänkbara kommentarer och förslag på svar.

1. Storleken

Magens storlek har den som är gravid ALDRIG reflekterat över. Därför är det viktigt för folk att bedöma den. Ta gärna i!

2. Storleken fortsättning

Punkt 1 gäller oavsett storlek …

3. Framtiden

Det som komma skall för en havande har många gått igenom före. Det är viktigt att informera om. Allra helst om det var kämpigt. Man vill ju bara vara snäll och varna lite.

4. Kläm och känn

Äntligen en kroppdel som man får klämma och känna på! Va, satt den ihop med en person?!

5. Viktiga frågor

Personer som väntar barn har ALDRIG koll på hur länge de varit gravida eller hur lång tid som återstår eller hur många dagar de gått över tiden. Så alla frågor om det är befogade.

6. Fakta

Berätta gärna hur den som väntar barn har rätt att må. Det är viktig information!

 

 

 

 1. Fått höra nr 1 och nr 2 flera gånger, av olika personer, ofta på samma dag. Bekant: ”OJ så stor du är”, en timme senare, kollega: ”men gud så liten du är!!”
  Känner mig förvirrad 😅 (och liiiite irriterad, va…)

 2. När jag väntade mina tvillingpojkar fick jag bl a höra allt från ”tvillingar? Det skulle jag aldrig vilja ha!” till ”enäggstvillingar? Ja, det är ju eg en sorts missbildning.”

 3. När jag väntade vårt tredje barn låg magen hela tiden i underkant. BF blev ändrat och vi fick gå på tillväxtultraljud. ÄNDÅ fick jag höra från vissa personer att jag var såååå stor och OJ vad du har blivit tjock (gick upp 12 kg). Reflekterade dock över att på tunnelbanan så var det INGEN som såg den ”enorma” magen. 🔥

 4. Ja alltså dendär nr 1 med tredje barnet 😏 i vecka 24 hade jag ett SF mått som vid tvillinggraviditet, pga på gränsen till för mycket fostervatten (babyns ena njure dålig) På jobbet var det både arbetskolleger som skojade om att är du säker på att det bara är en, och så var det då kunder som frågade om det är dags snart. Och så klart att kunderna inte kunde veta något var snett med babyn o fostervattnet men påmind blev man ju om det varje gång..

 5. BF 23/4
  Ett axplock vad jag fått höra under veckan:
  ”Men nu måste du ha gått över tiden va?”
  ”Du ser verkligen svullen ut i ansiktet nu”
  ”Nämen är du fortfarande en tjockis”
  ”Men oj, nu har magen verkligen växt! Har aldrig sett dig så stor”
  ”Så här stor var du aldrig med de andra två va?”
  ”Det syns att du börjar känna dig sliten”
  ”Oj, är du fortfarande gravid! Är det inte dags att klämma ut den där ungen nu?”
  ”Men oj, du ser lite vätskefylld ut”
  ”Oj, det där ser tungt ut”

  Svarar oftast spydigt: ”tack för komplimangen, det var härligt att höra!” Blivit ett proffs på att le sammanbitet, titta på personen i ögonen några sekunder för att sedan avvika och ignorera tafatta fniss och försök till fortsatt kommunikation.

 6. Och jag förstår inte varför folk måste Ta åt sig av allt jävla skit. Typiskt svenskt gnäll. Har varit stor som ett hus. Folk sa kanske 2, kanske 3 – vem bryr sig. Inte jag. Skratta & inte fan va det nått av bli deprimerad eller galen femenist över. Hört sjukdom, nej det tycker inte jag heller trots 3 tuffa grav. Känna – ja fan känn på, inte alla som har lyxen att få uppleva detta.
  Svenskar borde kanske sluta bli stötta av allt runt omkring en hela tiden så mår dom bättre!!! (Svenne är jag men inte gnällig)

  1. Jag upplever din kommentar rätt ignorant. För det första så är den gnällig så sluta se ner på andra som gnäller och tro att du står över sånt när du uppenbarligen själv kan gnälla rätt okej. Och gnäll ÄR okej om det är motiverat. Gnäll är något som lett mycket frihetskamper för en ofantlig mängd människor som ständigt hamnar i marginalen. Vi identifierar ett problem och fan heller att det ska fortsätta. Då ser de i makten eller de som inte drabbas det som gnäll. Sen så är det skadligt att försöka förminska andras upplevelser för att du själv tillhör gruppen men aldrig eller knappt hört det som de hör eller inte reagerat negativt. Det är som att det finns deprimerade som kan jobba och de som inte kan och att den första gruppen säger ”men fattar inte hur svårt kan det vara, JAG kan ju jobba”. Not helpful! Om du aldrig reagerat starkt eller upplevt följande kommenterar – underbart för dig. Verkligen, jag menar det. Men förstå att vi alla kommer med vår intersektionella bakgrund som ständigt upplever strukturella problem som kan tyckas oskyldigt. Som det sägs ”the road to hell is paved with good intentions”. Många gravida, utöver dessa svar, kanske dagligen får höra andra sexistiska, rasistiska, funkofobiska, hbtqia+-fobiska etc.etc. saker i sin vardag. Det är viktigt att börja föra fram en dialog för att skapa förändring. Vissa gör det genom humor, andra genom ilska och vissa på andra sätt. Men att hålla tyst har ALDRIG drivit förändring. Om du inte känner dig träffad av punkterna, fine, men förstå att andra gör det (långt ifrån endast svenska gravida, vad det nu innebär att vara svensk, och lyssnar man dessutom på gravida världen runt så är inte konversationen så annorlunda). Så jag hoppas du förstår att gnäll är inte nödvändigtvis något negativt, att gnälla på folk som i din definition gnäller är också gnäll, vissa inom en grupp känner inte igen sig i vad väldigt många tycker är jobbigt, men det betyder inte att de ska ”suck it up” eller inte bry sig, snarare var glad att DU inte känner denna behandling och skulle du en dag plötsligt göra det, var glad att du känner till en grupp som vet vad du går igenom och kan stötta dig, istället för att försöka tysta ned den. Det var nog allt. Ha en bra dag.

 7. Nr 1………. har tappat räkningen på hur många gånger jag hört den nu (gravid vecka 36, andra barnet). Kul en gång, kanske. Men sen, att höra den gång på gång när man levt med otroligt skev kroppsbild sen gymnasiet, not so fun längre. Önskar jag kunde vara så snabbtänkt så jag kunde kontra, jag blir mest ledsen.

 8. Fick endast höra nr 1 när jag var gravid. Och ja, jag var säker på att det var en, bm sa det och ultraljudet visade det samt endast ett hjärtljud. Det roliga var att alla andra tyckte jag hade ganska liten mage o så kommer människan med tvillingtanken o ba oj vad stooor du är, är du säker på att det inte är tvillingar?

 9. Gravid just nu med mitt andra barn har jag fått höra nr 1 såååå många gånger (dock aldrig med första barnet, vad jag minns)… 😥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..