I annonssamarbete med BONNIERS BOKKLUBB

Bokklubben bok nummer 3 – rösta!

Hej bokklubbare! Dags för bok nummer 3 – hurra! Som ni ser har bokklubben fått en samarbetspartner denna gång – jättekul tycker jag.

Precis som Mellan raderna-podden får vi kika närmare på Årets Bok-nomineringarna (Årets Bok är ett litteraturpris som delas ut varje år av Bonniers Bokklubbar, där de nominerade 12 böcker och sedan röstar hela svenska folket fram sin favorit). Jag har ju redan läst några och varit sugen på flera av de andra. Så nu tänkte jag att ni skulle rösta fram vilken av dessa fyra Årets Bok-nominerade böcker som ska bli vår tredje bokklubbsbok.

1. Nej och åter nej av Nina Lykke

Ingrid och Jan har varit gifta i ett kvarts århundrade. Sönerna är stora nog att räknas som vuxna men uppför sig som hotellgäster. För Ingrid har både familjelivet och läraryrket mist sin glans. Jan, däremot, har blivit befordrad till departementschef och drömmer om sin femton år yngre kollega Hanne. Hanne som i sin tur är i färd med att bli förbisprungen på familjefronten när väninnorna gifter sig och skaffar barn.

Runt dessa tre individer kretsar Nina Lykkes träffsäkra och underhållande roman om medelålders medelklass och dess problem med kärleken, driften och meningen med livet. Nej och åter nej är en satir över privilegierade vuxnas dårskap, varm och svart som en välgörande espresso.

2. Kvinnan i fönstret av A.J. Finn

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar.

 

3. Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia.

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig.

Skrik tyst så inte grannarna hör är en gripande roman om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap – och häxeri.

4. Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.

Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar.

För alla fyra böckerna finns det dessutom en motivering/beskrivning till varje bok och varför de är nominerade. Alla går att hitta här: www.aretsbok.se.

***

Svårt att välja, eller hur?

Skriv kommentarer vilken bok ni tycker vi ska läsa! Jag tror jag röstar på nummer 1, men… nej ni får välja!

Jag hoppas att vi alla ska bli HELT fast, ni vet sådär så att man sitter kvar extra länge på toa (okej jag är småbarnsförälder, jag sitter ALLTID extra länge om jag lyckas vara där ensam), man bara ”måste hämta en sak” och läser en sida till, tänker att ETT till kapitel hinner jag innan det blir för sent … och sedan har man läst tre kapitel till och klockan är alldeles för mycket.

Här kommer ett hett tips. Zooma ut från omvärlden och lägg boken i menyn och spela på det klassiska ”beslutsångest”-kortet… He he… Kan användas vid för-, huvud- och efterrätt. Och dryck!

 

 

 1. Åh vad roligt med en bokklubb på nätet. Jag är med i en bokkklubb som träffas också men vill gärna vara med här också. Jag vill gärna läsa bok nr 2 för den lät så spännande. Längtar efter lite rysliga böcker.

 2. Nummer 1! :) Jag ska läsa den oavsett för den verkar så bra, men extra roligt om vi kan dela åsikter om den sen.

 3. Jag har redan lyssnat på 1, 2 och 4 (vi får nog båda mycket inspo från mellan raderna ;) så jag hoppas på nr 3. Men den verkar sjuuukt läskig! Alla de andra är helt klart värda diskussion (om det blir kvinnan i fönstret måste spoilers vara tillåtna bland kommentarerna!!)

  1. Hej Eva! Spana in mitt svar till Sofie (tre mil långt ungefär) där jag extreeeemt ingående förklarar upplägget. :)
   Hoppas ni hänger på! hurra hurra!

 4. Jag röstar på nr 1. Jag fattar inte riktigt det här med bokklubben, ska man anmäla sig nånstans? Hur länge har man på sig att läs boken?

  1. Hej Sofie! Hurra att du vill vara med!
   Jag tog upp det här med bokklubb på bloggen när jag läste en massa böcker och kände att det vore kul att bolla lite tankar med andra som läste samma bok. Och tänkte att jag kunde tala om vilken bok jag läste just nu och att de som ville läsa samma kunde göra det. Sedan kom jag på att det var roligare om vi gjorde som en liten omröstning.
   Så hittills har det gått till såhär: jag föreslår ett gäng böcker, de som vill vara med lägger sin röst på en bok. Efter några dagar lägger jag upp vilken som vann och så sätter jag ett datum, typ tre veckor senare när vi ska ha läst ut boken.
   DOCK måste man inte läsa ut den till dess för man kan kika in när man vill och dela med sig av sina tankar. För efter de typ tre veckorna skriver jag ett inlägg med mina tankar och i kommentarerna skriver folk sina egna reflektioner.
   Du kan kika under kategorin ”bokklubben” så ser du hur vi gjort tidigare.
   Det är liksom tänkt som en bokklubb utan press och stress. Kika in och tyck till när du vill, typ. Men också en möjlighet att få babbla av sig efter en bok.
   :D

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..