En toffel

Läste det här inlägget på Betans blogg. Ett mycket bra inlägg som fick mig att minnas den oerhörda lättnaden som det var att flytta till Stockholm där ingen visste vem man var eller hade varit. Jag älskar fortfarande känslan av att traska runt på Söder och aldrig stöta på någon jag känner. Mvh asociala jag. (Ibland får jag längt efter det lilla, där alla känner alla osv, vilket är bra eftersom vi nu bor i det lilla fast i det stora).

Hur som helst. En sak fick min puls att öka ännu mer, och det var detta briljant formulerade om att hennes man kallats toffel:

Herregud så sant. Mannen är duktig och det är synd om honom, det måste vara en ilsk kvinna som piskar på!! Och mannen som ”lyder” är en toffel. Låter sig hunsas med. Som att han inte själv skulle kunna ha viljan att vara en del av sin egen familj med allt vad det innebär.

Nu är ju detta långsamt lååååångsamt på väg att förändras. Men förvånande ofta ser jag ändå höjda ögonbryn för kvinnan som gör karriär och mannen som går ner i tid för att kunna vara hemma mer.

Och det här med ”toffel”, fy fasen vilket ruttet uttryck, både mot mannen och mot kvinnan. Nu ser vi till att det utrotas och snart bara betyder typ ”en bekväm sko”.

En annan sak som borde utrotas är uttrycket ”barnvakt” när pappan tar hand om sina egna barn.

 1. Hej Louise och dina läsare!

  Jag tror att många män, särskilt i pappa-åldern, har ett behov av att trycka till oss som är föräldralediga i längre perioder eller kanske väljer att stanna hemma från grabbresan för att de känner hur det egna samvetet gnager dem. De lever ju inte i ett vakuum heller och märker naturligtvis att förväntningarna på män som föräldrar har ändrats över tid och väljer då kanske att klamra fast vid en föråldrad syn på hur en man och pappa ska vara samtidigt som de upplever en stress och press för att de inte, heller, får ihop det.

  Sedan ska ju sägas att de allra flesta är väldigt positiva till mitt val att stanna hemma med barnen ett tag. Samma dubbla bestraffning för kvinnor blir dubbel belöning för män: ”Oj! Ska du redan börja jobba?”/”Vad skönt att få komma ur bubblan ett tag!” eller ”Visst börjar det vara dags för förskola snart?”/”Vad duktig du är som är hemma med barnen! Duktig!” Osv osv.

 2. Malin skriver:

  Uhhh jag har fått kommentarer om det när jag förväntar mig att min man också byter blöja på barnet när vi är på kalas, ”ska inte stackarn få äta upp?” låter det. Så hintar de att jag kör med honom. För att jag inte automatiskt gör allt.

  Eller när män INTE tar ut föräldraledighet så är det för att mamman ”inte låter honom”. Stackars stackars män som sitter på både makt och pengar men ändå inte vågar kräva sin rätt som förälder pga kvinnan. Märkligt ändå att patriarkatet fortfarande existerar om de är så snabba på att vika ner sig.

 3. Min man har varit ledig i 5 månader med vårt andra barn. Jag är ”snäll som låter honom ta en del av föräldraledigheten”. På riktigt, en i byn sa så. Ja, det är ju inte hans rättighet eller så.. 😳😱

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..