I annonssamarbete med BONNIERS BOKKLUBB

Bokklubben bok nummer 3 samt tävling och life hack

Så nu är det dags för mig att dela med mig av tankarna jag haft kring bokklubbens tredje bok: Nej och åter nej.
Denna gång var det ju i samarbete med Årets bok (så roligt samarbete!!) och vi hade en massa bra böcker att välja mellan. Jag blev glad när ni röstade på Nina Lykkes bok för den var jag SÅ sugen på! Här kommer mina tankar. Ser fram emot era!

I början kände jag mig lite avigt inställd. Jag har precis läst Lena Ackebos böcker (som jag gillade mycket) om Mona och Barbro som också är två kvinnor i livet där de undrar vad allting egentligen var bra för. Typ. Och så börjar ju denna bok. Med Ingrid som verkligen verkar vara deprimerad. Jag fick ångest över ålder, curlande och rutiner. Jag som älskar rutiner. Fick panik över uppfostran och relation. Ja helt enkelt, en FÖR-femtioårskris. Typ.

Men sedan började det vävas in tillbakablickar från Ingrids liv och sedan fick vi ju följa även Hanne och Jan. Jag som är motståndare till att läsa baksida trodde att man bara skulle följa Ingrid. Jag tyckte detta med tre personers liv som vävs ihop var spännande upplägg! Gillar mycket grejen att få se en situation utifrån flera perspektiv. Man får ju lite olika bild av det hela då.

Dessa tre personer då… Jag vet inte om jag gillar någon av dem? Nu lite varning om man inte läst boken för jag ska skriva lite om slutet.

… paus för den som inte vill läsa …

… nu slutar jag pausa …

Jo. Jag tycker att man fick den där göttiga känslan i slutet, för Ingrids skull. Som man såklart skulle få. Att hon tog sig bort från allt och bara levde. Äntligen! Så där kände jag väl på sätt och vis att jag började tycka om henne lite. Eller är det mest lättnaden jag tycker om? Jag vet inte! Ni får fylla på här! Jag vet att jag kände att hon äntligen gjorde något för sin egen skull. Och hon var VÄRD det. Synd att hon inte kunde känna att det var fint allt hon hade gjort. Att det inte var hennes fel om folk inte uppskattade det. Att hennes söner var odrägliga tycker jag kan ligga på dem inte på henne.

Och Jan. Som jag tyckte bra om först eftersom han faktiskt var reko. Och så bara blev han en klyscha. Vilket känns rätt typiskt och inte alls överdrivet. Liksom passiv man som ser sig själv som reko och bara ”råkar” dras in i något. Kunde ju inte hjälpa det?! Suck!! Tappade all respekt för honom när han öppet ville käka kakan och ha kvar den. ”Så bra lösning för MIG.”

Jag tycker om att man inte målade upp någon som direkt ond eller god. Det kändes lite som att livet hände och de stod där mitt i när allt skedde. Nu spånar jag bara utan att tänka efter före, men var inte alla ganska passiva?

Jag lyssnade på boken och tyckte inläsningen var bra. Har börjat lyssna på 1,25 i hastighet då jag blir lite rastlös av vanliga tempot och det funkade bra även på denna bok.

Nu viktigast: VAD TYCKTE NI??

Av alla de Årets bok-böcker vi röstade mellan inför denna bokklubb så har jag läst Kvinnan i fönstret och Stanna hos mig och ska jag ha en favorit av dessa, samt Nej och åter nej,  tre böcker så blir det Stanna hos mig. Den får min röst i Årets bok. Vilka har du läst och vilken får din röst?

Jag tycker Nej och åter nej är väldigt underhållande och känns aktuell på många sätt. Jag hade inte tråkigt en enda gång när jag lyssnade. En del saker kommer jag att minnas länge. Men om jag jämför med en bok som Stanna hos mig så lämnar den sistnämnda en känsla i mig som inte går över. Istället för att minnas situationer ur boken så minns jag känslan den gav. Kanske är det vad som skiljer en bra bok från en jättebra bok för mig? Den känsla som blir kvar?

VEM VANN TÄVLINGEN HÄR PÅ BLOGGEN DÅ?

Vem av er lyckostar får bokpaketet med alla böcker i Årets bok då? Vinnaren blir Lina som skrev:

Jag har röstat på ”Stanna hos mig” av Ayòbámi Adébayò. Såklart. Den handlar om det fina och det fula, ibland det lätta men framför allt det svåra. En bok som lyckas krossa ens hjärta flera gånger om, fast på ett viktigt och bra sätt.

Vill ni veta vilka böcker som lyllo-Lina vinner? Spana in här och fortsätt såklart att rösta på DIN favoritbok!

Till alla er som röstade men inte vann så kan jag här ge er ett tröstpris:

MITT BÄSTA LIFE HACK DENNA SOMMAR!

When life gives you lekparker, plugga in ljudboken.

 

 1. Ebba skriver:

  Ljudboknybörjarehär och är glad att du fick igång mig. Stor igenkänning med ingrid (sorgligt ja ) så pass att j tröttnade halvvägs in i boken och spolade tillbak för att lyssna på hennes berättelse igen hehehe.. men jag kmr inte lyssna färdigt tyvärr… väntr på nästa boktips;) tack för återgåtilljobbet tipsen så länge ;)♡

 2. Nina skriver:

  Jag går mot strömmen och säger nej (och åter nej) om denna bok. Jag vet inte om det var inläsningen eller det oändligt långa negativa första kapitlet som gjorde att jag kände sån motvilja till Ingrid från första stund. Inte ens i slutet när hon verkade trivas bättre med tillvaron tyckte jag om henne. Det var som att hennes, genom historien, avsaknad på riktning slog an nåt hos mig och jag hade svårt att släppa känslan av ”skärp er allihop!” Även om jag intellektuellt tolkar de tillspetsade karaktärerna som satir så kände jag bara irritation gentemot samtliga. Känner mig en smula oempatisk som inte kunde gräva fram sympati för någon av dem, dragen är ju förstås djupt mänskliga. Kanske ett tecken på att jag bör läsa mer skönlitteratur 😛 Tyckte annars om hur boken var skriven och på sättet karaktärerna växte fram (men inte deras egenskaper)Herregud vad gnällig jag känner mig!

  Gillar för övrigt bokklubbsupplägget.

  1. Nej men jättekul att höra olika tankar! Jag kan verkligen förstå att du inte tyckte om karaktärerna, de är ju inte särskilt sympatiska någon av dem! Jag är dessutom ofta sådan att när jag avslutar en bok eller film eller vad som så uppstår nån typ av nöjd känsla och jag har svårt att tänka negativt om det jag läst/hört/sett. (Förutom vid helt uppenbara tillfällen). Så det var kul med en annan synpunkt! Inte alls gnällig!
   Och hurra vad kul att du gillar bokklubbsupplägg!
   Undra vad vi ska läsa nästa gång?!

 3. Hanna skriver:

  Motståndare till att läsa baksidan? Berätta mer! Jag läser alltid slutet i en bok först, avkyr att läsa en bok och inte veta hur ddt ska gå :)

 4. Karin skriver:

  Jag håller med dig om allt du har skrivit om Nej och åter nej! Jag blev så himla arg på Jan när han inte ville välja och dessutom uppförde sig mot Ingrid som att det vore helt normalt att han bodde med sin älskarinna med ”inte hade lämnat henne”. Sen tycker han lite synd om sig själv i slutet, väldigt ocharmigt.

  Jag tyckte att boken gav en tankeställare kring det att leva sitt liv som man själv vill. Ingen av huvudpersonerna gör ju egentligen det och det får väldiga konsekvenser för dem. Sen kan jag tycka att det är lite klyschigt att Ingrid drar iväg till södra Europa och dricker vin (även om hon gillade Strömstad :-)) för det är en sån sak man ofta drar till med när man pratar om livsdrömmar.

  Det här är den enda bok jag lyckats läsa/lyssna på under sommaren och det är tack vare att jag visste att du skulle skriva om den. Jag gillar verkligen upplägget, en bokklubb helt på min ambitionsnivå. Tack!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..