Sockerfritt??!

Märta gillar smoothies, Maja gillar det inte. Det är synd eftersom jag tycker det är ett bra sätt att få i barnen frukt.

Förra veckan lyckades jag dock få ihop en smoothie som de tyckte om båda två. Ibland har jag i lite socker eller en massa vaniljyoghurt men denna gång hade jag inte ens det och ÄNDÅ gick det! Jag var SÅ nöjd.

Av någon anledning tänkte jag att detta var information jag skulle dela med mig av.

– Så kul att ni tyckte om den! Vet ni vad, det är INGET socker i den!

Maja stelnar till, handen med glaset som är på väg mot munnen stannar och vänder sedan tillbaka till bordet. Sedan börjar Maja flacka med blicken och söka runt i köket.

– Vad är det Maja?

– Vaj äj sockejskålen?!

Alltså WHY skulle jag ens säga nåt?! Jo jag ville väl att de skulle få veta att de kunde gilla nåt som inte innehöll socker. Men man kan säga att det inte blev det resultat jag tänkt. Inte en enda klunk efter min info.

Fick mig att tänka på det briljanta avsnittet i boken Ninas sommarlov när de är med fritids på Skansen och inte får sockervadd men en av dem kommer på att det inte gör något eftersom sockervadd bara innehåller 2 sockerbitar medan hennes risifrutti innehåller 14 (eller vad det nu var). Så jäkla roligt och mitt i prick! Jag blir så impad av författaren Emi Guner som fått till sådana detaljer så perfekt.

Icke kopplad illus men ändå bekant sockertema:

Nu ska vi sova sist natten i Visby, sedan hem och smygstarta vardag!

 1. Emelie skriver:

  Lite undringar som KAN låta dömmande, men som verkligen inte är menad som så! Obs obs!
  Varför är det viktigt att berätta att det inte är något socker i? Ska de känna sig duktiga? Är man duktig om man undviker socker? Är man det motsatta om man föredrar en söt smoothie med lite vaniljyoghurt i? Förstår du mitt resonemang?

  1. Ja men gud såklart helt lugnt med undrandet! Jag vill ju liksom inte ens att barnen SKA tänka på innehåll i mat överlag, så det var ju märkligt att jag ens skulle säga nåt. Men insåg efteråt när jag analyserade mig själv att jag ville att de skulle veta att de KAN tycka om saker utan socker. Inte alls nåt med duktighet att göra, mer menat som info. Kolla, ni MÅSTE inte ha socker i allt.
   Men ja, det slog ju fel. Och jag kände faktiskt direkt att jag inte ville ha sagt det eftersom jag inte vill problematisera något kring mat över huvud taget.

  1. Agnes skriver:

   Ehm fast nu är de massor av socker i även om du inte tillsatt. Frukt är inte jätte nyttigt på grund av allt socker som är i. Ja men de är ju fruktsocker tänker du inte alls samma sak som de där vita sockret.. Ja men fortfarande så blir de glukos i kroppen alltså samma ämne som de vita sockret som alltså leder till diabetes o 74 andra av de vanligaste sjukdomar som socker faktiskt ger bla cancer osv. En banan har ca 9-14g socker i sig.. Ett normalt sokker intag är på ett dygn Max 70g socker enligt who beroende på aktivitetsnivå. Så en enkel liten smoothie kan utan problem ha minst hälften av innehållet för en hel dag. Lägg sedan till den där juicen, brödet Pålägg ett flingor mm så är de ofta så att en normal vuxen som ändå tänker på va den äter får i sig hela dygnsransonen på första målet mat.

   Visst nu finns de faktiskt vitaminer och mineraler i frukt absolut det gör de men tänk då på att äter man ca 5 frukter per dag så riskerar man att drabbas av diabetes.

   Så va aktsam när de komemr till frutt som faktiskt är naturens godis. Här får barnen de som godis inte som daglig föda likaså sockerfritt i allt annat de äter

   Ville bara informera inte kritisera så ta de absolut inte fel 💖 testa göra smoothie på grönsaker i stället de får mina o bär 💖💖💖💖

 2. Ett tips som jag inte vet om det är ”nyttigt” är att använda Stevia droppar i Smoothies. Mina dricker glatt smoothies gjord på enkla smaker jordgubbar, banan, mango…men ibland kan det bli lite surt eller för osockrigt med tex blåbär och gröna smoothies och då funkar stevia bra. Mina är sådana grönsaksvägrare så jag skulle lätt hälla i hela sockerskålen mot att de drog en grön smoothie så då känns Stevia som en rimlig åtgärd.

  1. Å det måste jag kolla upp, kul med tips!
   Förresten, jag ligger såååå efter med kommentarer! Visst kommenterade du ang ditt barn och att man kan rita som yrke (hinner ej utveckla pga barn som ropar på mig). Mejla mig om du vill: info @ louisewinblad . Se
   (Fast utan alla mellanslag)
   ❤️

 3. Linda skriver:

  Jag brukar alltid släppa bomben om att det var sockerfritt efter att dom druckit/ätit upp, då är det liksom försent för dom att hämta sockerskålen 👍😁

  1. Så mycket smartare än jag!!! 😭🙌🏻

 4. Ida skriver:

  Åh, har ni varit i Visby under Medeltidsveckan. Nu blir jag officiellt avis.

  1. Ja det har varit superhärligt! Mer strand än medeltid men alldeles lagom av båda! (Ja nu rubbade jag ju in detta ännu mer … sorry… tänk så värdo jag skulle va som ”livsstilsbloggare”)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..