Valångesten!

Ni kanske tror att jag glömt eller struntat i alla fantastiska frågor/förslag på inlägg ni gav mig i somras. Det har jag … INTE! Jag har lagt in alla i ett worddokument och planerar att svara på dem allihop! Bara lite körigt med deadline runt hörnet. Men sedan!

Ska dock tjuvstarta lite idag. För jag fick en fråga om valet. En fråga med ett bra förslag, att kolla läget hos mina läsare. HUR bra idé? TACK Thalia! Ni kanske har hört att det är val om typ en kvart. Jag har haft svår valångest och hanterar den på bästa sätt: huvud i sand.

Men senaste veckan lyfte jag upp huvudet och gjorde en massa valkompasser. Jag blir Miljöpartist. Men kände mig inte övertygad. Men jag måste ju ta in mer info, skrek jag åt mig själv. Och började lyssna på partiledarutfrågningarna på P1. Väldigt bra tycker jag! Journalister som ifrågasätter men inte hetsar eller avbryter. Känns faktiskt lite ovanligt nu för tiden? (Anar vi en ”det var bättre förr”-ton i mig här?! Hur gammal ÄR jag?!!)

Hur som helst. Jag tänkte att lite frågor till er hade varit kul!

Jag hoppas att ni, med tanke på att ni kan vara helt anonyma kanske kan dela med er lite om era tankar kring valet och vad ni ska rösta på?

Min tanke är att vi kanske inte diskuterar så mycket, alltså inte svarar på varandras, utan låter alla säga sitt? Om någon tex svarar att hen röstar som hen gör för det har familjen alltid gjort eller för att man tycker partiet har den finaste loggan, så behöver man inte ge sig in i diskussion? Vad tror ni om det? Vill man ha mer diskussion kan vi kanske göra ett sådant inlägg senare? (Hör ni nu att vi driver denna blogg tillsammmans? – ”vi”)

Här kommer min utfrågning:

1. Vad ska du rösta på?

2. Varför? Varför är de bäst?

3. När bestämde du dig?

4. Om man vill veta mer om valet, vad är ditt bästa tips? Nån podd, tvprogram, tidning? Osv.

För att hitta en passande bild till detta inlägg tog jag ett ÄNNU viktigare val, nämligen det på min önskelista om vilken av de svinsnygga Acnetröjorna jag skulle önska mig. Där hade jag i vanlig ordning så mycket beslutsångest att jag inte bestämde mig. Således fick presentköparen göra valet åt mig.

Kan inte rekommendera samma strategi i riksdagsvalet dock. …eller?!

Den här blev det:

 1. Värt att ta upp valet – tack! För lite samtal om det stora som små samtal upplever jag

  Jag röstar på Liberalerna. För att jag upplever dem som ett parti som tar ett helhetsansvar för alla delar i samhället, och för att de på allvar står upp för alla individer, som behöver det. Om det så är barn som ska få en ärlig chans att bo med sina föräldrar om de behöver assistans, alla barn som går i skolan, barn som inte ska kunna erkännas gifta med vuxna. Kvinnor som själva får välja att göra abort, mindre grupper. Ett mkt mänskligt parti.

  Jag tror att jag alltid har röstat på Liberalerna men är mer övertygad i denna valrörelse. Det finns så många splittringar i samhället och Liberalerna markerar så tydligt mot dem och alla former av rasism som finns. Och driver EU-linjen för jag tror också att enda sättet att hjälpa miljön och förbättra andra områden är samarbeten. Jag tycker twitter är så bra, där kan man följa de partier (om man vill politiska personer) man är intresserad av och få länkar till olika källor, artiklar, debatter, partiernas information. Lycka till Sverige i valet kom igen framtidstro!

 2. 1. Jag ska rösta på Centerpartiet i alla tre valen: kommun, landsting och riksdag.

  2. Jag gillar att Centerpartiet är liberalt och har fokus på många frågor som är viktiga för mig: Landsbygd, miljö, medmänsklighet, jämställdhet, företagande.

  3. Jag har känt mig säker på Centerpartiet ända sedan förra valet. Jag är nöjd med hur de agerat under mandatperioden. Jag gillar Annie Lööf!

  4. Hör av dig till någon eller några kandidater eller partier med dina frågor. Jag har haft kontakt med flera under mandatperioden och ställt frågor när det är något jag undrar över. De svarar oftast snabbt och förklarar bra!

 3. Jag ska rösta på Feministiskt initiativ. Jag är uppvuxen inom Jehovas vittnen där man inte får engagera sig politiskt eller rösta. När jag gick ur församlingen som vuxen läste jag igenom alla partiers partiprogram och jag insåg att jag låg helt klart närmast Feministiskt initiativ ideologiskt. Jag bestämde mig då. Det är så många som har fattat beslut åt mig i mitt liv, men det här beslutet är mitt: jag ska rösta med hjärtat, på en politik jag verkligen tror på.

  En färsk Sifo-undersökning visar att 53% – över hälften av alla kvinnor – vill ha Fi i riksdagen. Motsvarande siffra bland männen är 35% – över en tredjedel. Om bara en bråkdel av dem som tror på Feministiskt Initiativs politik och ideologi vågar rösta på Fi i riksdagsvalet är det inga problem – då kan Fi driva sin politik för jämställdhet och antirasism.

  Om Feministiskt initiativ skulle få minst 4% av rösterna skulle det ge 14 mandat till feminism och antirasism i riksdagen, 14 platser som idag går till tex Sverigedemokraterna.

  Om de procenten av rösterna skulle gå till ett parti som redan sitter i riksdagen, tex Vänsterpartiet eller miljöpartiet, skulle det bara göra att de får 2 till mandat (2 nya politiker) och inga stolar skulle tas ifrån Sverigedemokraterna. Det är vad som händer när ett nytt parti kommer in i riksdagen, det blir en stor stor skillnad.

  För er som är intresserade av att ge Sverigedemokraterna så lite makt som möjligt efter valet är det här extra viktigt. En röst är alltså 4x så effektiv om den läggs på F! än om den läggs på tex Vänsterpartiet när det handlar om att få in antirasister i maktens rum, även fast båda jobbar antirasistiskt.

  För min del är det helt självklart: När jag röstar på Feministiskt Initiativ röstar jag med både hjärnan och hjärtat.

 4. Jag ska rösta vänster. För att de står upp för flyktingarna (det är som att större delen av det politiska etablissemanget har glömt att folk fortfarande flyr bara för att vi stängt gränserna för dem – men solidaritet för mig handlar också om solidaritet med människor från andra länder), för att de värnar om de som har det sämst ställt genom att satsa mycket på välfärden och är beredda att höja skatterna för det, och för att de har en grön politik. I naturskyddsföreningens granskning över de senaste fyra åren ligger v bäst till och när det gäller vad partierna lovar inför kommande mandatperiod ligger de lika bra som mp. Ytterligare en fråga är att de vill införa sex timmars arbetsdag – hur mycket bättre skulle vi inte må om vi fick jobba mindre för samma ersättning.

  Jag bestämde mig hösten 2015 när mp var med och stramade åt migrationspolitiken. Det är nämligen på mp jag har lagt min röst tidigare.

 5. Jag kommer rösta på Miljöpartiet. I grunden vill jag nog att Socialdemokraterna ska styra Sverige, deras ideologi och ”medelväg” mellan marknadsekonomins fördelar och socialismens rättvisetänk ligger i linje med min syn på hur samhället fungerar bäst. Och jag röstar hellre ideologiskt på ett parti som har samma grundsyn än baserat på de enskilda frågor som är uppe för dagen.

  Men, med det sagt, S har gjort mig besviken på sistone, i allmänhet men i synnerhet med sitt velande kring integrationsfrågan. Därför röstar jag på ett stödparti som lyfter frågor som jag tycker hamnat för långt ner på S priolista. Senast F! men nu är jag lite för rädd för att den rösten försvinner i intet igen så därför MP. Plus detta: KLIMATET!

  1. Alltså det här är EXAKT vad jag tänkte skriva. Inkl att jag lade min röst på F! förra gången och att det kändes lite som att slänga min röst i sjön när de inte fick några mandat.

   Står mellan MP och F! men lutar åt MP.

 6. Jag kommer rösta på Vänstern. Deras politik är feministisk i allt, det är också, enl mig, det mest medmänskliga partiet. De har bra miljöpolitik. De verkar också för 6h arbdag. Något jag tror kommer leda till bättre folkhälsa, mindre sjukskrivningar och fler jobb. För mig är deras politik intersektionell och det tycker jag är viktigt.

  Jag har pendlat mellan V och FI sedan jag fick börja rösta 2002.

 7. Jag ska rösta på Miljöpartiet. Helt enkelt för att inget annat spelar någon roll, ifall världen går under.
  Ska dock läsa in mig lite mer hos naturskyddsföreningen för att se vilka som faktiskt är bäst för miljön och så ska jag personrösta!
  Väljarskolan på instagram är också matnyttigt!

 8. Jag röstar på socialdemokraterna. Jag gillar att de är emot vinster i välfärden och vill förbjuda religösa friskolor.
  Jag tycker att de har en nykter syn på ekonomin. Gillar att jobbskatteavdraget minskat för de med högst inkomst under den här mandatperioden.

  Gillar att de vill införa 5 dagar extra föräldraledighet upp till barnet fyller 16 år för ledighet ihop på lov.

  De har en bra syn på jämställdhet, inte så radikalt som FI men bra ändå. Jag tror inte på det allt för liberala med hårda straff. Jag tror på bra omsorg redan från barnen är små, dvs förskolan. Jag jobbar i röd kommun och ser hur de har satsat massor på kvinnors löner och äldreomsorgen exempelvis.

  Jag är uppvuxen i en blå familj, men när jag träffade min man ”kom jag ut” som vänster☺️

 9. Jag har förtidsröstat på socialdemokraterna då deras ideologi stämmer bäst överens med hur jag vill att Sverige ska vara. Största anledningen till att jag valde dem är deras syn på sjukvård, barn- och äldreomsorg. Jag velade länge och har nog gjort alla valkompasser innan jag bestämde mig. Förutom socialdemokraterna hade jag kunnat lägga min röst på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet.
  Jag har som ambition inför varje val att sätta mig in ordentligt men livet kommer alltid mellan så för min del är bla valkompasser och partiledardebatter guld värt.

 10. Jag kommer att rösta vänster, har gjort det sedan jag fyllde 18. För mig känns det logiskt att gemensamt jobba för ett bättre samhälle där alla får ha det bra utifrån sina egna förutsättningar. Vi i Sverige har det så himla bra överlag och jag har det definitivt väldigt bra, bra jobb, bra lön och bra bostad, varför ska jag inte dela med mig av det genom att betala skatt? Det socialistiska samhället är för mig nyckeln till individers frihet, min son går på förskolan för 1500 pix i månaden, vilket medför att vi kan arbeta fritt. Jag har läst gratis på universitetet i flera år med CSN lån med minimal ränta. Min graviditet kostade mig totalt 400 spänn, jag har 5 veckors betald semester, jag kan vabba och få ersättning och jag har precis varit hemma i 9 månader med mitt yngsta barn och fått pengar av staten, alltså, så himla underbart! Visst finns det de som kommer att utnyttja systemet men det gör det alltid, det får en leva med. Jag tycker inte att de som har mycket ska få ännu mer genom sänkta skatter utan har man mycket så får man bidra mer, det är helt logiskt för mig. Det är lätt att tänka att jag har jobbat hårt och vill ha mer av det jag tjänat men lågavlönade jobbar också hårt och de om någon behöver mer, det kokar liksom ner till humana värden, att hjälpa varandra och ha ett samhälle som fångar upp i stället för släpper igenom. Såsom Leif Östling, skattesmitaren sa, ”vad får jag egentligen för pengarna?” Jag svarar, gemene man får möjligheter och ett solidariskt, jämlikt samhälle. Jag tänker rösta med både hjärta och hjärna, det kanske låter klyschigt men jag tror verkligen på ideologin i politiken annars blir det lätt floskler, valfläsk och populistiska idéer.

  Jag brukar lyssna på Studio 1, P1 morgon, Epstein Nordegren, se på tv-nyheterna, läsa dagstidningarna samt göra någon valkompass. Ha det fint!

  1. Håller helt o hållet med ovanstående talare! För mig är solidaritet en förutsättning för mänskligheten.

  2. Jag håller med Emma i allt hon säger. Jag har röstat på Vänsterpartiet sen jag fick rösta första gången när jag var 18. Inget jag har läst eller hört sedan dess har fått mig att tvivla på att det är rätt röst för mig och det samhälle jag vill leva i.
   Tycker inte heller att det är någon direkt ide att lyssna på vad partierna säger nu, med en vecka kvar till valet. Den ideologi som ligger till grund för partiet och det de säger och jobbar för under resten av mandatperioden känns viktigare för mig.

 11. Jag röstar på Vänsterpartiet. Personligen går jag inte så mycket på vilka vallöften partierna har eftersom det mest är floskler och tomma ord. För mig är det viktigare med grundvärderingar och ideologi. I min värld finns inget annat alternativ än att rösta rött. Jag har snubblat över tanken att låta Fi få min röst, och även Miljöpartiet brukar komma ganska högt upp i mina valkompasser, men det är Vänsterpartiet som känns mest ”jag”. För mig är det sån självklarhet att de starkare ska stå upp för de svagare – i alla lägen (svart vs vit, man vs kvinna, rik vs fattig, frisk vs sjuk osv).

 12. Jag velar mellan sossarna o miljöpartiet. Har röstat på dem omväxlande i val tidigare och får dem omväxlande 1:a och 2:a i olika valkompasser.
  Jag tycker miljöfrågan är otroligt viktig och där är miljöpartiet outstanding. De har uppfyllt en stor andel av sina vallöften från förra valet, trots att de varit i minoritet.
  Däremot sympatiserar jag på mer med sossarna på en del andra områden.
  Jag tror mycket på att försöka hålla fast vid sina grundvärderingar och det parti man är mest överens med då, och inte låta sig svepas med för mycket i den mediala rapporteringen och allt som delas i sociala medier. Saker går ju alltid att vinkla och se från olika perspektiv, beroende på vilka glasögon man bär.
  Jag är livrädd för att SD ska få stora framgångar i valet 😢

 13. Vänsterpartiet i Riksdagsvalet, FI i kommun och landsting (Stockholm)

  Vänstern som det ända parti som står för medmänsklighet, jämställdhet och miljö i riksdagen. FI har möjlighet att påverka i Stockholm. SD skämmer mig, men även de borliga.

  Bestämde mig i helgen.

 14. Jag ska rösta blankt, eller på Direktdemokraterna, för jag är trött på att våra sittande politiker är så dåliga på att lyssna på folket och att de är såna hycklare: ni ska tvingas leva såhär, men vi behöver inte för vi har råd att låta bli. Typ: vi ska kvotera föräldraförsäkringen, men det slår inte mot våra barn, för vi har råd med nanny istället för förskola. Eller: människor behöver cykla och åka kollektivt mer för miljöns skull, men vi både flyger och tar taxi vart vi än ska. Dubbelmoral så det skriker om det.

  Min dröm är att en så stor del av svenska folket skulle rösta blankt att valet ogiltigförklaras! Det kanske skulle väcka våra politiker lite och sända en signal om att man faktiskt måste lyssna på dem man vill styra också!

  Såhär går mina tankar om varför jag inte röstar på något av riksdagspartierna:

  Socialdemokraterna går fetbort efter vad de ställt till med i LSS under denna mandatperiod. De har för en lång tid framöver tappat sin trovärdighet för mig som ett parti som står upp för de svaga i samhället.

  Moderaterna går bort, för jag tycker om gemensam välfärd och även om jag tycker det är bra att det finns privata alternativ också, så tycker jag Moderaterna säljer ut alltför mycket och bryr sig för lite om de svaga i samhället.

  Vänstern är för radikala och för mycket emot privat ägande. Dessutom har jag väldigt svårt för att de inte tydligt tar avstånd från den våldsbejakande extremvänstern.

  Sverigedemokraterna är för främlingsfientliga. Jag anser att det finns ett problem, men svaret är inte att stänga ute folk, utan att förbättra integrationen. På riksnivå har de en unken människosyn.

  Miljöpartiet har jag röstat på tidigare, men det har blivit alltför uppenbart på senare år att de inte lever som de lär. Dessutom går deras miljöpolitik alltför mycket ut på att beskatta det de inte tycker om, vilket skapar nya klassklyftor. Jag har börjat ifrågasätta nyttan med deras politik. Den ser snygg ut, men gör inte så mycket för miljön -https://www.svt.se/nyheter/inrikes/klimatministern-har-faktiskt-helt-fel-om-utslappen
  Plus till dem dock för att de vill bevara skyddsvärda miljöområden. Den delen av deras miljöpolitik gillar jag.

  Kristdemokraterna har jag röstat på tidigare, när de hade en mer uttalad familjepolitik och var ett borgerligt parti med lite mjukare, människovänligare värderingar. Nu har de blivit ett ”moderaterna light” och det känns som om de har spelat ut sin roll.

  Liberalerna. För klåfingriga när det gäller skolan trots att de inte ens vet vad de snackar om. Aldrig mer släppa in Jan Björklund i skolan tack!

  Centern. Jag gillar egentligen Annie Lööf och kan inte tillräckligt om deras politik för att säga vad jag inte gillar, men de brukar placera sig långt ner i alla valkompasser jag gör, så jag antar att jag inte är intresserad av att rösta på dem.

  Det blev visst en hel uppsats det här, men så går mina tankar.

 15. 1. Vad ska du rösta på? Vänsterpartiet

  2. Varför? Varför är de bäst? För att jag kan lita på att de står upp för jämlikhet och femisnism, mot rasism och ökade skillnader mellan olika grupper i samhället. De har en bra klimatpolitik. De försöker skydda det välfärdssystem som vi aldrig fick gratis, men som riskerar att monteras ned och säljas ut, bit för bit.

  3. När bestämde du dig? När jag var tonåring.

 16. Jag tänker vänster! Men har inte helt bestämt mig än pga hörde nåt om taktikröstning på soc för att återigen få den rödgröna regeringen.. men ja vet inte.. står inte för prick allt enl vä men heller inte enl några andra. Lite vänster lite niljöpartist. Men jag tror att det hänger ihop. Att vi är ett land som överkonsumerar! En oseriös referens av vad som kan hända om det blir vissa andra som får regera kan ju va att se handmaidstale! Hehehee skämt å sido. Ja har försökt läsa på allas hemsidor. Och lyssnat på debatter men ska följa era tips om instagram och p1! Det känns alltid så övermäktigt! Som att drar jag fel strå så rasar hela världen! Hehe… har jag bestämt mig?

 17. Jag röstar på socialdemokraterna. Jag arbetar inom socialtjänsten och har sett hur välfärden blir allt sämre för samhällets mest utsatta barn. Mitt jobb, som för övrigt inte värderas alls då det pratas om att släppa kravet på socionomutbildning, skulle underlättas om skola, vård och välfärd över lag blev bättre. De röda partierna ligger närmast den bilden av verkligheten jag har enligt mig.

 18. Jag har förtidsröstat på Miljöpartiet. Anledningen är att de har vettiga åsikter i de frågor som är prioriterade för mig nämligen skolan (jag är högstadielärare), miljö (kolla https://m.naturskyddsforeningen.se/val2018) och står i grunden för öppenhet, medmänsklighet och lika rättigheter när det gäller t.ex. migration (https://www.mp.se/politik/migration-och-lika-ratt).

  Jag vet att vissa känner sig besvikna efter den här mandatperioden, men man får tänka att om man vill ha mer av det de står för ska man ju se till att de får fler röster, inte färre, eftersom de den här gången suttit i ett verkligt minoritetsläge där de varit tvungna att släppa vissa saker för att få igenom andra. Jag insåg detta för en månad sedan ungefär och bestämde mig då för att rösta på dem igen.

  Jag tycker att det är mest intressant att läsa valmanifesten för de partier jag är intresserad av, för där kan de inte svamla bort eller debattera fult. Där står vad de vill på riktigt.

 19. Hej!

  Som du vet är jag stolt centerpartist!

  Min snabba förklaring är att vi är det gröna och mer medmänskliga alternativet i alliansen. Vi tror på en stark välfärd där vi värnar om de svaga i samhället och vägen dit är jobben och företagen. Sen värnar centerpartiet förstås om att hela Sverige ska leva och att politiken inte enbart ska handla om Stockholm, Göteborg och Malmö.

  Jag har varit centerpartist sen jag flyttade tillbaka till Sverige 2008 så 10 år!

  Jag tycker det är bra att följa partier som man är intresserad av på sociala medier. Då får man en bra inblick i vad partierna står för. Och läs på valprogrammen! Även på kommunal nivå.

  Slutligen vill jag bara tipsa om att kryssa Emma Blomdahl till landstinget i Stockholms län! Hon brinner för jämställdhetsfrågor med stort fokus på förlossningsvård och psykisk ohälsa. Hon är en frisk fläkt som behövs där. 💚

  😚

 20. Jättebra idé.

  Jag har inte bestämt mig. Jag blir Miljöpartist i valkompasser och det var vad jag röstade på sist också men jag blev besviken på Miljöpartiet senaste mandatperioden.

  Jag funderar på fi också. De känns lite väl niava men å andra sidan kan det behövas lite naivitet för att väga upp all negativitet. Efter att sd kom in I riksdagen blev ju de flesta partier mer ”invandrarkritiska” som det kallas nu för tiden. Om fi kommer in blir kanske alla partier mer feministiska? Sen finns ju risken att de inte kommer in alls och då är det en bortkastad röst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..