I annonssamarbete med ZENDIUM

Mina bästa tandborstningstips

Har ni googlat på tandborstning och barn någon gång? Det ser LITE annorlunda ut än… verkligheten. Tycker jag. De är liksom alltid så glada och allt ser så enkelt ut? Inte en enda brottningsmatch verkar ha ägt rum??

Men jag gillar ju mer utmaningar! Ni vet, svett och tårar, ifrågasättande om man är en lämplig förälder, avgrundsvrål och djupandning och sånt där! Det är ju liksom LITE mer en match om man säger så. Hur svårt är det att ba:
– Gapa!
– Okej mamma.

Nej precis. Man vill ju utsättas för prövningar i livet!!

När det kommer till striden tandborstning så har jag kört hot om tandtroll, svarta tänder och en gång hotade jag också med att de inte skulle få gå och lägga sig om de inte borstade tänderna. Det var inte ett jättebra hot.

Jag har också kört #momoftheyear-taktik. Det vill säga tandborstsång, lekar och roliga tandborstar. Problemet är när ansträngningarna inte ger utdelning, då blir jag väldigt stött. Hur kan man INTE uppskatta min sång?!

Jag har också kört den förbjudna taktiken: VI SKITER I DET! Jag vet, i vissa kretsar är detta lika illa som att ge barnen isglass en vardag. Men ändå har jag gjort det…

Nu för tiden börjar mjölktänder falla av och de där nya som de ska dras med resten av livet tittar fram. Alltså stressen! Evolutionen har ju inte gjort sitt när barn ska få permanenta tänder som de ska ha RESTEN AV LIVET innan de har skills och vett nog att ta hand om dem! Jaha, det ska ligga på mig menar ni? Ja ja. Okej. Jag får väl vara den vuxna här då.

Om jag nu ska behöva bära denna enorma börda så kan vi väl hjälpas åt lite? Ska vi dela med oss av tips för att lyckas putsa gaddarna på de små?

Här är mina bästa:

 1. Leka tandläkare. Det gjorde min mamma med mig, lääänge. Man lägger en handduk över toan, går ut i rummet utanför badrummet och ropar upp fel namn. Flera gånger. Blir upprörd över att patienten inte är där och går in i badrummet igen. Kommer tillbaka och ropar upp rätt namn. Barnet sätter sig i tandläkarstolen och man borstar. Spottkopp bör finnas.
 2. Avledning. Borsta när barnen gör något annat. Åtminstone ett av mina barn blir förtrollad av TV. Då kan man ta på kläder eller pyjamas, man kan borsta hår och man kan … borsta tänder!! Spottkopp bör finnas nära här med eftersom det blir en lätt chock när barnet vaknar ur barnprogramstransen och inser att hen har tandkräm i hela munnen.
 3. Tandborstsången. Ta valfri barnmelodi och sjung en sång under tiden tänderna borstas. Vi snodde helt från en kompis: En och två och tre Märta-tänder, fyra, fem och sex Märta-tänder, sju och åtta och nio Märta-tänder, tio små Märta-tänder. Sedan får barnen välja vem man ska sjunga om. Man kan sjunga om olika djur eller till exempel fisar också.
 4. Roliga tandborstar. Vi har eltandborstar i ena badrummet och lysande tandborstar som blinkar i 2 minuter i andra. Maja börjar bli irriterad på att hennes eltandborste inte är rosa utan röd och blå, men det har ändå funkat riktigt länge. Sedan byter vi mot någon med ett skojigt djur på, en ny fin färg osv. Byta ska man ju ändå och nytt är ju alltid kul! Men eltandborstar vill man ju helst inte behöva byta annat än huvudet på …
 5. Tandkräm. Precis som punkt fyra är det kul med nya tandkrämer. Men viktigast av allt: smaken! Vi gick från strid till jubel när vi fick prova Zendiums barntandkräm. Den som jag skrev om sist, där barnen ville att jag skulle smaka på den varje gång. Den håller fortfarande och det går inte alls lika lätt om vi åkt bort och glömt den hemma. Hett tips alltså!

 

Img 5287

Img 5290

Img 5294

Den med Z!

 1. Vi jagar tandtroll som gör olika saker barnen gillar: ”Titta där! Ett tandtroll som gungar, den måste jag ta”

  Och när minstingen inte vill öppna munnen brukar min man köra ”ska vi borsta örat?” ”neeej!” ”Ska vi borsta magen?” ”Neeeej!” ”Vart ska vi borsta då?” ”Aaaaaaah” säger ungen och gapar. Funkar varje gång.

 2. Här kör vi att jag pratar med de busiga tandtrollen i munnen. Typ: Nu kommer jag och tar er alla tandtroll! – Åh nej, ta oss inte, vi har ju byggt en bro/koja/slott här. -Men jag måste borsta bort er annars blir det hål i *s tänder. -Nej, nej, vi älskar hål och har ju byggt världens finaste lekplats. Osv. Givetvis krävs realistiska röster och en del fantasi, men vansinnigt roligt är det om man är barn. Och tänderna blir skapligt borstade i alla fall.

 3. Mitt livs smartaste drag som förälder lär ha varit när min äldsta (då typ två år) råkar bita sig själv när han äter, varpå jag förskräckt undrar -”Åh nej, var det ett tandtroll som bet dig?”
  Varpå ungen i princip kräver att få gå och borsta tänderna för att bli av med elakingarna.
  😁

  Sedan dess har jag nyttjat den frekvent som skrämselpropaganda för båda barnen 😂
  Not my proudest moment… men det funkar!

  Grundupplägget är dock att locka med sånger, appar mm och bara ta till de elaka tandtrollen om vi helt kör fast.

 4. Vi varierar mellan olika skoj-och-bus-metoder, framför tv:n och ibland kör vi uttråkningsmetoden. Då lägger vi tandborsten åt sidan och så sitter vi stilla och tysta, barnen får inte lämna badrummet och inget roligt händer förrän de låtit oss borsta. De brukar stå ut med det tråkiga i ungefär 30 sekunder :)

 5. Så passande inlägg för mig just nu, yngsta barnet är hopplös.. har provat så mkt och jag blir såååå trött på att det ska måste trilskas och fixas för att få borsta i 2 min! 😩😩 Idag borstar vi vid tvn, hoppas det funkar idag. 50/50.. man är aldrig ”safe”.. när som helst kan han vägra. :)

 6. Åh tack alla för tips! Min snart 3åring (och 1åring) hatar att få tänderna borstade av förälder. Men med den äldste går det bättre i perioder och just nu går det rätt bra om han får borsta själv i 10 sek och sen är det min tur i 10 (långa) sek. Tandtroll..ja who givs a .. enl barnen 🐴

 7. Min fyraåring tycker det är så roligt med order bajs. Det blir väldigt användbart vid tandborstningen. Vi sjunger Baaaaaajjjjjssss. Då syns alla tänder och jag får borsta alla tänder nästan hur länge som helst. Lättast är det att borsta när vi kommer till j 😊
  /Sofia

 8. Appen ”Rocka Munnen” från Folktandvården har revolutionerat våra tandborststunder! Från tjat och bråk till att det blivit roligt för alla. Numera borstas det lätt i två minuter per barn. Bara en sån sak.

   1. Hej! Jag är en av de som varit med och tagit fram konceptet Rocka Munnen. Jag lovar att vi har haft kul hela vägen, från idé till spelutveckling till lansering! Men ännu roligare är det med kommentarer som dessa, där vi läser saker som att det ”revolutionerat våra tandborststunder”. Det var ju såklart dit vi siktade, men kanske inte riktigt trodde skulle ske. Tack!

    Så, sluta snacka strunt, Rocka Munnen runt! mvh/Nisse på Sticky Beat

 9. Tandborstning är inte lätt! Jag har en treåring som Hatar att borsta tänderna. Förut fick vi lov att hålla ner honom på skötbordet medan han gallskrek, detta låter ju väldigt hemskt inser jag nu men det var enda sättet att lyckas. Som tur är har det blivit lite lättare nu men jag känner igen mig i alla tips. Jag sjunger, dansar, leker, gosar… You name it. För en utomstående verkar jag nog fullkomligt psykotisk men det funkar 😆

 10. Är barnet av den rätta rättshaveristiska läggningen kan man också utnyttja den till sin fördel. Jag brukar hävda att det där dags för tå/finger/rumpborstning. Först skrattar barnet men om jag fortsätter kräver han till slut att de tär tänderna som ska borstas. Rätt ska vara rätt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..