Bokklubben, vad ska vi läsa nu?

Hörrni, ska vi välja utifrån genre nu kanske? Vore det kul? För att tvingas välja sådant jag (vi?) aldrig väljer! Eller ska vi bara ösa ur oss nominerade?

Kan inte ni nominera böcker så försöker jag sammanställa en lista som vi röstar ifrån? PLEASE!

Jag börjar och nominerar Sandra Beijers Det handlar om dig. Här kommer text och bild från förlagets sida.

”Jag är femton år, sju månader och tre dagar första gången vi träffas. Jag står i ett vardagsrum hemma hos någon som heter Erik. Du sitter med en ölburk i knät framför ett svart piano. Du är femton år, med konkav bröstkorg och blanka ögon efter den senaste burken du tömt och kastat mellan stolsbenen. Jag känner dig inte men senare, när vi står i kön till badrummet, ringer din mobiltelefon och du svarar på ryska. Fyra timmar senare följer du mig hem.”

Efter ett möte på en fest under en sommarnatt är ingenting längre detsamma. Plötsligt handlar varje fredagsnatt, varenda mörkt dansgolv och varje stulen folköl om honom. Om de tre födelsemärkena över hans kind, om ryska meningar på en parkbänk och om exploderande sms som aldrig besvaras. Om han bara kunde titta lite till, höra av sig lite oftare, komma lite närmare. Om han bara kunde se, om så bara för ett enda ögonblick, att allt handlar om honom.

Det handlar om dig är historien om den första, stora kärleken. Den utspelar sig i Stockholms innerstad under några febriga höstmånader och man kastas mellan hopp och förtvivlan, lycka och sorg, upphetsning och apati. Sandra Beijer berättar sin historia på ett poetiskt men ändå enkelt och självklart sätt och alla som någon gång har varit kära kan känna igen sig – det spelar ingen roll om man är 15 eller 45.

 1. Linnéa skriver:

  Att föda ett barn

 2. Sofia skriver:

  Ja, Sandra Beijer!!
  Men då måste jag också nominera Stanna av Flora Wiström, samma genre men en lite bredare ingång.

 3. Här kommer mina förslag (och hoooooppas att någon vill läsa dem för jag måste få PRATA om dem med nån).
  1. Moderskap – Sheila Heti.
  ”‘Moderskap’ bjuder på vassa analyser av den egna ovissheten, samhällets hyllning av moderskapet, och dess syn på kvinnor som väljer bort barn … Sheila Hetis roman är ett angeläget tillskott i den feministiska litteraturen: den ställer viktiga frågor om vår kulturs syn på kvinnoroll, moderskap och arbete.” (Yukiko Duke, Svenska Dagbladet)
  2. Pappaklausulen – Jonas Hassen Khemiri.
  ”Man brukar hylla ”igenkänningsfaktorn” i samtida romaner, och menar främst tidsmarkörer. Hassen Khemiris nya roman får högsta poäng för beskrivningarna av det urbana livet för ett professionellt par med en ettåring och en fyraåring som delar vardagens totalitära välde. För varje liknande par kan jag rekommendera högläsning av somliga stycken – efter det att barnen somnat förstås.” (Jonas Thente, DN)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..