9 ljudböcker jag rekommenderar

Innan vi landar i vilken som blir bokklubbens femte bok så tänkte jag berätta om 10 böcker jag lyssnat på.

Spana också in Peppes superba inlägg med tips om ljudböcker. Jag är SÅ glad att jag hittat Peppes och Karins podd Mellan raderna eftersom de verkar ha en smak så lik min när det kommer till böcker. På det sättet är det ju bara att gå till deras Insta eller lyssna på podden och plocka ett boktips när jag har beslutsångest. Vilket jag alltid har.

Här kommer 9 tips från mig:

1. Alla borde vara feminister – Chimamanda Ngozi Adichie
En ljudbok på 41 minuter med så mycket klokhet och inspiration. Bygger på en föreläsning som författaren hade som togs emot så pass väl att det fick bli en bok. Om det självklara i att alla faktiskt borde vara feminister. Enkelt och tydligt. Och bra inläst av Katarina Wennstam. På slutet berättar man att boken ingår (ingick) i ett projekt där alla högstadieelever skulle läsa den som ett bra underlag till diskussioner om jämställdhet. Bästa jag hört, hoppas den fortfarande används flitigt!

2. Farmor dör – Malin Wollin
Jag älskade Malins förra bok – Till min dotter. Den här kändes lik i stilen, liksom lite hoppig och väldigt underfundig. Jag hade lite svårare att hänga med i början, det är ju så med ljudböcker och ett berättande som kanske inte är helt uppenbart direkt. Men sedan landade allt och jag bara flöt med. Jag älskar hur Malin beskriver kvinnor (mamman) som så plikttrogna och ibland med den där känslan av fångenskap i en utstakad väg som den sk kvinnofällan ska vara, men ändå så full med respekt och beundran. Hon klarar den balansen så bra! Det blir aldrig skuldbeläggande och jag tycker om det. Kvinnan i kvinnofällan är inte som en deppig fånge utan en stark kämpe som både anpassar sig och armbågar sig. Det är så nyanserat och fint! Hur någon kan vara så inpressad i hur det ska vara och på det sättet liksom styrd och ändå sitta på makt och framförallt en beundransvärd värme. Det plikttrogna är inte alltid dåligt och tråkigt. Det är också fint och kärleksfullt.

Citat som fastnade i mig: ”det blir enklare att stå ut än att bråka och ställa till”.

Boken handlar om ett tjej vars farmor håller på att dö. Alltid egentligen. En farmor som kanske inte är den charmigaste direkt, snarare tvärtom. Men som man får lära känna genom boken. Och så huvudpersonen som är lite skev och ung och som aldrig kan hålla tyst.

3. Hustrun – Meg Wolitzer
En berättelse som börjar på ett flygplan. Ett par på väg till Helsingfors där mannen ska ta emot ett litteraturpris och frun bestämmer sig att det är nu hon ska lämna honom. Ganska rivig start va?
Sedan får man hänga med bakåt i historien och svära över kvinnors lott och tacka alla de kvinnor som fajtats oss fram till där vi är idag.

En spänning i boken som håller hela vägen tycker jag.

4. Bara du – Ninni Schulman
På tal om spänning… Alltså den här boken. Jag panik-smsade min kompis Helene och tvingade henne att också lyssna så vi kunde prata om boken.
Jag har lyssnat väldigt mycket på böcker med kvinnor som liksom blivit äldre och fått nog. ALLA har varit bra och de får mig att tänka, analysera, fundera och så vidare. Men denna bok var en skön paus från de böckerna, denna bok var 100% spänning och underhållning. Välskriven och mycket bra inläst! Älskar Niklas Engdahls röst. Julia Dufvenius är också superbra!

Boken handlar om en tjej som jobbar inom reklambranschen och vill hitta kärleken och plötsligt dyker han upp! Men hon är inte direkt okomplicerad och han är kanske inte heller alltid så stabil. Mer vill jag inte säga!

5. Kvinnan i fönstret – A J Finn
På tal om spänning. Denna är ju som en Hitchcock-film i bokformat. En kvinna som lider av agorafobi (hon vågar inte gå ut) som spanar på sina grannar och får veta lite FÖR mycket …
SÅ spännande och en bladvändare, fast man slipper vända blad eftersom man har lurar.

6. Låt oss hoppas på det bästa – Carolina Setterwall
Den här lyssnade jag på i våras och bär fortfarande med mig den som att jag lyssnade på den nyss. Jag skrev till Peppe och frågade vad jag skulle lyssna på och hon svarade: Låt oss hoppas på det bästa. Jag tänkte ååå nej, för jag hade lyssnat på podden och visste att det var en sann historia om en kvinna som hittar sin sambo och pappan till deras 9 månader gamla son död i sängen en morgon.

Jag var ytterst tveksam om jag skulle orka läsa den. Men sedan blev jag fast. Första halvan av boken hoppar mellan tiden då de träffades och nutid där en person plötsligt försvunnit och vardagen stannar upp och samtidigt skoningslöst rullar på. Sättet den berättas på är … så himla bra. Jag vet inte hur jag ska beskriva. Det är liksom ett rakt berättade, inga krusiduller och inga utsvävningar. Det behövs inte. Den är naken på något sätt.

Även här tvingade jag Helene att lyssna på samma bok så vi kunde prata om den och hon kände precis som jag först att ”nej det är nog för hemskt för mig” men blev sedan – också precis som jag – helt fast. Vi återkommer till den boken ofta.

Det är något med den här typen av berättande. Och inläsningen är fantastisk. Precis så rakt berättande som språket.

7. Exit väst – Mohsin Hamid
En berättelse om två personer som blir kära och ett krig som smyger sig på och plötsligt bara är där. En viktig påminnelse om hur personer i krigsdrabbade områden faktiskt också levt helt vanliga liv, tills de inte längre kan det. Till slut måste paret fly.
Boken har en twist som gör att den kan fokusera på vad som händer när de behöver fly och när de hamnar på de olika platser som flykten tar dem, utan att den blir 200 timmar lång. Den är inte ens 5 timmar lång men man hinner med ett halvt liv och lite till.

8. Stanna hos mig – Ayò Bámi
Jag vill inte säga nåt så klyschigt som ”att läsa är att resa” men… att läsa är att resa. Att få kliva in i olika länder, olika kulturer. Inse olikheter men framför allt likheter. Jag älskar det.
Den här boken handlar om ett par som lever ett modernt och ganska vanligt liv i Nigeria på 80-talet. Allt flyter på bra, men snart pressas paret eftersom de inte får barn. Stressen och pressen tär på dem. Mannen mer eller mindre tvingas att ta sig en till hustru och Yejide (första hustrun) blir övertalad om diverse sätt att försöka bli gravid.
En sorglig historia full med kärlek men också mycket andra känslor. Man blir arg, irriterad och tycker synd om karaktärerna. En bok som inte lämnar en oberörd, som man bär med sig.

9. Störst av allt – Malin Giolito
En knytnäve rakt i magen. Så är den här boken. Fantastisk inläst, liksom Setterwalls bok, liksom rakt berättad.
Jag är ju, som jag nämnt tidigare, inte så att jag vill veta så mycket om böcker innan jag läser dem. Läser aldrig baksidor till exempel. Och här visste jag inte mycket om vad som skulle komma vilket gjorde det ännu mer till en magsopa.

Man kommer in i berättelsen när Maja 18 år ställs inför rätta. Varför? Långsamt uppdagas berättelsen om de rika ungdomarna på Djursholms gymnasium, kärlek och konflikter, fest och frånvarande föräldrar. Vem bär skulden egentligen?

Man sugs in i boken och kommer inte ut förrän sista sidan är läst.

****

Lyssnar ni på böcker eller föredrar ni att läsa? Jag tycker det är liksom två olika upplevelser. Och jag tycker det är lättare att ta till mig ljudböckerna sedan jag accepterade att jag inte kommer att få dem serverade på samma sätt som om jag läser dem. Det är två olika saker.

Jag tycker också det är en vanesak. Nu vet mitt huvud hur det ska hantera och sedan bevara böckerna. Det var stökigare i början. Nu lyssnar jag på tempo 1,25 vilket påminner mer om mitt eget lästempo och därför gör att jag inte tappar fokus. Bäst lyssnar jag när jag sitter och färglägger illustrationer. Ett jobb som inte kräver så mycket tankeverksamhet, men ändå fokus. Nu kan jag knappt färglägga utan att trycka på PLAY först. Som en startknapp. Men måste pausa om jag ska göra pratbubblor. Det finns gränser för hur multitaskande man kan vara!
Lite kul att jag ibland kan kolla på bilder och veta vilken bok jag lyssnade på när jag färglade just den bilden.

Har ni några ljudbokstips? Berätta!!

Toalettsallskap

När jag gjorde linjebilderna till denna så lyssnade jag på Ninni Schulmans bok. Haha lite kontrast mellan det jag lyssnade på och det jag tecknade … Jag tror jag lyssnade på ”Finna sig” när jag färglade. Inte heller helt överensstämmande hahah.

 1. Josefin skriver:

  Bästa ljudbokstipsen:
  – Hägring 38 av Kjell Westö, uppläst av Stina Ekblad som läste alldeles fantastiskt
  – Kallocain av Karin Boye
  – hela serien om Ruth Galloway av Elly Griffiths om man gillar mysdeckare (själva brotten är helt ok men det fantastiska är relationerna och vad som händer med dem i bok efter bok)
  – Bad drama and other stories av Tessa Hadley som jag också tipsades om genom Mellan raderna, sååå bra!
  Håller med om många på din lista också! 😍 Nu lyssnar jag på Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt och den är också ett tips!

 2. Livet efter dig – jojo moyes
  Se till mig som liten är -dag öhrlund (en hel serie, så fantastiska karaktärer som slukar en totalt!)
  Kepler- Hela den serien är också fantastisk, läste/lyssnade på allihop förra sommaren!

  Kul med dessa inlägg och nu har jag ett gäng nya böcker att lyssna på 😄👏🏻

 3. Mari skriver:

  Jag har lyssnat på ljudböcker när jag ska sova. Det har jag gjort sedan jag var liten. Har egentligen många tips men mest tips på uppläsare. Katarina Ewerlöf är min absoluta favorit för att hon har en så karismatisk berättarröst. Några av Carin Gerhardssons böcker är upplästa av henne. Har du inte stiftat bekantskapskretsen med Katarina Wennstam så ska du plöja hennes böcker på ljudbok.

  1. Jag lyssnade på Lena Ackebos tre böcker om Barbro och Mona som alla är inlästa av Ewerlöf. Jag var så ovan vid sättet att läsa, jag har lyssnat på böcker som liksom utan direkta känslor lästs in och tycker SÅ mycket om det. Här var det ju mycket skådespeleri och i början blev jag lite irriterad. Sedan vande jag mig och började tycka om det. Det underlättade ju extremt mkt i o med att dialogerna blev tydliga för man förstod vem som var vem. Älskar hennes röst! Men typen av inläsning krävde lite tid för min del som sagt.
   Gillar Gerhardssons böcker, ska verkligen se till att lyssna på några av dem (har läst i bokform tiden före barn).
   Och ja jag MÅSTE ta tag i Wennstams böcker! TACK för påminnelse!!

 4. Linnéa skriver:

  Åh tack!!! Har fyra veckors bilpendling till framför mig (3 h/dag) och har hittills hunnit med fem-sex böcker. Håller nu på med Maj-serien och ser fram emot att beta av denna lista därefter😃🌟👌🏽

  1. Å den ska jag också lyssna på!!
   Älskar att lyssna när jag åker någonstans!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..