Kvinnors trovärdighet

Det finns få saker som gör mig så upprörd som när jag tänker på hur man behandlar kvinnor som vågar anmäla sexuella övergrepp. Hur det ska ifrågasättas och ifrågasättas och ifrågasättas.

Var det verkligen så att du inte ville? Du kanske ångrade dig dagen efter? Och HUR skulle mannen kunnat veta att du inte ville? Var du tydlig? Var du jättejättejättejättetydlig? För annars kan man ju inte veta.

Nej det måste ju vara FRUKTANSVÄRT svårt att märka om den man ligger med inte vill. Ett tips: du kan alltid fråga. Men visst, det kan man väl inte begära va?
Ibland verkar det inte ens vara en fråga om huruvida kvinnan  verkligen råkat illa ut – det kan konstateras. Men mannen kanske inte riktigt fattade ändå. Kan man bevisa att han verkligen förstod? Han kanske sov?

Så ser man den här bilden som Katarina Wennstam repostar på Instagram och läser hennes text till.

På samma tema – kvinnors trovärdighet – har jag följt hela grejen med SVT-programmet om abortfrågan i Polen och kvinnors rättigheter där, ett program som Cissi Wallin medverkar i. På grund av hennes medverkan skjuts det hela tiden på programmets publicering. Eftersom Cissi är anmäld för förtal, eftersom det troligtvis kommer att väckas åtal … osv. Och så sitter det man efter man efter man i tv-soffor, i tv-program, i filmer … Anklagade, dömda, under utredning. Men de får medverka. De får synas och de får kommentera och dela med sig av sin EXPERTIS. Men en kvinna i blåsväder, en kvinna som är anmäld… Å nej, det är liksom inte riktigt lika okej! Så ska ju inte en kvinna vara. Nej, det kan bli förvirrande för tittarna. Om de ser en kvinna som är anklagad för förtal och samtidigt gör ett jobb.

Ja men verkligen SÅ förvirrande. HUR ska jag kunna lyssna på information om abort och kvinnors rättigheter i Polen från en person som var startskottet för svenska #metoo ? Nej det är SÅ svårt …
Låt oss bolla med tanken att det sitter några och tycker att det här med att anklaga någon för våldtäkt sådär öppet inte var så bra gjort. Kommer den personen sitta framför TVn och tänka att det är svårt att förstå de polska kvinnornas situation, eftersom Cissi Wallin synts i programmet. Jag känner spontant: nej.

Tänk om Cissi bara kunde fått vara man istället! Så enkelt det hade varit! Då skulle ju programmet kunna sändas. Attans! Det skulle ju vara så mycket lättare att se skillnad på en anmälan om förtal och det kill-Cissi säger. Att skilja på mäns arbete och expertis och deras (eventuella) brott är något man räknar med att folk liksom ska kunna göra. Men nu är det kvinno-Cissi och då blir saker genast komplicerat.

Men visst, nu har vi ju med #metoo sett att en man som anklagas för diverse övergrepp eller annat SKULLE kunna bli ifrågasatt – är denne man trovärdig? Det skulle kunna hända. Eller så kan han bli president i USA.

Trottsam feminism3

Ps: vill man visa Svt att man är kapabel att ha flera tankar i huvudet samtidigt och/eller vill man se programmet som ständigt skjuts på så kan man skriva under namninsamlingen här.

  1. Tack för att du belyser det sjuka synsättet där mäns ära fortfarande 2018 är viktigare än alla människors välmånede och rättvisa. Vi slutar aldrig kämpa för lika behandling för alla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..