Vad vet inte folk om ditt arbete?

Peppe skrev detta grymma blogginlägg där hon frågar sina läsare vad de önskar att folk visste om deras jobb.

Till exempel är en person som kommenterar bibliotekarie och hon önskar att folk förstod att tiden ute bland böckerna i biblioteket är en extremt liten del av yrket. Läs alla kommentarer hörni, man lär sig och man beundrar folk för vad de gör.

Nu ska jag också dela med mig, såklart.

Jag jobbar ju till viss del som bloggare. Men jag brukar alltid säga att jag har en ”illustrationsblogg”, för att synen på sk ”influencers” är så rutten. Det raljeras rätt mycket över dem/oss och jag har själv svårt för just ordet influencer. Men som sagt så har jag ju också svårt att säga ”bloggare” fast jag ju faktiskt ÄR det.
Det tog mig LÅNG tid att säga till min man att jag skulle jobba när jag skulle blogga. Jag sa istället: oj jag måste bara skriva ett blogginlägg lite snabbt. Och gärna i kombination med att jag gjorde något annat, typ höll koll på barnen eller slängde in en tvätt.

Sedan sa jag åt mig själv att det här är mitt jobb. Det är en del av min inkomst. Det är inte en hobby.
Problemet är väl att det började som något helt obetalt och inte alls ett yrke. Och så tillsammans med den allmänna synen på bloggande som yrke. Som när folk skrattade ordentligt åt att man skulle kunna läsa inriktning ”influencer” på ett gymnasium. Det var tydligen superfånigt trots att det är ett jobb. Nu försöker jag i alla fall tvinga mig att säga ”bloggare” utan skam. Eftersom det faktiskt inte är något att skämmas över. 

Vad önskar jag att folk visste om mitt jobb då?

Jag önskar att folk förstod att det krävs rätt mycket jobb att blogga varje dag, att många bloggar på kontrakt och alltså måste leverera ett visst antal inlägg, ofta till en inte så saftig summa. Jag ska exempelvis göra sju inlägg i veckan.

Jag ser också många som kritiserar samarbeten, att det anses finare att göra saker gratis – ”jag har inte fått betalt för detta”. Jag vill poängtera att det är möjligt att få betalt OCH kunna stå för det man säger.

Jag tycker det är superkul att göra samarbeten. Jag får klura på hur jag ska presentera något på ett sätt som blir kul för mina följare, eller hur det ska läggas fram för att ge mina läsare någonting. Hur kan jag göra en rolig illustration kopplat till detta? Hur kan jag skriva så att det blir något värde i texten? Och så vidare.
Samarbeten gör också ofta att ekonomin kanske faktiskt går ihop. Det är ju rätt skönt.

Hur man man då underlätta för mig?

Man kan ha förståelse för att det i perioder blir tätt mellan samarbeten (och då tänka på att det kanske varit ganska tomt på samarbeten en period tidigare).

Och man får gärna ha förståelse för att jag fläker ut mina länkar till höger och vänster för att få trafik till bloggen (lite läsare = väldigt liten inkomst).

Er tur! Vad vill ni att man ska veta om ert jobb och hur kan man underlätta för er?

Louise_58_ALW

Louise Winblad

Här sitter jag och jobber! Foto av bästa Anna Ledin Wirén.

 1. Jag jobbar som ljustekniker på teater och har inga som helst problem med att random folk utanför branschen inte förstår vad det är jag gör. Folk INOM branschen däremot, som inte fattar hur mkt kunskap det krävs inom både nätverksteknik och programmering och ljussättning för att kunna programmera en föreställning någorlunda snabbt och felfritt. Dem finns det tyvärr många av och det kan jag reta ihjäl mig på.

  En vanlig fråga är ”jobbar du bara kvällar och helger då?” nepp, det gör jag inte, de allra flesta repetitioner ligger på dagtid. Det är ungefär 50/50 dag- och kvällspass.

 2. Jag önskar att folk som är anställda visste att egenföretagares timpenning till kund inte går rakt ner i deras ficka utan ska täcka egenavgifter, skatt mm samt att man oftast lägger ner många fler timmar än man kan fakturera för på ett jobb. Vem är t.ex. beredd att betala extra för tiden man lägger ner på att skriva fakturan till kunden?

 3. Jobbar som advokat och 1) nej jag kan inte ge juridiskt råd över en kaffe för att vi råkar vara vänner och det är av flera skäl, t ex så är jag inte försäkrad om jag gör det och går något fel och du stämmer mig så är inte jag (eller du för den delen) i en rolig sits. Dessutom undrar jag hur många andra yrken som man förväntar sig att någon ska komma och arbeta gratis för en. Skulle man be en elektriker komma och dra el i ens hus gratis, t ex. (Jag är för övrigt inte välbetald då jag arbetar inom rättshjälp, så tji på alla som gnäller över välbetalda advokater).
  2) nej jag kan inte alla lagar om allting. Fundera i två sekunder på hur mycket lagstiftning som finns inom hur många olika områden…då sig det sig självt att det är omöjligt för någon att memorera allt det.

  1. Min sambo är snickare och han bli ofta ombedd om råd från vänner som ska köpa hus, bygga om etc. Eller ombedd att hjälpa till med allt möjligt hantverksrelaterat… Men än så länge har de flesta haft vett att förstå att han måste ta betalt då det gäller större arbeten!

  2. Å min man är rörmokare och har många gånger förväntas komma å koppla in diskmaskiner o dyl gratis till vänner på sin fritid.

 4. Du är världsklass och det var det även på detta inlägg och kommentarerna! Wow! Så glad jag blir över dessa engagerade människor med viktiga yrke som gör saker för andra människor.

 5. Jag är också lärare. Jag önskar att folk förstod att skolan idag inte ser ut som den gjorde när du var skolbarn. Den ser inte ens ut som den gjorde när jag började jobba för runt 10 år sedan.
  Jag tycker att det är otroligt givande, spännande och inspirerande att följa ungdomar genom högstadiet och se hur mycket de växer och förändras på bara tre år, och kanske, kanske peta dem lite i någon riktning. Det är också bitvis övermäktigt. Jag vill tacka alla grymma föräldrar som jobbar tillsammans MED mig för sina barns bästa. Respekt!

 6. Jag jobbar som ekonom. Jag får ofta frågan om jag kan slänga ett öga på bokföringen, deklarationer vilken bank som har bäst ränta, vilka fonder som är bra att placera i osv. Jag önskar att folk förstod att det är många lagar och regler kring ekonomi/bokföring/deklaration. Bara för jag är ekonom kan jag inte på en kvart slänga ett öga och råda folk. Jag jobbar heltid och har inte lust att lägga min fritid på att sätta mig in i någons ekonomi. Betala för en expert på området.

 7. Du är min vuxenidol!

  Jag jobbar på en tingsrätt, som domstolshandläggare och önskar att folk förstod att när tingsrätten kallar en person att komma till förhandling (till vardags kallat rättegång) så är det inte för att VI vill att personen i fråga ska komma utan för att åklagaren eller den tilltalade (åtalade) begärt det. Vi sköter bara själva ruljansen och ser till att alla kommer. Och det är vittnesplikt i Sverige så blir du kallad, kom.

 8. Jag jobbar med e-handel och önskar att folk i allmänhet förstod att det finns många andra tjänster än som kundservicemedarbetare på ett e-handelsbolag.

 9. Jag önskar för det första att nån visste vad receptarie ens är för något. Måste ständigt säga: farmaceuter jobbar på apotek och har antingen läst fem år (apotekare) eller tre år (receptarie). Fast inte ens all apotekspersonal vet detta…(!?)

  Jag önskar att folk hade förståelse för hur mycket vi kontrollerar tyst i huvudet när vi ”är långsamma och knappar på datorn”. Och så önskar jag att folk skulle plocka upp sin legitimation INNAN de kommer fram till mig.

  1. Hahahaha oj va ja kände mig träffad på din sista punkt! Mmen jag skäller alltid på mig själv i huvudet när jag plockar fram den försent ändå,😅

   1. Och jag som önskar att det vore känt att farmaceuter faktiskt inte bara jobbar på apotek oavsett om du är receptarie eller apotekare…

  2. Alltså jag är faktiskt lite nyfiken på vad det är som kräver så mycket knappande? Sist jag hämtade ut medicin så stod den som expedierade mig och slog in grejer på datorn i flera minuter. Jag förstår ju att det är kontroller, och att det är viktigt att saker och ting blir rätt, men blir väldigt nyfiken på vad det är som behöver kontrolleras utöver att medicin, dos, personnummer och sånt stämmer?

 10. Jag jobbar som klinikveterinär och önskar att alla förstod att jag inte ställer diagnos eller behandlar ditt djur via sms/messenger (gratis) bara för att du känner min kusin eller bodde granne med mig på 90-talet. Jag arbetar på min arbetstid och då får du snällt komma dit med ditt djur och betala för dig. Behöver du hjälp på kvällar och nätter finns det massor av kompetenta veterinärer i tjänst dygnet runt på olika djursjukhus och veterinärstationer. Själv är jag ledig och behöver vila då.

  Sen kan jag berätta att det visst är sorgligt att avliva djur, oftast är det ju pga sjukdom/ålder så att det känns bra att kunna hjälpa djuret att slippa lidande, men ändå sorgligt då man ser djurägarens sorg.

 11. Kul inlägg!
  Jobbar som läkare och önskar att folk visste att 1, akuten är inte en dygnet-runt-möjlighet att träffa en läkare utan till för allvarlig sjukdom som ej kan vänta till dagtid.
  2, att allmänläkare på vårdcentral är en specialistutbildning som likt alla andra tar fem år efter grundutbildning plus AT att bli.

  Intressant om inluencerutbildning. Måste tänka på det mer känner jag.
  Kram

 12. Jag blev jätteinfluerad av ditt inlägg om qourn-pålägg, så sugen på att få helvegetariska frukostar med nåt som påminner om rökt kalkon!

  Jag jobbar som hälsoskyddsinspektör och jag önskar att folk visste hur brett vårt arbetsområde är och att vi inte bara tar emot klagomål om mögel och buller, även om vi gör det också. Det är vi som tar badvattenprover, mäter buller i trafiken, på klubbar, på biografer, bistår stadsbyggnadskontor med frågor som rör människor hälsa och miljön i hela byggprocessen. Ja och så inspekterar vi skolor, tatuerare, solarier, skönhetsalonger, bassängbad… inventerar avlopp och tar emot anmälningar om nya avlopp och värmepumpar. Med mycket mer!

 13. Så roligt inlägg!
  Jag jobbar som skolpsykolog och önskar folk visste att jag inte har regelbundna samtalskontakter med elever, att jag inte utför behandling och inte gör ADHD-utredningar. precis som ovan nämnda skolsköterska arbetar vi salutogent och i första hand förebyggande och hälsofrämjande 😊 träffar mycket oftare pedagoger än jag träffar elever,

 14. Jag är lärare och önskar att folk visste att vi har 45-timmarsvecka. Det är därför vi kan ha sommarlov. I vilket fall som helst är det världens bästa jobb trots allt man läser i tidningen.

  Tack för en bra blogg!

 15. Jag jobbar med människor inom funktionsstöd / daglig verksamhet. Tycker ofta folk antar att mitt jobb går ut på att sitta på en stol och dricka kaffe och fika och prata skit. Men jag hinner knappt gå på toa. Jag kastar i mig maten om jag ens äter samtidigt som ja ”håller koll” på omsorgstagare. Jag rider med ”dom”, cyklar, gympar, promenerar, handlar och håller i musukstunder. BLA! Jag gör det för att jag tycker det är kul. Inte för att det var det sämsta jobbet jag kunde hitta. Och bara för att jag inte alltid tycker det är tipptopp med allt jobbmässigt så betyder det inte att jag GIVETVIS ska säga upp mig eller läsa på universitet och bli ”nåt bättre”… 🤪

 16. Jag jobbar som socialsekreterare med ekonomiskt bistånd (socialbidrag) och jag önskar att folk visste att det är världens roligaste jobb! Jag träffar ALLA typer av människor, vanliga, ovanliga, udda, sjuka, friska, i missbruk, i sorg, i kris och i vanlig vardag. Att få hjälpa människor att återta makten över sina liv genom att hitta egen försörjning är det roligaste som finns!!

  Tyvärr har nog många (särskilt socionomer inom andra områden) uppfattningen att vi mest surar och betalar ut pengar. Själva pengautbetalningen är verkligen en marginell del av mitt jobb.

 17. Åh vilket bra inlägg, tack!

  Jag jobbar som sjuksköterska inom psykiatrin och det finns mycket jag önskar att folk visste om mitt jobb…t.ex, jag är inte specialist på allt bara för att jag läst grundutbildningen till sjuksköterska! Jag jobbar med främst psykosvård idag. Fråga mig gärna om psykoser och annat psykiatriskt, men bli inte förvånad över att jag inte kan svara på frågor om dina eksem, ditt hjärta eller din mage. Folk verkar inte förstå att man är expert inom det område man arbetar, och kroppen är komplex och därför delas också vården in i specialitéer.

  Önskar också att folk förstod att jag inte är en läkarassistent. Man kan inte ringa till mig och boka en tid hos läkaren. Hur tråkigt det än är att inte kunna komma i kontakt med en läkare på ett enkelt vis så kan jag oftast inte vara behjälplig med det.

 18. Tycker det här med samarbeten är en svår nöt. För som i alla yrke så kan man ju som bloggare vara olika bra på sitt jobb. Att försöka smyga in ett samarbete utan att märka ut det eller föra ett samarbete som känns helt fel tycker jag visar att man kanske inte är så bra på sitt jobb men om man väver in ett samarbete snyggt och tydligt i flödet så är det ju en självklar del för att få in inkomst. Din illusar är ju ett bra exempel och sen brukar äve Sandra Beijer vara grym på det. En random inslängd bild på en DW-klocka däremot.

 19. Jag jobbar som översättare och önskar att folk visste att man normalt endast översätter till sitt modersmål, eftersom det är sällsynt att man har lika goda kunskaper i ett annat språk som i sitt modersmål (självklart undantaget tvåspråkiga personer). Det är dessutom en konst att översätta så att det låter naturligt på målspråket, och därför inte nödvändigtvis något som man klarar av bara för att man ”är duktig på” källspråket.

  Det vore också trevligt om företag insåg att det ofta är smartare och mer kostnadseffektivt att lägga ut en översättning på en översättare, i stället för att sätta en sekreterare eller liknande på det. Men allra bäst vore det om inte företagen kom på det här med att de behöver en översättning i allra sista minuten, så att när översättaren väl får uppdraget så hade det helst behövt vara gjort igår.

 20. Jag jobbar på socialtjänsten med barn och ungdomar och deras familjer. Jag önskar att folk visste hur mycket bra hjälp det finns att få bara man vågar ta emot den! Tyvärr har de flesta en väldigt negativ bild från början pga media etc. Många är rädda och oroliga att vi ska ”ta” deras barn. Men av alla familjer vi jobbar med är det en pytteliten del där barn inte kan bo hemma av olika anledningar, och det är det sista vi vill. Målet är alltid att barn och ungdomar ska kunna ha det bra hemma med sina föräldrar. Och i de situationer där barn av olika anledningar behöver bo någon annanstans, är målet alltid att de ska kunna komma hem igen så snabbt som möjligt om det är möjligt.

 21. Jobbar som skolsköterska och önskar att folk förstod att mitt uppdrag inte är att bedriva vårdcentral på skolan utan att jobba hälsofrämjande på grupp- och individnivå (alltså med frågor som sömn, mat, stress, mobbning, motion, alkohol, narkotika, tobak, sexuell hälsa m.m)

 22. Jag följer dig via Bloglovin, och går därmed inte in på din blogg för att läsa inlägg, läser direkt i bloglovin-appen. Räknas det ändå som trafik för dig? Alltså påverkas dina visningar? Hoppas du förstår hur jag menar :)

   1. Lisa och Annika! Så fint av er! Jag tänkte mkt på detta när jag la min blogg på Bloglovin eller vad man säger. Men jag tänker att den typen av tjänster inte skulle funka om besöken där inte räknades? Så min slutsats är att besöken räknas in. Dock ej kontrollerat detta 😬

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..