Ingen har din rygg

Ända sedan jag hörde Trump säga att det är en tuff tid för män just nu och sedan hörde hans raljerande över Christine Blasey Fords vittnande om sexuella övergrepp har jag gått runt med en känsla av andnöd. Det är som att andetagen inte går ända ner.

Jag känner för att skrika rakt ut.

Jag tycker om att vagga mig in i tron på förändring. Att den kommer, att den är här, att det går framåt. Sedan kommer nutiden och ger mig en käftsmäll. Talar om för mig att jag verkligen inte är lika mycket värd som männen. Att mina ord inte betyder samma sak. Att jag inte är att lita på, eftersom jag inte är man.

Nutiden talar om för mig att om jag dricker alkohol så har jag mig själv att skylla. Och att om mannen dricker alkohol är det alkoholen man ska skylla på. Hur kan han stå för sina handlingar när han levde ett sådant liv med fester och stök? Han är ett offer för ruset, visste inte vad han gjorde.

Nutiden talar om för mig att vi måste förlåta männen. Gå vidare. Släppa det som varit. Sluta vara ett offer!

Jag ÄR ett offer. Det är inte skamligt att vara ett offer. Det är skamligt att vara en förövare.

Mina ord betyder inte samma sak som en mans och det kväver mig. Jag vet att om jag en dag hamnar fel, fattar fel beslut så finns det ingen som har min rygg. Ingen samhällets famn att landa i och lita på.

Nutiden har redan bestämt sig. Den tvivlar på mina ord och sväljer mannen med hull och hår.

I ring P1 undrar en man vad feministerna egentligen säger om arbetsplatsolyckor och överrepresentationen av män där. Han hade kunnat googla men han trodde han var den första som tänkte den tanken. Otaliga är de kommentarsfält där kvinnor pratar om hur de begränsas på grund av sitt kön och män kliver in för att berätta om var män råkar illa ut. Att det ofta också är kopplat till machonormen är inget de reflekterar över eller vill lyssna på. Att det inte finns ännu större engagemang från män kring frågor som arbetsplatsolyckor och självmord är sorgligt och egentligen ganska förvånande när man ser engagemanget i kommentarsfält. Ett tips: organisera er. Inte mot kvinnor och feminism, utan mot arbetsplatsolyckor och självmord. Det behövs.

Jag stänger av ring P1 ca 20 sekunder efter att jag satt på radion. Jag känner hur andetaget vänder någonstans i halsgropen. Det når inte ner. Jag behöver vråla. Jag behöver gråta.

Varför dröjer det 20 år innan kvinnorna berättar om övergreppen? Ställde man samma fråga till de stackars pojkarna som utsattes för fruktansvärda övergrepp inom katolska kyrkan? Funderade man på om de var ute efter uppmärksamhet och kändisskap?

Christine Blasey Ford får mordhot och hånas av USAs president. Publiken skrattar. De SKRATTAR och JUBLAR när presidenten i USA hånar ett offer för sexuella övergrepp. Det är där vi är. Det är nutid mina vänner.

Det är en tuff tid för män. Sägs det. Av världens mäktigaste man. Som hatar kvinnor. Så tufft för män.

 1. Huvudet på spiken! Men som drabbad kommer jag alltid hålla andra drabbade kvinnor (och män för den delen) om ryggen och även de som ännu inte drabbats. Tillsammans kan vi förändra, även om det kommer ta tid. Vi har fortfarande chansen med generationen som växer upp nu: mina pojkar ska veta hur de ska uppföra sig som vuxna män!

 2. EXAKT så. Tror ibland inte att det är på riktigt. Går runt och känner mig chockad mest hela tiden. Vad i helvete liksom?

 3. du satte fingret på känslan. trump är patriarkatets svansång och alla kommer tillslut höra hur falskt det låter. vi skriker tills alla hör oss. vi gör skillnad. det händer genom oss. fortsätt skriv!

 4. Ja.. jag håller med. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan och känner sådan oerhörd frustration kring precis det du sätter ord på ovan.
  Men en sak vill jag gärna tillägga; vi har varandras ryggar! Vi måste det!
  Det blir övermäktigt när världens mäktigaste män är sådana jävla assholes, men runt omkring mig känner jag en förändring. Hur det diskuteras på nätet, i media och på min egen arbetsplats. Så för att inte tappa det helt måste jag tro att det går åt rätt håll! För min egen skull, för min dotter, min son, min övriga familj, mina vänner och deras barn, för ALLAS skull. Det bara MÅSTE vända, och jag tänker fan i mig vara en del av att se till att det gör det.

  Tack för ett svinbra inlägg!!

 5. En kompis (man, så det finns hop) delade denna på FB
  https://www.fempositive.com/man-compares-womens-rage-using-nut-kicking-analogy-so-that-men-can-finally-understand-it/
  Så himla bra, och som vanligt blir det så kristallklart när man ”vänder på resonemanget”. Ja, varför är kvinnor arga egentligen?
  Lika bra var första kommentaren efteråt (i länken). Typ ”att efter allt detta så efterfrågas inte ens hämd, bara att det ska sluta”.
  Läs hela och dela vidare!

 6. Skrev en lång kommentar som försvann, bare with me om det blir dubbelt.
  Nutiden släpper ut ” örebromannen” efter två tredjedelar avtjänat straff. Med bakgrund av hans missbruk, av brottens synnerliga våldsamma natur och hans störningar säger kriminalvården att det är hög risk att han återfaller i brott. Hög risk.
  Han släpps. Han får nytt namn och ny kommun. Han släpps. Han får få fri bland kvinnor i en stad där ingen känner till honom. Han släpps fast de som vårdat honom säger att det är hög risk att han fortsätter våldta och skada kvinnor. En synnerligen brutal man.
  Det är nutiden också.
  Synd om männen? Jag kräks.

  1. Håller med!! Det är fan bland det sjukaste jag hört på länge. Släppa ut honom OCH Skydda honom?! Vad i helvete. Det första jag gjorde vad att googla om man kunde få fram vart han bosatt sig, det är sjukt att det får gå till så – mot deras rekommendationer t.o.m. Det gör mig så förbannad och rädd!!!

 7. Nutiden släpper ut ”örebromannen” efter att han avtjänat två tredjedelar av straffet. Han får nytt namn och ny hemort och möjligheten att röra sig fritt bland kvinnor. Kriminalvården uttalar sig om att det är hög risk för återfall för mannen, bland pga av alkoholmissbruk och bråttens brutala natur. Hans personlighet och hans sexuella störningar gör också att han är högrisk säger de. Nutiden skyddar en livsfarlig våltäktsman som mest troligen kommer att fortsätta med sina brott.
  Ingen skyddar kvinnan.
  Ingen.
  Om han våldtar igen får han avtjäna resten av det straff han urpsrungligen skulle avtjänat.
  Jag får hjärtklappning och blir illamående och känner fullständig hopplöshet just i detta nu.

 8. Så on point!! Jag känner exakt samma och undrar dagligen när det vänder?
  Hoppas den nya generationen är vettigare än de missnöjda 40/50 talister som egoröstat utan att tänka på sina barn och barnbarns framtid. Fan jag är så förbannad

 9. Fan det är exakt samma som jag känt! Har också haft förtröstan, trott att vi var på väg åt rätt håll men tappat modet nu.

 10. Har du sett ”the handmaids tale”? Ser den nu och tycker den är sjukt otäck fö. Att det känns som det är exakt dit det är på väg i usa nu. Att något som borde vara en fiktion nästan är verklighet!? Usch, den är så hemsk, men så bra att se!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..