Naturligt smal och hälsosam

Jag fortsätter läsa om hur viktigt det är att vägas och mätas för att undvika ”farliga sjukdomar”. Det är HÄLSA man skriker om. Hälsa? HÄLSA? Är det hälsa att millimetermätas och vägas? Är det hälsa att rekommendera VEM som helst att banta om det passar ens BMI? 

Kan vi PLEASE skrota jävla BMI?! Kan vi skrota detta fokus på vikten? Kan vi skrota beräknande av intag av kost, millimetermått på varenda kalori och varenda litet näringsämne?

Vi diskuterade BMI i somras och jag framförde hur tveksamt jag tyckte det var. Att det inte säger någonting om hälsa. Men det är så otroligt inpräntat i oss, att avvikelse från denna skala betyder ohälsa. ”Olika typer av kroppar” är bara en ”dålig ursäkt”.
Tror folk på allvar att om man raddade upp 1000 personer och gav dem exakt lika mycket mat och kondition så skulle alla se exakt likadana ut i kroppen? TROR man verkligen det? Inte va? Nej just det. Varför skulle det då vara vettigt med en skala som behandlar alla olika kroppar som en och samma?

Jag läste någonstans för ett tag sedan (har glömt var!) att ingen har problem att förstå att någon är ”naturligt smal”. Det är ju liksom bara härligt med någon som kan vräka i sig mat och vara idealsmal. Skön person liksom!
”Naturligt tjock” däremot. Nej det finns inte. Det är bristande karaktär. Sluta ät så mycket, eller drick inte läsk. Har du funderat på att motionera?

Varför tror man att man vet om någons hälsa eller ohälsa genom att titta på personen?

LÅT KROPPARNA VARA! JAG BLIR GALEN!!!

Och folk som ba, nej bantning är inget som förekommer nu för tiden, vi tänker ju bara på HÄLSA. Låt oss kika på fkr_funkis bild från Instagram på detta:

Screen Shot 2018-10-18 at 11.37.45

Fräscht Expressen! JÄTTEFRÄSCHT!

Jag minns ett inlägg jag läste efter att första avsnittet av Kroppshets hade sänts. En snubbe som skrev att man behövde ju inte bry sig om man inte ville? Man kunde väl bara skita i det?

När de här tidningsframsidorna – som getts ut på mindre än 2 månader – VRÅLAR ut att vi måste gå ner i vikt – HUR kan du inte bry dig? Hur kan du värja dig?

Detta är EN tidning under en väldigt kort period. Kan ni tänka er den massa av kroppshets som sköljer över oss dagligen? År efter år efter år? Du. Duger. Inte.

Jag fick ett DM från en följare som hade fått en tidning på BB, jag upprepar: PÅ BB. Såhär såg den ut:

IMG_8419

Vad är nu viktigast? Är det mjölkstockningen? Är det stöd och råd? Är det barnets utveckling eller föräldrarollen? NEJ. Det viktigaste är: KOM I FORM.
Det känns ju som en jätteviktig grej att lägga i knät på nyförlösta faktiskt.

Jag blir galen och jag blir knäckt. Jävla jäääävla samhälle som ska hälsohetsa sönder mig och mina barn och andras barn. Så många ätstörda personer vi blir. Vilken sorg. Vilken otrolig sorg att så många ska lida och kämpa och må dåligt för att samhället tjänar pengar på att vi hatar oss själva.

Läs tidigare inlägg:

Vi skapar ätstörda beteenden med denna fixering

 1. Jag är gravid med barn nr 2 mindre än två år efter att min förstfödda kom. Och jag upplever att människor tar sig friheter att kommentera min vikt och framför allt jämföra då och nu. Så fort jag äter något onyttigt så ska det alltid kommenteras. Jag har inte bett om dessa kommentarer. Jag är gravid inte sjukligt överviktig, det är kul att ni bryr er om mig men…

 2. Och det finns ju en dimension till av denna jävla kroppshets också. Den är i princip enbart fokuserad på oss KVINNOR! Expressen Söndag tex, inte en man som frontar till såna rubriker. Ja, man blir förbannad minst sagt.

  (Och det slår åt alla håll. Jag födde barn för några veckor sedan och min kropp råkar vara sån att den återhämtade sig ganska snabbt. Har fått flera uppmuntrande kommentarer om hur smal jag redan är och att magen redan är borta. Det sägs såklart i all välmening, men det folk inte tänker på att det ju också innebär att motsatsen, dvs att ha kvar naturliga ”gravidkilon”, inte är lika bra. Men kroppen har burit ett barn i nio månader! Den är så överjävligt fantastisk oavsett hur den ser ut! Kan inte folk fokusera på det bara? Förstår verkligen inte problemet.)

 3. Så bra skrivet! Jag tänker också på hur hälsosamt det är att bara tänka på att vara hälsosam hela tiden…. Min dotter är åtta år och lite rund (men otroligt rörlig och aktiv) vilket oroat mig en del, men när jag på sistone funderat över varför jag oroar mig har jag kommit fram till att det som skrämmer mest är omvärldens reaktioner och framförallt risken för att hon ska få ätstörningar. För det är fan INTE hälsosamt!

 4. Visst är det tråkigt med hets MEN nu är det så att övervikt är kopplat till massa sjukdomar och dålig hälsa och övervikt och fetma ökar mer och mer, sjukvården har ett ansvar att försöka sätta in preventiva åtgärder innan följdsjukdomar uppstår. Tyvärr har de inte alltid de bästa verktygen att erbjuda… BMI ärr ett mått som inte passar alls men kan ge ett humm om var personen är påväg… man måste ju som bedömare vara flexibel och ha med i beräkningen om personen tex är väldigt muskulös (upplever dock att deg inte görs). Har personligen aldrig legat på normalt BMI – även i perioder då jag tränat mycket och absolut inte sett överviktig ut, har påbrå från Sydamerika och är naturligt kort och satt. Summa summarum: BMI är inget mått som passar på individnivå, men fungerar för grupper. Vikthets är negativt men den ökade övervikten är ert problem som måste diskuteras!

 5. Men nu verkar det ju som att man inte får vara nöjd med att vara smal, att det bara är naturens lott, eller kanske faktiskt för att man lever hälsosamt..??. Kan inte alla få vara nöjda med sin kropp utan att urskuldra sig- även smala! Varför är det så provocerande?

   1. Jag reagerar på att kalla smala för ”naturligt smala”, som om de haft tur i motsats till de ”oturliga”…jag tror inte på förenklingar åt endera hållet. Jag tror inte att alla naturligt smala är det av naturen eller att alla överviktiga är det av naturen, och att vi inte kan påverka vår kropp och hälsa. Jag tror att många (inte alla) kan påverka sin vikt och hälsa, vilket fö är begrepp som inte heller går hand i hand.

    1. Fast alla smala är ju inte naturligt smala, men det finns de som (i likhet med mig fram tills jag blev gravid) äter allt möjligt skräp i mängder och ändå är smala. Och de personerna anses hälsosamma – BARA för att de är smala. Jag tränade typ aldrig och åt mängder med godis och kolhydrater och mat gjord på grädde. Jag hade verkligen förtjänat stämpeln ”ohälsosam” men slapp den bara för att jag var smal. Varför ska tjocka människor automatiskt få den stämpeln på sig när de kanske VISST rör på sig och äter bra mat? DET är poängen med inlägget. Vi kanske borde prata mer om hyr många gånger i veckan folk tränar och mindre om vilket BMI de har?

 6. Att samhället och media fokuserar på vikt och utseende hela tiden är ju för att vi aldrig ska känna oss nöjda. Om människor alltid känner sig lite missnöjda så köper man den där blusen ”- för man har inte en blå blus som är inne nu och min garderob är så tråkig” och då kan ju media få in pengar på annonser så att tidningen kan gå runt. Vi sitter ju fast i detta konsumtionshjul samtidigt som planeten brinner upp. Tänk vad skulle hända om vi bara blev nöjda. Om vi insåg att alla människor är olika pga tex vilken tarmflora man har. (Det finns tre typer varav en tar upp mer näring ur maten och är vanligare bland de som har övervikt.) Övervikt är heller inte synonymt med ohälsa.

  Det som är synonymt med ohälsa är dock stillasittande. Om man inte rör på sig så har man dubbelt så stor risk för tex metabola syndromet och demens Det finns så många olika aspekter av det här ämnet men det jag tycker är viktigast är att vi har en hel industri som lever på att du är missnöjd med kroppen samtidigt som vi har ett religiöst arv som säger att frosseri och lättja är dödssynder. Vi är lite historiskt hjärntvättade till att se överviktiga som ”sämre” människor. Om man är medveten om allt detta kan man kanske släppa självhatet och framför allt inte hata på överviktiga människor och i förlängningen rädda planeten

 7. Blir så ledsen med all denna kroppshets, men samtidigt lever vi också i ett samhälle där det ska fikas mest hela tiden. Och säger man nej blir man utstrirrad, eller i frågasatt. Folk blir mer o mer överviktiga, känns som denna kroppshets sporrar övervikten på nåt vis.
  Om vi bara kunde ha en sund inställning till mat, bara lördagsgodis, inget fredagsmys, pizza 1 g per mån, cykel till jobbet, och ett mindre stillasittande jobb skulle vi inte ha denna kroppshets. Det slår liksom över.
  Kan man inte bara få träna o må gott? Men all mat är så jävla tillgängligt hela tiden o lösgodis har kostat lika mycket i 30 år!!! Hur tusan kan det ha samma pris som när jag var liten?
  Nä fram med dyrare pris på all skitmat som godis, skräpmat o liknade. Och sänk priset på bra mat, så vi inte behöver väga o mäta. Förbjud att modeller att ha ett bmi under 20, fram för mer variation av folk i media.
  Se inte ner på folk som inte vill äta bullar varje dag, främja den nyttiga maten istället.
  Ge varje person möjligjet att träna minst 30 min varje dag på arbetstid, för att må bra, inte för att se bra ut.
  Tränar ca 7 h per vecka, men inte fan är jag smal för det, jag sväller av bullar o godis, men får alltid blickar om jag undviker fika, o så tränar jag alldeles för mycket. Men det får mih att må bra, och jag tror motion och bra mat är medicin mot det mesta.
  Inte för att vara snygg utan för att må bra

 8. Du skriver som jag tänker! Och ändå drar jag in magen när jag går förbi en spegel eller går in i ett rum med andra människor, sneglar i smyg på min profil när jag går förbi fönster och ser min spegelbild och drar återigen in magen ….. ibland känns det som att jag drar in magen oftare än jag andas på en dag typ … och det är inte så jävla enkelt att bara tänka ”sluta bry dig om vad andra tycker och tänker”

 9. ”Ät inte förlossningsfikat, det räcker med citronvatten”. :D Och ”naturligt tjock” :D Sjukt kul! Så underbart att du lyfter ett så viktigt ämne och ändå gör det humoristiskt. Tror man når fram sååå mycket mer då o får folk att lyssna istället för att stänga av! Jag brukar också skriva om viktiga/sorgliga saker på ett ironiskt sätt, dels för att få folk mer intresserade och dels för att det är ett skönare sätt att hantera saker på. Lättare att skratta åt eländet än att grina, typ. Kram!

 10. Jag håller med om sjuk hets och att BMI inte är ett bra vertyg. Men blir ändå oroad för vår hälsa. Titta tillbaka 50-70 år, hur såg vi ut då, inte som idag. Vi kanske ska rikta krafter även mot de som producerar det vi äter. För idag är det tyvärr svårare att äta bra mat än att äta dålig mat. Och något som gör mig otroligt ledsen är barn som blivit överviktiga pga att de faktiskt inte valt sina kostvanor själva. Vi har ett ansvar inte bara för deras självuppfattning och att de är fantastiska som de är. Vi har även ansvar för att de lär sig att äta bra mat.

 11. Så bra inlägg!! Dessutom är ju hela BMI-begreppet utvecklat för att funka på en samhällsnivå och går därför inte att applicera på enskilda personer eftersom, surprise surprise, alla har olika muskel/fettfördelning. Generellt sett kan det som sagt funka ok men det är helt omöjligt att utläsa en persons hälsostatus baserat på BMI!

 12. Tänkvärt. Tänker också att smalt inte alltid är synonymt med friskt eller ”hälsosamt”. Tänker på anorexi och bulimi, depression och andra relaterade sjukdomar/tillstånd där personen många gånger lider av undervikt och/eller bristande aptit, men att de i samhällets ögon anses vara hälsosamma eftersom de trots allt är smala och därför inte avviker från smalnormen. Och om vi vänder på det: Hur skulle det vara om man bytte ut tidningsrubrikerna ovan från att handla om att gå ner i vikt till tips på hur man går upp i vikt om man är för smal? Det skulle vara spännande!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..