Vad jag läser just nu …

Mina senaste och pågående böcker kommer här!

Lyssnade:

Gangsterprinsessan –  Helen Stommel Olsson
Om Sara som har en väldigt tuff uppväxt med alkoholmissbruk och droger, som sedan själv hamnar där och är med om så mycket hemskt. Så många utsatta barn i denna berättelse som får mitt hjärta att gå sönder.
Boken är baserad på en sann historia och jag får panik över att barn växer upp såhär. Utanförskapet blir så otroligt tydligt. Och jag tänker på vilken enorm kraft som krävs för att bryta det mönster man föds in i. Den enda tillvaro man vet. Som på något sätt blir trygghet eftersom ingen annan trygghet finns.
Uppläsare är Lo Kauppi – en av mina favorituppläsare.

Bitterfittan – Maria Sveland
Jag tycker hon gör det så bra. Utan att det på något sätt känns som att hennes man inte bidrar så får man hela känslan av den ojämställdhet som liksom brakar in när man blir familj.
Komiskt nog lyssnade jag på denna samtidigt som Greta Thurfjell skrev sin artikel (krönika? Jag har lite svårt med vad som är vad alla gånger) om hur feminismen liksom var lite ute nu och med tonen att man får göra som man vill och hon kanske VILL passa in i kvinnonormen. TYP.
Och jag tänkte att det är för att du tror att du har ett val.
Jag tyckte den här var välformulerad och bra!

Bitterfittan 2 – Maria Sveland
Jag lyssnar på denna just nu och är alltså inte klar. Jag känner att det här tar upp mycket som man ”lär” sig när man börjar läsa på om feminismen. Att den tar upp fördomar och normer på ett lite mer uppenbart sätt än den första.
Här är huvudpersonen skild och jag måste säga att förutom att hon träffar män där det inte verkar så kul med singellivet, så verkar livet som skild i denna skildring hittills rätt gött faktiskt (om än ej oproblematiskt, främst med tanke på omgivningen). Jag tror det är bra att få läsa om den här typen av skilsmässor också, någon som trivs med varannan vecka, som inte har så mycket dåligt samvete som kvinnor annars SKA ha.
Många tänkvärda scener i denna bok. Hittills inte samma djup som förra.

Lästa:

En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson
En spänningsroman om en familj som har svårt att hålla ihop. En dotter som anklagas för mord precis i början av boken och sedan berättas hela boken ur pappans, dotterns och till sist mammans perspektiv.
Jag tycker om när man får olika perspektiv på samma historia.
Många olika nivåer i den här berättelsen som ger den djup och gör den spännande! Jag blev inte HELT uppslukad, men nästan.

Det handlar om dig – Sandra Beijer
Alltså herregud vad denna bok slungade mig tillbaka till tonårens förälskelser och våndor. Saker som jag inte visste att jag kom ihåg men allra mest återskapades känslan jag hade då. Hur kan man skriva så att saker känns som de gjorde för över 20 år sedan?
Jag blev otroligt imponerad av hur Beijer skriver. Jag kunde inte sluta läsa. Jag somnade alldeles för sent alla tre kvällar jag läste den och fick tvinga mig själv att lägga bort den för att sova.
Älskade denna bok.

Ät din jävel – Malin Haawind
Malin skriver med humor. Med riktigt smart humor.
Jag läser den här boken nu, varvat med Peppes bok Vackra människor.
Malin blandar egna berättelser om mat med tankar om dagens syn på mat samt intervjuer och citat. Det är en så bra mix! Jag har bara läst några kapitel men ser fram emot att fortsätta. Enda sedan jag började läsa den så har jag liksom fått en påminnelse om hur mat bör vara njutning och hur sjukt det är att man reducerar mat till endast ”intag av näringsämnen” som man så totalt gör nu för tiden. En viktig påminnelse som kom bra i tiden för mig.

Vackra människor – Peppe Öhman
Ja som sagt läser jag även denna bok just nu. Där varvas perspektiven mellan fyra personer (två par). Det är två par i början av livet som småbarnsföräldrar. De bor i Helsingfors svar på Södermalm med allt vad det innebär i form av att vara rätt.
Peppe skriver på ett underhållande sätt, med små instick av ironi och humor som jag uppskattar. Ser fram emot att fortsätta läsa denna!

Anledningen till att min läs-läsande drar ut lite på tiden är för att jag börjat kolla serie igen. Hade en väldigt lång paus i serietittande. Sedan började jag och Mattias att kolla på Sharp Objects – vi tyckte den var SÅ seg. Vid tredje eller fjärde avsnittet så började det ändå hända lite men då hade Mattias somnat. Vilket gjorde att jag sedan kollade vidare själv. Jag tyckte verkligen den blev bra efter de där första sega avsnitten. Jag gillar inte det där ”konstnärliga” sättet att klippa in minnen och återblickar. En liten dos av det kan skapa stämning men första avsnitten var ju som en klipp- och klistraövning. Men som sagt, den kom igen och nu kan jag stämma in ganska bra i hyllningskören.

Nu kollar jag på Succession. De två första avsnitten hittills. Jag gillar det! Men gud så pinsamma människor är när de är giriga … Och så känner jag just nu en sådan stor sorg över den machonorm som redan genomsyrar hela stämningen. Den stackars sonen som vill bli VD för företaget och som försöker anamma en machostil som inte alls passar honom. USCH för den jäkla normen. Som hånar tårar, som hyllar nävar. Fy.
Har ni sett den?

filmkvall-zzz

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..