Sådant man sa före barn …

Idag gick jag runt och tänkte på allt man föreställde sig om livet med barn, innan man hade fått dem. Det mest tydliga är att jag verkade tro att jag skulle ha en massa tid. Och hur jag efter barn inte upplever att jag har direkt någon tid.

Det här med att prata igenom saker med partnern och komma överrens om hur vi ska uppfostra. Eller när jag har snack med barnen om saker och inser efter en stund att de tröttnat för längesedan och hittat en iPad och kollar på youtube. Jag trodde jag var pedagogisk mamma nr 1…

Men en sak som också slog mig är att jag inte hade fattat att det skulle komma ut egna individer. Eller alltså, jag FATTADE det ju, men ändå inte. Jag har på något sätt tänkt att JAG (vi) kommer att forma barnen. Och det gör vi väl såklart, men inte så mycket som jag trodde. Jag tror jag inbillade mig en lerklump som jag skulle forma. Men så är det ju inte. Dels så är den ju en viss form och man kan hoppas att man trycker på rätt ställen som får den att växa och frodas på ett bra sätt. Men sedan är det ju en massa andra som är där och petar på klumpen – på gott och ont! De behöver ju utvecklas i samspel med andra, och lära av andra än bara sina päron.
Men jag hade ändå inte fattat.

Så stort ansvar och så lite makt, på något sätt!

Tänkte på det extra när jag lyssnade på podden Kvinntervju (@kvinnstragram) där Alexandra Rejsmar intervjuar världens bästa Charlotta Beyoncé Björck och när de pratade om att försöka låta barnen slippa könsnormer. Tips att lyssna på dem!

Vad hade ni som ni trodde och tänkte före barn som liksom bara ”HAHAHA” efteråt?

***

Passande nog kör jag en #tbt på den här gamla listan.

Saker man sa innan barn och hur det sedan blev …

 

1. Det där med ljud …

ljud1

ljud2

 

2. Det där med barnvakt …

barnvakt1

barnvakt2

3. Det där med regler …

nej1

nej2

4. Det där med sova i egen säng …

sova1

sova2

 

5. Det där med partid …

partid1

partid2

 

6. Det där med prat om barn …

prat1

prat2

 

 

7. Det där med maten …

mat1

mat2

 1. Hade bra mycket mer bestämda tankar kring genus innan barnen ramlade in. Sen inser man att barnen träffar andra vuxna, kompisar osv. Så nu är det mer att man får göra så gott man kan.

 2. Från någon psykolog på tv tog jag till mig detta knep och till och med skrev ned det innan jag fick barn.

  Hur det låter vid läggning i verkligheten. Mamman: ”Du får bestämma, vill du släcka lampan själv eller vill du att jag släcker lampan?” Barnet: ”Ingen!”

  1. Vi försökte också med det där ”knepet”, vilket har lett till att barnen slänger sig med ”ni får välja – vill ni ge oss glass eller godis” 😂

 3. Jag bestämde mig för att aldrig prata om barnen eftersom min exman övertygade mig om att bara tråkiga föräldrar gör det. Jag ville inte vara tråkig.
  Men, vet du? Jag har sett till att omge mig av människor som, liksom jag, älskar att prata om barn ❤️

 4. Jag tänker och tänker men kan inte minnas något alls av hur jag tänkte mig föräldraskapet. Vet inte om jag förträngt det eller glömt det eller om det har med mitt sätt att vara att göra. Kan jag planera så för jag det. Inser jag att det är omöjligt att planera så tar jag allt som det kommer.

  1. Haha, samma här och nu står jag och vagnar bebis tre på natten trots att jag lovat mig själv att den här (tredje barnet), bara ska sova i egen säng och utan ”trix”. Så fort man glömmer 😂

 5. Innan barn tänkte jag nog att föräldrarna har dålig pli på sina barn när de får utbrott etc i mataffären, på stan, bussen etc etc. Nu har jag insett att en treåring kan bli arg och få utbrott över allting. Dagens utbrott har berott på:

  * jag släckte en lampa. Ungen blev skogstokig, för just den lampan skulle han släcka ju. Fick tända igen så han fick släcka.

  * plockade upp en leksak lillasyster tappat. Inte bra! Det skulle ju han göra.

  * la linsgryta vid sidan av spaghettin. All mat på tallriken blev helt plötsligt kontaminerat och helt oätlig.

  Så all respekt till föräldrar som går och storhandlar med barn, jag hade aldrig pallat.

 6. Jag är mest imponerad över att du kommer ihåg en tid före barnen. Har de inte varit här? Eller så är det för att mina håller på att bli stora och vi är över någon slags puckel och allt blir lättare. Min äldsta är tex irriterad på mig att jag inte låser badrummet eftersom det är pinsamt att råka gå in när mamma sitter på toa. Han har visst förträngt alla roliga år när han gladeligen satt i mitt knä på toa…

 7. Hög igenkänning!
  Saker jag sa, som gravid, om bebistiden: ”Små barn behöver mat, värme, ren blöja och kärlek, så länge de får det så är de nöjda. Inte så svårt!”

  HA. HA.

  1. Hahaha! 😂 Tack för att du delar med dig.

   Kommer också ihåg vissa saker jag sa/tänkte innan jag fick barn. Bl.a. hur jag var så extremt oförstående inför att min man var inkonsekvent ibland med sin dotter (mitt bonusbarn). Hon var 4 då och jag tyckte väl typ ”hur svårt kan det vara?”. Lillebror är 4 nu och jag kan konstatera att jag blivit liiite mer ödmjuk…

 8. Hahahaha du är alltid så spot on! Klockrent 😊
  En annan sak vi skulle göra var så snart som möjligt – lära dom somna själva så vi skulle få vår egentid/partid ihop på kvällarna. Nu sitter vi varje kväll och väntar och väntar på att de ska somna. Dom är 3 och 5. Skulle aldrig ha hjärta till lämna dom ensamma och ledsna i sina rum för lära sig somna själva. Den tiden kommer när dom är redo, förhoppningsvis innan dom hinner bli tonåringar! 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..