Påminnelse: PAUSA!

Dagens önskeinlägg blir lite som en påminnelse:

”När semester inte alltid är semester” – när ledighet inte blir som man tänkt sig. Intensivt med barn. Hitta på grejer. Behöver spahelg.

Det här blir kanske lite upprepningar av inlägget jag skrev förra veckan (eller när det nu var). Men ni får stå ut.

Nu har det varit ledigt ett tag och jul brukar ju vara ganska intensivt så det kanske känns som ungefär 100 år.

En sak när man är småbarnsförälder är ju det där luriga att det kallas ”ledighet” och ”semester”. Alltså, det är sällan vilosamt att vara hemma med barn. Kul kan det vara, njutbart KAN det vara, mysigt kan det vara. Men sällan är man utvilad efter en semester eller ledighet.

Här tror jag att man måste stanna upp och inse att man är slut, man behöver paus. Om det går – dela på ansvaret. ”Du får två timmar helt för dig själv imorgon förmiddag, jag får två timmar på eftermiddagen”.
Man har ju rätt att ta paus utan att deala om timmar hit och dit, men är man sådär ”duktig flicka”-lagd så kan det vara tufft att BE någon om nåt. Jag ska ju GE någon nåt?!
Då är lösningen för mig att göra just så, dela upp.

Även korta stunder kan hjälpa. Säg att du behöver en paus. Gå iväg! Jagar barnen efter? Gå ut. Men allra helst, få den typ av paus du behöver där du behöver den.

Varför ens förmedla? Kan man inte bara dra sig undan som man sett andra göra? Jo det är klart du kan smussla bort dig, men kommer stressen att släppa? Nej. Du kommer ligga och lyssna efter ”maaaamammaaaaaa!” eller irriterade steg utanför dörren. Och så kanske du eldar upp dig för att du inte ens kan få FEM MINUTER FÖR DIG SJÄLV när någon ilsket ropar efter dig och undrar var du är.
Okej detta är extremt mycket utifrån MIG. Jag är så. Därför har jag insett att om jag tar tjuren vid hornen och BER om paus  – vilket är som att bestiga ett superbrant berg om vi tänker svårighetsgrad – och lever med eventuell suck, så kan jag dra mig undan, veta att jag är värd pausen och inte känna stressen (i alla fall inte alls så stark).

Men klarar man att smyga undan säger jag: GO FOR IT! Det är du värd!

julpaus

GLÖM EJ CHOKLADEN!

 1. Pia skriver:

  Har insett att det är genialt att ha en hund att ta hand om under småbarnsåren. ”Nu måste jag ta hand om hunden. Han behöver en långpromenad, barnen orkar inte hänga med. Hej då, syns om en stund.” 😆

 2. Julia skriver:

  Ber ibland om paus genom att pappa går ut och går med vagnen under förmiddagsluren. Brukar dock sluta med att jag städar hela lägenheten istället för att ta den där pausen..

  1. Sanna skriver:

   Oj vad jag känner igen mig! Tänker alltid ”men varför la jag mig inte i soffan och slöade???”. Men jag gillar att städa och älskar känslan efteråt. Och har ofta en ljudbok i öronen.

 3. Så himla bra inlägg! Heja dig! 😀 Känner precis samma, att man behöver dela upp tiden och känna sig totalt fri ett par timmar, eftersom man under sån där LÖS ansvarstid eller när man gömmer sig i ett rum tenderar att ta på sig ansvar och bekymmer som man egentligen inte skulle. Det behöver vara uttalat att jag inte ska göra någonting och helst ska jag också vara totalt onåbar, först då kan jag slappna av på riktigt.

 4. Melt skriver:

  Varning för negativt inlägg. Hög igenkänning! Att de ska va så svårt för mig att be om hjälp/paus..nåt att jobba på. Blir också irriterad att man ska BE om de! Hallå mannen! Kan du erbjuda dig utan att jag frågar?!
  Kan vi inte införa att man som föräldrar få en extra vecka ledigt själv efter jul å nyår??
  Min känsla efter denna jul är att alla har så mkt med sig själva..mormödrar och fastrar å alla..dem orkar inte heller engagera sig och leka med/se barnen..så de blir noll avlastning och så är man redan så slut sjölv innan allt tjohej med jul så energin är minus 1000% och så ska man hitta nån slags reserv i sig å göra jullovet roligt för barnen men man orkar inte å så känner man sig dålig och får dåligt samvete som också tar ens energi.

  1. Melt skriver:

   Hahaha! Tack för skrattet! 😂😂 Behövde verkligen få skratta efter den hör dagen. Hög igenkänning på texten.

   1. Hahaha, väl bekomme, kul att min misär kan glädja nån. Den enes bröd…😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..