Böcker 2018 – frågor till er!

Jag är med i en bokklubb på Facebook som Jenny håller i, skamligt nog har jag bara läst en bok hittills … Men nu ska vi inte haka upp oss på det utan istället fokusera på fyra frågor som ställdes i gruppen – om bokåret 2018.

1.) hur var bokåret 2018?
2.) vad var bäst?
3.) vad var sämst?
4.) vad vill ni läsa under 2019?

Jag tänkte svara och jag tänkte att NI skulle få svara också!

1. Hur var bokåret 2018?

Alltså det här med större barn, mer sömn och ett jobb där man ofta kan plöja ljudböcker samtidigt som man jobbar har gjort underverk för mitt läsande! Jag har tid och ork plötsligt!

Så jag får säga att 2018 varit ett bra bokår. Jag började även LÄSA böcker, inte bara lyssna. Det allra bästa med att läsa boken är den sköna trötthet man får. Jag som ägnat sista stunden i sängen åt scroll blev liksom frälst när jag kom på hur skönt det är att somna läs-trött istället för den underliga överstimulerade men ändå svintrötta känslan jag har efter scroll…

Obs! Detta händer fortfarande. Jag är ändå en väldigt mobilberoende person.

Det funkar förvånansvärt bra att växla mellan två böcker som jag gör när jag läser en och lyssnar på en annan. Jag vet att vissa är sådana som läser flera böcker samtidigt men det har jag aldrig klarat. Jag vill grotta ner mig i EN.
Liiiite så blir det nu också, men oftast funkar det bra! Det bästa är att vara i ofas. I början på ena boken och förbi mitten på andra, typ. Då når de inte samma spänningsnivå samtidigt om man har tur.
Sedan blir det lite orättvis konkurrens. När jag lyssnade på Ett jävla solsken som är en jättebra bok läste jag samtidigt En halv gul sol som är en jättejättejättebra bok. Då hamnade solskenet lite i skugga liksom (höhö).

Och nu har jag två timmar kvar på Björnstad och tänker på den hela tiden. Så läs-boken har inte fått den kärlek den förtjänar… Jag pausar den lite.

Okej nu kom jag i vanlig ordning ifrån ämnet… Nästa fråga!

2. Vad var bäst?

Jag listade ju några redan i gårdagens inlägg, men om jag bara får välja en så blir det nog Vända hem av Yaa Gyasi. Att få med så otroligt mycket i en så pass kort bok utan att det vare sig blir alltför komprimerad och komplicerat eller tunt förstår jag inte! Den boken gav mig så mycket, djupare förståelse, historiekunskaper jag inte hade och berättelser som jag fortfarande går runt och tänker på.

(bild lånad från Bokus.com)

3. Vad var sämst?

I love Dick – Chris Kraus.

Som jag försökte ta mig igenom den boken som beskrivs som en feministklassiker. Jag tyckte inte den kändes trovärdig, den var seg och den var tråkigt berättad. Jag läste inte klart den.
En liiiten del av mig tycker att det är lite jobbigt att dissa en bok som kallats ”klassiker” på nåt sätt. Jag tänker såklart att det är nåt jag inte fattar, att jag inte är tillräckligt smart för boken. Men vet ni, så där höll jag på så mycket förr och nu tänker jag inte göra det mer. Boken var dålig, tycker jag!

4. Vad vill ni läsa under 2019?

Alla tre böckerna om Björnstad (har tredje kommit än? Måste kolla upp…). Jag både vill och inte. Det är så mycket frustration, men samtidigt kommer lufthål, smarta karaktärer som säger de där sakerna man själv vill skrika (och eventuellt gör det när man är ensam hemma och inte kan tygla sina känslor för boken) när man lyssnar.

Sedan vill jag läsa fler i bokklubben jag nämnde i början på inlägget.

Och så ska jag lyssna på Arv och miljö, som jag fått tips om på flera olika håll nu! Och Blixtra, spraka, blända som jag blev SÅ sugen på när jag lyssnade på Peppe och Karins snack om den i Mellan Raderna-podden.

Vad får jag inte missa för böcker 2019?

Svara GÄRNA också på de fyra frågorna i kommentarsfältet, man FÅR vara mer kortfattad än jag var här, om man vill… och kan. Här kommer de igen, så ni slipper scrolla:

1.) hur var bokåret 2018?
2.) vad var bäst?
3.) vad var sämst?
4.) vad vill ni läsa under 2019?

Tack Jenny för bra frågor!

 1. Jennie skriver:

  ”Vargattacken” är mitt lästips.

 2. Helena skriver:

  1. För mig var 2018 ett utmärkt år för läsning, då jag läste 34 böcker (endast tryckt format) under året, fler än jag läst på säkert 10 år. Jag insåg nämligen att böcker ger mig en helt oslagbar avkoppling och eftersom avkoppling är vad min kropp och knopp behöver för att funka har jag läst och läst.
  2. Bäst var Slutet av Mats Strandberg, A Little Life av Hanya Yanagihara och Eleanor Oliphant Is Completely Fine av Gail Honeyman (fråga mig imorgon så kan det hända att topp tre ser annorlunda ut…).
  3. Jag fick ett begagnat ex av Små citroner gula och den kan jag verkligen inte rekommendera till någon.
  4. Har lite dålig koll på kommande läsning, men jag ser mycket fram emot att läsa Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald, som är min vän som debuterar som författare, och redan har fått fina ord om sin bok (t ex Månadens pärla på Adlibris).

 3. Tina skriver:

  Åh, ja, i takt med att barnen växer (de är 5&8 nu) så ökar orken att läsa. Ett bättre bokår blev det helt enkelt!
  Bäst var Maken och Eldar och is. Två gamla klassiker i ny pocketutgåva.

  Sämst var I love Dick, ja. Så otroligt kass att jag fick ge upp (vilket jag har som princip att aldrig göra då jag tänker att det kanske tar sig till slut..).
  Under 2019 ska jag nog bara fortsätta att läsa precis det som faller mig in, en blandning av nytt och klassiker, svenska och utländska författare, etc.

 4. V skriver:

  GLUPAHUNGERN!!
  NORA ELLER BRINN OSLO BRINN
  SWING TIME!!

 5. Sara skriver:

  Ett väldigt dåligt eller bra bokår beroende på hur man ser det. Har läst massa böcker för 3 åringen, både jag och han har upptäckt Stina Wirsens fantastiska böcker. Jag är så imponerad av hennes barnböcker och hur hon på prick lyckas beskriva grundläggande känslor och situationer. Hon tar även upp barnens perspektiv på ett väldigt bra sätt i sina böcker.

  För egen del har det inte blivit mycket, har lyckats läsa lite de tillfällen bebis sover och storebror är på förskolan. Har läst tre Majgull Axelsson böcker, hur bra är inte hon. Jag heter inte Miriam stannade hos mig flera veckor, kunde inte sova på flera nätter efter att ha läst den. Så otrolig och gripande, svårt att ens föreställa sig vad människor gått igenom under andra världskriget.

  1. Annika skriver:

   Det är nog tre år sedan jag läste ‘Jag heter inte Miriam’ och jag tänker fortfarande på den. Den är så viktig, på många plan.

   1. Sara skriver:

    Ja visst är den! Så hemsk och viktig på samma gång. Hade ingen aning om de fruktansvärda Noma experimenten även om jag visste vem Mengele var. Synd att han aldrig fick sitt straff för de oerhörda brott han gjorde sig skyldig till.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..