Hur funkar sponsrade inlägg?

Jag fick en kommentar på Instagram om att det började bli mycket spons och det var trist och att personen i fråga funderade på att avfölja mig. Typ.

Jag reagerade som jag alltid gör vid kritik och blev skitsur. Hehe. Men sedan svarade jag att om man inte vill se spons på min sida så är det lika bra att avfölja för jag kommer göra fler sådana inlägg. Av två anledningar: 1. Jag har inte råd att jobba gratis (som jag gjorde på min insta i typ 3,5 år tror jag) och 2. Jag tycker att det är kul!

Vad är det som är kul? Jo att hitta min vinkel på det hela. Hur kan detta passa mig och mina bilder? Hur kan det passa in i mitt flöde och ge mina följare något mer än bara en ”reklam” för ett produkt eller tjänst.
Jag brukar först och främst vilja att inlägget ska ge mina följare en rolig bild och något mer – kanske ett erbjudande, bra information eller ämne för diskussion. De gånger det inte blir precis allt det, eller där jag inte kan nå alla, så vill jag att de ska få en rolig bild (eller film) i alla fall, så att det inte blir ett konstigt avbrott från mina vanliga inlägg.

Sedan är det som sagt en inkomst jag behöver. Jag tycker att det är roliga jobb och jag behöver lön för att leva. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som får arbeta med något som jag njuter av att göra!

Personen jag fick kritik från svarade att hon köper alla mina produkter och att hon trodde det gav mig något. Och det är ju SUPERFINT att man köper det jag gör – det får mig att kunna göra fler böcker och bilder.
Men utan sponsrade inlägg hade jag inte kunnat göra böcker. Jag hade faktiskt inte kunnat ha kvar Hejhejvardag. Inte på heltid som nu i alla fall. Och när jag bollade hejhej och ett vanligt jobb höll jag på att braka ihop till slut, eftersom jag jobbade med vanligt jobb dagtid och hejhej kvällstid.

Jag pratade med Tessan om detta häromdagen. Att jag tyckte det var konstigt att folk var emot sponsrade inlägg. Jag menar, det är inte många som är beredda att betala för innehåll nu för tiden. Att sajna upp sig på ytterligare en prenumeration tillsammans med Netflix, HBO, DN, någon podd och kanske en blogg då? Jag känner själv att jag blir stressad av tanken att jag skulle prenumerera på mina favoritkonton. Jag föredrar garanterat att de kör spons då och då. Då får ju alla på nåt sätt ta del av det gratis också och inte bara de som har möjlighet att prenumerera.
Tessan sa då att hon trodde att många inte förstod hur lite pengar detta ger eftersom det i många fall verkar vara rätt glassigt att vara ”influencer” (gud som jag har svårt för det ordet) . Att om man ser till antalet följare och antar böcker jag producerar så kanske man tror att jag tjänar massor av pengar.

Jag ska försöka vara lite transparent där nu. Säg att jag får mellan 10 000 kr och 30 000 kr för ett sponsrat inlägg. Jag skattar sedan bort hälften, eller lite mer än hälften eftersom jag är egenföretagare. Så för första exemplet får jag ut säg strax över 4000kr och det andra ca 14000. (obs jag är ej matematiker eller skatteexpert – som min man är – men ni får se detta som ett ungefär, ni behöver inte korrigera om det är så att jag egentligen får 3800 eller 4600, ni som kan räkna, detta är på ett ungefär). Säg att jag gör i snitt ett sponsrat inlägg i månaden så har ni den månadsinkomsten, plus de ca 4500 kr jag får varje månad för bloggen (efter skatt etc). Jag vet att det ibland verkar som mer sponsrade inlägg än ett i månaden, men det går långa perioder utan sponsrade inlägg alls så jag tror att mitt snitt på ett per månad kan stämma.

Det är toppenbra med sponsrade inlägg eftersom jag får förhållandevis mycket ersättning för ganska snabbt jobb. Det är jätteskönt för mig eftersom jag inte alltid vet när nästa uppdrag kommer. Jag hinner alltid bli stressad när jag inte har projekt som är planerade. Det är ju baksidan med det här att vara sin egen, att jag inte vet vad som kommer eller ens OM det kommer.

Sedan gör jag ju andra jobb. Böcker till exempel. En av mina böcker, som jag har delat författarskap på, sålde slut på första upplagan (alltså riktigt bra) och det gav mig i slutet av året ca 15000kr. Det är ju mycket pengar, men det är flera månaders jobb bakom en bok. Så att leva på det är inte möjligt.

Jag gör ju andra jobb också, jag tecknar på uppdrag till andras böcker och jag tecknar till olika sajter då och då. Så jag vill inte säga att det på något sätt går någon nöd på mig. Vi klarar oss bra och mer därtill! Jag vill bara visa att jag inte drar in flera hundra tusen i månaden på spons. Och jag vill verkligen, VERKLIGEN opponera mig mot dem som i kommentarsfältet på mitt senaste sponsrade inlägg skrev ”money talks”. Nej jag gjorde inte inlägget gratis, men det fick mig inte att på något sätt bada i pengar eller ens klara målet för den månadsinkomsten.

Ett tillägg till: några inlägg gör jag gratis och några för väldigt lite pengar – för att det är en god sak eller för att jag tror att mina följare verkligen vill veta detta även om företaget har svårt att betala.
Är det bistånd/välgörenhet/dylikt tar jag såklart inte betalt alls, men nu för tiden gör jag bara inlägg för Läkarmissionen och en gång om året – vid Tjejmilen – för Plan. Detta eftersom jag inte vill lägga för mycket på mina följare – jag vill ju ofta att man hjälper till i form av att bli månadsgivare eller genom att swisha en summa till projektet jag lyfter – och det känner jag att man inte kan be om för ofta.
Att begränsa mig till Läkarmissionen (och lite Plan) blir ett bra sätt att hålla balans. Eftersom jag såklart tycker att varenda ett av de som hör av sig till mig om liknande insamlingar egentligen är värda att lyfta så har det blivit ett sätt för mig att ens kunna dra en gräns.

Har ni frågor eller funderingar kring sponsrade inlägg? Shoot! Jag hoppas jag kan svara.

 1. Jag tycker att sponsrade inlägg är okej om det är tydligt att det är spons, gärna i början av inlägget.
  Kommer det i slutet känner jag lig lurad och är det inte angivet alls så blir jag förbannad och har lust att anmäla hen, fast det orkar jag aldrig.
  Dock avföljer jag rätt snabbt om det händer fler gånger.

 2. Helena skriver:

  Åh sorry men jag blir så trött på alla som klagar och ”inte orkar med reklam”.
  Varför är så många emot att betala för sig?
  Varför fattar många inte att s.k spons eller samarbeten behövs för att de som läsare skall kunna läsa 711 bloggar och poddar ”gratis”?

  Visst reklam är väl sällan kul men innan folk klankar ner och avföljer kanske de borde säga tack för att jag får gå in här på din blogg/insta och få garva till igenkänning och ironi helt GRATIS!
  Sorry för arg kommentar men jag blir provocerad av att folk inte kan se hela bilden och gärna klagar högt och lågt. Alla arbeten är olika och inte fasen ber man dem jobba gratis på sina jobb en eftermiddag bara för att 🙄
  Puss

 3. Sabina skriver:

  Du behöver absolut inte förklara eller försvara att du tjänar pengar på ditt jobb! Oavsett om det är mycket eller lite! Så länge du gör det du gillar och känner dig trygg och genuin med, så får väl alla andra göra samma val.
  Vill en inte se sponsring? Nähä, det e helt ok, då får en snällt lämna. Inget konstigare än så.
  Keep on trucking 😊

 4. Jag förstår absolut att du behöver göra spons och jag föredrar sponsrade inlägg framför att prenumerera eller bara få läsa vissa delar gratis. Tror att vi kanske har blivit lite bortskämda med att allt på nätet (tidningar ect) tidigare var gratis. Dina sponsrade inlägg är nästan för bra för du lyckas göra mig intresserad av alla produkterna genom din personliga vinkling ;-).

  Det som jag tyckte varit irriterande med sponsrade inlägg var att samma produkt dök upp i alla bloggar jag följde samtidigt men nu när jag på grund av tidsbrist nästan bara läser din blogg (eftersom den är bäst pga nyanserna!!) har jag löst det problemet.

  1. Hahah ÅH så fint att jag blev kvar – tack!!
   Och ja haha jag förstår helt ang det där med att flera marknadsför samma sak samtidigt – håller med och fattar inte varför företagen vill göra så? Eller det kanske inte är de som bestämmer…? Jag vet inte! Jag vet bara att man ba: jahaa, skulle ni också skriva om detta just idag?…

   Kanske bör följa din lösning på det hela ;)

   <3

 5. Tack för det intressanta och tydliga inlägget angående hur svårt det är att leva på sin kreativa verksamhet. Jag har alltid tyckt att du är en av de bästa på att göra sponsrade inlägg och som verkligen lyckas få in budskapet i ditt egna innehåll på ett fyndigt och proffsigt sätt. Förstår verkligen att folk vill samarbeta med dig. Tycker du är helt fantastiskt grym, klok och begåvad.
  Tack för allt du delar med dig av, helt gratis, till oss!

  1. Karin!! Tack! Så himla fin kommentar! <3
   Och detsamma, du är så bra på sponsrade inlägg. Känns som att du verkligen väljer med omsorg och de som samarbetar med dig ska vara så nöjda tycker jag!
   kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..