Fredagsfis framför fredagfys

Det finns ett obehagligt uttryck som lyder ”fredagsfys före fredagsmys”. (Var svårt att ens skriva det som citat).

Alltså få saker gör mig så ilsken som föreställningen att man ska förtjäna njut, mest i form av mat men även annat. (Okej det finns en del saker som är lite värre, men det är inte många…)

(Läs gärna mitt inlägg Skilj på mat och träning tack!)

Jag måste inte tjäna ihop ett fredagsmys!!! Eller en tisdagssemla! Eller en onsdagskladdkaka! Eller en … ja ni hajar!

Nej. Nu byter vi det där obehagliga uttrycket till Fredagsfis framför fredagsfys.

För att det låter så mycket bättre. Och för att fisar måste ut i det fria så man ej sprängs.

Önskar er en förträfflig fredag. Med eller utan fis!

God natt!

 1. Tack, tack, tack!
  Precis så känner jag med inför det uttrycket.

 2. Karin skriver:

  Hm. Jag tycker att det är synd att koppla ihop ”fys” (träning/aktivitet) med nåt jobbigt, tråkigt, nåt som måste göras/genomlevas. För mig är det bland det roligaste som finns! Fredagsmys är också toppen och mycket roligare om man kan göra dem samma dag!
  Varför neggo till att röra på sig?

  1. Jag gillar också ofta att träna, men inte att koppla ihop träning och mat. Vilket jag tolkar uttrycket som, men inser efter tidigare kommentar att det finns olika syn på det också – såklart! Alltid olika sidor!
   För somliga är träning jobbigt, tråkigt, för andra är det det roligaste som finns.
   Detta skrev jag mest för de som får det där skavet att man borde kört fredagsfys för att ”förtjäna” fredagsmys.
   Inget ont om de som gillar att träna :)
   <3

   1. Karin skriver:

    Håller med dig – om det handlar om att förtjäna att äta nåt så blir ju fredagsfyset än mer nåt tråkigt, nåt som måste göras. Men 1 fredagsfys är mer än mat och 2 det är ju rätt i sak. Vi måste röra på oss (mer än vi äter). Tråkigt om vi skapar en norm om att detta är tråkigt och jobbigt istället för kul och naturligt.

    1. Lisa skriver:

     Men är det inte just att sätta ihop dem som indikerar att det ena är en tråkig plikt? Annars kan man ju säga lördagsfys före lördagsstädning eller något annat helt random? Och varför behövs käcka små slogans öht?

     1. HANNA skriver:

      Exakt så tycker jag, Lisa!

     1. HANNA skriver:

      Exakt så tycker jag, Lisa!

    1. Karin, jag upplever inte att jag sagt att det är tråkigt och jobbigt med träning, även om man absolut kan få tycka så.
     Hänger inte med på din ”1 fredagsfys är mer än mat”?

     Och nej jag håller inte med om att det är rätt i sak. Man måste inte träna för att få fredagsmysa.
     :)

 3. Linnea skriver:

  Liknande äckelyttryck: Hellre chins och dips än chips och dipp! 🤮

 4. Anna skriver:

  Tack för denna krönika! SÅ sant!❤

 5. Terese skriver:

  Jag har nog aldrig kopplat ihop det uttrycket med mat. För mig handlar det om att det är så mycket skönare i kroppen att slappna av i soffan när den har fått jobba sig riktigt trött först.

  1. Det var en gladare tolkning! Ska minnas den! (Även om jag uppskattar soffan efter en dag med helt vanligt rejsande också 😄)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..